DA LI STE ČULI ZA DUŽE BOLOVANJE OD OVOG? Osam godina koristio pravo na odsustvo i još uvek to čini

Autor:

Vesti

01.02.2023

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nevrovatan slučaj, koji traje od 2015. godine kada je osguranik prvi put otvorio bolovanje.

DA LI STE ČULI ZA DUŽE BOLOVANJE OD OVOG? Osam godina koristio pravo na odsustvo i još uvek to čini

Foto: pixabay.com

Jedan mlađi Crnogorac, zbog kompleksnog zdravstvenog stanja pravo na bolovanje koristi još od 2015. godine, što su potvrdili podaci Fonda za zdravstveno osiguranje CG.

On je bolovanje otpočeo februara  2015. godine, koje sa manjim prekidima traje i dalje.

- Reč je o osiguraniku mlađe starosne dobi, sa kompleksnim zdravstvenim stanjem. Bolovanje je ostvarivao po više dijagnoza, između ostalih i po osnovu psihičkog zdravstvenog stanja. Osiguranik je bio i na hospitalizacijama u periodu trajanja bolovanja. Do sada je više puta upućivan na invalidsku lekarsku komisiju Fonda PIO, s tim da još uvek ova komisija nije utvrdila potpuni gubitak radne sposobnosti, već u svojim nalazima konstatuje da se nastavlja lečenje osiguranika - rekli su iz Fonda za podgorički portal za CdM.

Inače, Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji je u primeni od 1. januara 2022. godine propisao je mogućnost da se u slučajevima dužih bolovanja, gde poslodavac izražava sumnju da privremena sprečenost nije opravdana, odnosno da traje neprimereno dugo, može obratiti Ministarstvu zdravlja, odnosno može podneti zahtev za pokretanje postupka za proveru privremene sprečenosti za rad.

Proveru privremene sprečenosti  za rad koju je utvrdio izabrani doktor (do 30 dana) vrši komisija koju imenuje Fond, dok proveru privremene sprečenosti za rad koju je utvrdila Lekarska komisija Fonda, vrši komisija koju obrazuje Ministarstvo.

Iz Fonda kažu da je tokom prošle godine izdvojeno oko šest miliona evra za bolovanja, a izgubljeno je oko milion radnih dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading