ŠTA ĆE BITI SA ZASTARELIM SUDSKIM PREDMETIMA? Prvo javno tužilaštvo u Beogradu donelo konačno odluku

Autor: Republika

Vesti

07.03.2023

15:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema planu i programu rada Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu za 2023. godinu, kojim je obuhvaćen program rešavanja starih predmeta, u aprilu ističe rok za donošenje konačnih odluka u starim predmetima, zaključno sa 2018. godinom.

ŠTA ĆE BITI SA ZASTARELIM SUDSKIM PREDMETIMA? Prvo javno tužilaštvo u Beogradu donelo konačno odluku

Foto: RTS/printscreen

Predviđeno je i da u drugoj polovini ove godine izveštajem o neurađenim predmetima budu obuhvaćeni i predmeti iz 2019, te da do kraja tekuće godine budu meritorno rešeni svi predmeti iz 2019. u kojima je moguće doneti odluku.

Uz saglasnost Republičkog javnog tužilaštva, a po ugledu na program rešavanja starih predmeta u sudovima, Prvo osnovno javno tužilaštvo je sada već davne 2016. godine sačinilo plan rešavanja starih predmeta koji predviđa donošenje meritornih odluka u svim predmetima KT i KTR upisnika (podnošenja optužnice ili optužnog predloga, donošenje rešenja o odbacivanju krivične prijave, sačinjavanje službene beleške da nema mesta krivičnom gonjenju, donošenje naredbe o odlaganju krivičnog gonjenja).

Nakon toga, svake sledeće godine plan i program rada tužilaštva obuhvatao je i program rešavanja starih predmeta, tako što bi u svakoj godini bili određeni rokovi u kojima odluke moraju biti donete, te su na primer zaključno sa 2018. godinom morali biti meritorno rešeni predmeti iz 2014. godine, osim onih u kojima iz objektivnih razloga odluku nije moguće doneti (predmeti koji su u prekidu zbog raspisanih poternica, potraga i određenih pritvora licima koja su u bekstvu).

Foto: shutterstock

 

Istovremeno, odlukom javnog tužioca zabranjeno je presigniranje starih predmeta na nove zamenike javnog tužioca i tužilačke pomoćnike, čime je sprečeno prolongiranje rešavanja ovih predmeta. Takođe, u skladu sa odlukom javnog tužioca, svi predmeti KT i KTR upisnika zaključno sa 2018. godinom posebno su označeni crvenim omotima, kojima se ukazuje da isti zahtevaju posebno hitno postupanje.

Što se tiče postupanja u novim predmetima, u skladu sa odlukom javnog tužioca, u hitnim predmetima (pritvorski predmeti, nasilje u porodici, nedavanje izdržavanja, ugrožavanje sigurnosti...) procesne radnje moraju biti preduzete i odluke se moraju doneti bez odlaganja. Istovremeno, obrađivači predmeta su dužni da u roku predviđenom odlukom javnog tužioca, u svim predmetima kojima su zaduženi, ukoliko nisu u mogućnosti da donesu meritornu odluku, donesu tužilački akt, u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima i merilima vrednovanja rada javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Dosadašnji rezultati plana i programa rešavanja starih predmeta vrlo su zadovoljavajući, posebno kada se ima u vidu da Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, kao i druga dva osnovna javna tužilaštva u Beogradu, već duže vreme ne rade u punom kapacitetu, jer mesta zamenika javnih tužilaca nisu popunjena.

Naime, trenutno u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu postoje četiri upražnjena mesta zamenika javnog tužioca, dok je sedam zamenika javnog tužioca upućeno u druga tužilaštva i to šest u Više javno tužilaštvo u Beogradu, a jedan u Tužilaštvo za ratne zločine. Pritom, jedna zamenica javnog tužioca je na trudničkom bolovanju, a četvoro zamenika javnog tužioca je raspoređeno u Odeljenje privrednih prestupa, koje zastupa javnu optužbu pred Privrednim sudom u Beogradu, i to za celu teritoriju grada Beograda. Nakon izrađivanja izveštaja o neurađenim predmetima javni tužilac, prvi zamenik javnog tužioca i rukovodilac krivičnog odeljenja će vršiti uvid u sve predmete u kojima odluka nije doneta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading