OVDE MOŽE DA ZATRESE: Seizmolozi objavili mapu za Srbiju

Autor: J. D. J. - E. S. T.

Vesti

17.02.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveća opasnost preti Šumadiji, Rudničkom i Kolubarskom okrugu, o čemu svedoče i istorijski zapisi.

OVDE MOŽE DA ZATRESE: Seizmolozi objavili mapu za Srbiju

Foto: Republika

Srbija je u strahu od zemljotresa. U poslednja četiri dana čak 26 puta se zatresla zemlja u susednoj Rumuniji. Ti potresi i te kako imaju veze sa zemljotresom u Turskoj jer se tlo sleže, pa je očekivano da bi epicentar mogao da bude i kod nas.

Nakon zemljotresa iz Rumunije zbog kog se poslednjih dana ljuljalo širom Srbije, u bliskoj budućnosti prete nam i oni iz Bugarske, gde je sada, izgleda, zatišje pred buru, smatraju stručnjaci.

Foto: Republika

 

Seizmološki zavod je objavio mapu koja definiše maksimalnu jačinu zemljotresa u celoj Srbiji, po čemu bi se reklo da našoj zemlji ne preti ni približno jak potres kakvi se, nažalost, mogu očekivati u okruženju. Opasnost od zemljotresa u Srbiji izražena je najviše u Šumadiji, Rudničkom i Kolubarskom okrugu, o čemu svedoče i istorijski događaji. Ta ista istorija svedoči i da na našem prostoru ne prete zemljotresi jači od šest stepeni Merkalija. To je 100 puta manje pomeranje od onog koje je zadesilo Tursku, kaže seizmolog Slavica Radovanović.

- Takav zemljotres bi bio jači od onog u Kraljevu, ali ne može da izazove ono što je u Turskoj. Ako govorimo o Bugarskoj, gde takođe dugo nije bilo jakih zemljotresa i vrlo je verovatno da će se i tamo događati jaki zemljotresi, to su neke magnitude koje čak dosežu do sedam jedinica Rihterove skale. Ti potresi bi napravili priličnu štetu na jugu Srbije. Ugrožena područja bila bi Bosilegrad i Vranje pre svega. I Niš bi bio ugrožen - kaže Radovanović.

Dr Ana Mladenović sa Rudarsko-geološkog fakulteta takođe napominje da neće biti snažnijih zemljotresa nego što ih je bilo pre, ali da je područje oko četiri grada u većoj opasnosti od ostatka zemlje.

- Kod nas su delovi duž Zapadne Morave, Kraljeva, Valjeva, Trstenika i Paraćina jedni od onih koji su u najvećem riziku od zemljotresa - ističe Mladenović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Tata

17.02.2023 23:16

Ovo je sada aktuelna, da ne kažem moderna tema, pa svi pišu ovakve članke. Ali sa zemljotresom ne ide to tako. On udari kada se ne nadaš, kada ni jednom žurnalisti nije ni na kraj pameti zemljotres. A sada nam sve novine masiraju mozak istom temom, i ništa novo nam ne kažu.