U SRBIJI CIRKULIŠE MNOGO VIRUSA ČIJI SU SIMPTOMI ISTI KAO ONI KOD KRAKEN SOJA: Epidemiolog upozorava na povećanje broja obolelih

Autor:

Vesti

21.01.2023

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Vesna Mioljević ponavlja da vakcinacija sprečava nastanak bolesti, tešku kliničku sliku, hospitalizaciju.

U SRBIJI CIRKULIŠE MNOGO VIRUSA ČIJI SU SIMPTOMI ISTI KAO ONI KOD KRAKEN SOJA: Epidemiolog upozorava na povećanje broja obolelih

Foto: TV Pink/printscreen

Od ponedeljka i osnovci se vraćaju u školske klupe, a čini se da su već i mlađi i stariji, ovih dana, sve više bolesni, epidemiolog Vesna Mioljević smatra da će upravo početak drugog polugodišta usloviti rast broja obolelih.

U Srbiji još nije potvrđen kraken soj, ali trenutno cirkuliše mnogo virusa koje u početku prate isti simptomi - malaksalost, povišena temperatura, curenje nosa. Mioljević ponavlja da vakcinacija sprečava nastanak bolesti, tešku kliničku sliku, hospitalizaciju.

Prema njenim rečima, najviše testiranih je trenutno na kovid, ali ima i pacijenata koji su inficirani virusom gripa, ima adenovirusa, sincicijalnih virusa, ali i morbila u pojedinim delovima zemlje.

- Svaka zdrvstvena ustanova ima obavezu da napravi izolacione jedinice, a teške kliničke slike se leče u kovid bolnicama - rekla je doktorka Mioljević za RTS.

Kaže da je pooštren nadzor i nad morbilama i apelovala na roditelje da vakcinišu decu MMR vakcinom.

- Zdravstveni radnici su obavezi da osobe sa visokom temperaturom, ospom, konjuktivitisom, bilo kakvom sumnjom na morbile prijave nadležnom epidemiologu kako bi se sprovele sve mere prevencije, širenja i kontrole ove veoma konatagiozne bolesti - rekla je doktorka Mioljević, piše Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading