GRANICA IM PODELILA ČAK I GROBNA MESTA, SPAVAĆA SOBA U JEDNOJ DRŽAVI, KUHINJA U DRUGOJ: Evo kako žive meštani sela na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne

Autor:

Vesti

13.01.2023

16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kazan nalože u Srbiji, a rakija im teče u Bosni, često govore domaćini u šali.

GRANICA IM PODELILA ČAK I GROBNA MESTA, SPAVAĆA SOBA U JEDNOJ DRŽAVI, KUHINJA U DRUGOJ: Evo kako žive meštani sela na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne

Foto: RINA

Priboj - Ni na nebu, ni na zemlji. Tako bi se možda i najbolje mogla opisati situacija stanovnika koji žive u pograničnim selima. Sastavci na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine jedno je od takvih. Ne zna se ko je crtao međudržavne granice, ali činjenica je da one prolaze kroz spavaće i dnevne sobe, ali i kroz groblja. Meštani često kroz šalu kažu da tamošnji domaćini kazan založe u jednoj, a rakija poteče u drugoj državi.

- Kod nas kada pevac zapeva čuje se u tri države, u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori. Teritorijalno pripadamo Priboju, ali smo poprilično vezani i za Rudo. Njihove komunalne ekipe na primer iznose smeće iz našeg sela, a račune plaćamo u opštini Priboj u Srbiji. Mnoge komšije ovde kod nas nisu sigurne ni kome pripadaju. Teška situacija je i kad je u pitanju odlazak kod doktora, ili deca kad idu u školu - kažu meštani Sastavaka za agenciju RINA.

Velike muke Pribojaca počele su onog dana kada se raspala bivša Jugoslavija i ucrtala se do tada nepostojeća granica. Iako su čitavog života živeli kao državljani jedne zemlje, nakon raspada jedan brat se probudio u Bosni, a drugi u Srbiji. Nevidljiva granica nije podelila samo kuće, već i štale, pomoćne objekte i grobna mesta:

- Na grobnom mestu Markovića, granica prelazi tačno preko njih, kači noge i one pripadaju Srbiji, a glava im je u Bosni. Takođe, granica je podelila i kapelu koja se ne nalazi u našoj zemlji. Takođe, naš poštar radi u dve države i svakodnevno prolazi četiri punkta kako bi račune razdelio po selu, dodaju meštani.

Međutim, u svemu tome ima jedna dobra stvar. Ova granična zavrzlama nikada nije sprečavala meštane sela sa tromeđe da žive složno i međusobno pomažu. Već pola veka svake godine imaju i organizovao okupljanje gde se druže i takmiče u rojnim disciplinama.

- Da je ovo mesto jako popuplarno pokazuje podatak da se na ovom mestu jedne godine, sakupilo preko 40 fudbalskih klubova da odigraju meč. Dešavalo se da onaj ko se takmiči u disciplini bacanja kamena sa ramena, nekoliko puta napravi međunarodni incident i kamen prebaci iz Srbije u Bosnu. Najvažniji su dobri međunarodni odnosi, da nije toga ne bi ni ovo selo živelo. To je takođe pokazatelj da ne možete razdvojiti nešto što je nerazdvojno, a to su ljudi, sudbine ali i istoriju - zaključio je Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

Selo Sastavci od Priboja je udaljeno 16,8 kilometara a od Rudog 17,3. Do Pljevalja u Crnoj Gori relacija je ipak malo veća i iznosi 35,7 kilometara.

***

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading