BOLOVANJE TOKOM CIKLUSA?! ŠPANIJA UVELA MENSTRUALNO ODSUSTVO: Evo koji je stav Srpkinja po tom pitanju!

Autor:

Vesti

21.02.2023

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživali smo može li ovakva praksa da zaživi i u našoj zemlji.

BOLOVANJE TOKOM CIKLUSA?! ŠPANIJA UVELA MENSTRUALNO ODSUSTVO: Evo koji je stav Srpkinja po tom pitanju!

Foto: Shutterstock

Španija je postala prva evropska zemlja koja je omogućila ženama s naročito bolnim ciklusima da dobiju plaćeno tzv. menstrualno odsustvo s posla.

Zakon tamo sada daje pravo na trodnevno menstrualno odsustvo, s mogućnošću produženja i na pet dana za žene koje tokom ovog perioda imaju jake grčeve, mučninu, vrtoglavicu, povraćanje... Za odsustvo je potrebno uverenje lekara.

Mada generalno podržavaju ideju, mišljenja žena u Srbiji ovim povodom su da bi to moglo da ima i negativnu stranu. Tako Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, smatra da stvar nije jednostavna i da bi to žene moglo da dovede u teži položaj prilikom zapošljavanja:

Republika

Foto: printskrin

 

- Mislim da bi bilo bolje to pitanje rešavati u međusobnom odnosu razumevanja i u dogovoru između žene i poslodavca i da bi to moglo da se reši na individualnom nivou, uz prateću medicinsku dokumentaciju.

Slavica Đukić Dejanović, neuropsihijatar, kaže da nije za izdvajanje samo tog segmenta, već da se više razmišlja u pravcu nekih benefita za žene: 

- Insistiranje samo na ovom segmentu značilo bi da su žene slabiji pol, što nije istina, i za 80 odsto žena to nije problem. Oni koji imaju verifikovani menstrualni sindrom kao psihički i fizički, to je u redu, ali mislim da bi trebalo razmišljati u pravcu nekog benefita koji bi ženi omogućio da uskladi i svoj radni angažman i roditeljstvo i lične obaveze.

U kojim državama postoji?

Španija
Japan
Tajvan
Indonezija
Južna Koreja
Zambija

Ivana Maksimović, reprezentativka u streljaštvu

- Ja volim da su žene i muškarci ravnopravni u svemu, ali ženama neki od tih dana padnu zaista teško i bilo bi lepo kada bi imale mogućnost da tada ostanu kod kuće.

Aleksandra Brčić, voditeljka

- Jesam za to, ali samo za žene koje rade teške fizičke poslove. Toliko je toga danas što možete da uradite da sebi olakšate, mislim da bi bilo zloupotreba kada bi to važilo za sve.

Nina Janković, glumica

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

- Podržala bih da se tako nešto uvede, hvala bogu, nemam problema s tim, ali razumem žene koje imaju.

Dea Đurđević, voditeljka

- Ako može ženama da se olakša, ja sam uvek za. Mi žene smo stub društva i jači pol, ja sam to pokazala svojim primerom, a, sigurna sam, i mnoge druge žene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading