SRBI (D)AJMO ZA SIRIJU: Pomozimo braći kad je najteže! (FOTO)

Autor:

Vesti

14.02.2023

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prijatelji se u nevolji poznaju. Upravo ovako bi se mogao opisati gest građana Srbije, koji u velikom broju poslednjih dana dolaze u ambasadu Sirije u Beogradu da bi donirali pomoć nesrećnom narodu u državi koju je pogodio katastrofalan zemljotres.

SRBI (D)AJMO ZA SIRIJU: Pomozimo braći kad je najteže! (FOTO)

Foto: ST/N. PANČIĆ

Većina onih koji su došli, kako smo čuli, ne samo da nema nikog u Siriji već nikad i nije upoznala bilo kog Sirijca. Ipak, svi znaju da je ova zemlja pod zapadnim sankcijama i da joj zbog toga pristiže mnogo manje pomoći svake vrste nego Turskoj, iako je podjednako stradala. Mnogi s kojima smo pričali kažu da smo i mi devedesetih osetili kako je pod sankcijama i da smo visoko cenili svakog ko je tada želeo da nam se nađe.

DUPLI ARŠINI

Upravo takve emocije naterale su Beograđanku u penziji, koja je zamolila da ne otkrivamo njeno ime, da sa slomljenom rukom izađe iz svog doma i dođe ovde.

- Sve ovo što se desilo zaista me je dotaklo i naterala sam sebe da makar i u ovom stanju dođem i doniram koliko mogu. Pamtim vreme pod sankcijama i mogu da se poistovetim s tamošnjim narodom. Na sve to, još i ova prirodna katastrofa, koja ih je zadesila, pa kako čovek da ne pomogne - kazala je ona za naš list.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Žena koja je donirala pomoć Siriji

Ističe da saoseća i sa narodnom u Turskoj, ali da oni dobijaju znatno veću pomoć:

- Sirija je nepravedno zapostavljena. Ista nesreća zadesila je obe zemlje, ali Turskoj, stičem utisak, svi pomažu, dok na Siriju, koja je pod sankcijama, malo ko obraća pažnju. Radujem se kad vidim sve ove ljude koji dolaze i žele da pomognu.

Pomoćnica ambasadora Sirije Lejla Tanipapić rekla nam je da su prijatno iznenađeni odzivom građana Srbije. Kaže, zvao ih je veliki broj građana, ali i mnoge uspešne firme.

- Zbog trenutnih okolnosti, nismo u mogućnosti da šaljemo u Siriju odeću, lekove niti bilo koje druge potrepštine. Sve to je potrebno narodu u našoj zemlji, ali jedino što mi možemo sa sigurnošću da znamo da će do njih stići jeste novac. Trenutno je taj vid donacije jedini moguć - poručila je naša sagovornica i dodala:

- Procedura je takva da ni naši bankovni računi ne funkcionišu, te je jedini način da se novčana pomoć lično dostavi u zgradu ambasade. Dosta je bilo upita starijih ljudi, građana iz unutrašnjosti i kompanija kako mogu da doniraju novac. Kao jedan od načina, rekli smo da bi to moglo da se učini putem pošte.

OGROMNA MOLBA

Foto: ST/N. PANČIĆ

Jelena Maksimović

Jelena Maksimović, tehnolog u penziji, koja je došla da bi uručila svoju donaciju, istakla je da ju je sve ovo što se dogodilo veoma pogodilo, te da je, kao čovek, osetila potrebu da pomogne:

- Zimske jakne i dosta nove odeće sam spakovala i donela u ovim džakovima. Zamolila bih sve koji su u mogućnosti da dođu, odvoje malo vremena jer naše malo u ovom trenutku njima mnogo znači.

 

Ambasador Sirije: Hvala sprskom narodu

Ambasador Sirije u Srbiji Basem Džaman Aga izjavio je da zbog zapadnih sankcija ambasada nije u mogućnosti da otvori namenski račun za primanje finansijske pomoći, tako da organizuje u svojim prostorijama prikupljanje pomoći u novcu.
- Radimo svakog dana dokasno, primamo pomoć, želim da uputim veliku zahvalnost srpskom narodu - poručio je ambasador.

Asad ne priznaje lažnu državu Kosovo

Srbiju i Siriju vezuje tradicionalno i iskreno prijateljstvo, koje datira još iz vremena SFRJ i saradnje u okviru Pokreta nesvrstanih. Sirijski predsednik Bašar al-Asad, čvrst je u stavu da ne treba priznati lažnu državu Kosovo, a politika sankcija, kroz koju je svojevremeno prolazio i sprski narod, još jedna je od stvari koje nas vezuju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading