POTVRĐEN PRVI SLUČAJ MALIH BOGINJA U SRBIJI: Roditelji, vakcinišite decu!

Autor:

Vesti

12.01.2023

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiju su stigle male boginje. Prvi slučajevi potvrđeni su kod troje dece, uzrasta do godinu i po dana. Njihovo zdravstveno stanje je za sada dobro.

POTVRĐEN PRVI SLUČAJ MALIH BOGINJA U SRBIJI: Roditelji, vakcinišite decu!

Foto: www.profimedia.rs

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović kaže da je naša referentna laboratorija u Torlaku potvrdila na uzorku uzetom od troje dece i jedne odrasle osobe iz Smedereva prisustvo morbila.

Klinička slika se najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju a nakon par dana i pojave ospi. Četiri dana pre nego što se pojave ospe osoba je visoko infektivna kao i četiri dana posle pojava osopa je takođe infektivna i može je preneti na druge. Zato apelujemo na sve roditelje čija su deca napunila godinu dana da se jave na vakcinalni punkt i da vakcinišu svoju decu - poručila je Verica Jovanović.

Kada je reč o obuhvatu vakcinisane dece MMR vakcinom u Srbiji ona je najniža u poslednjem periodu, i struka je najavljivala da nam je epidemija na pragu. Ona bi trebala da iznosi preko 95 odsto što u Srbiji nije slučaj, prenosi Informer.

Prema podacima kojima raspolažemo obuhvat u prošloj godini je bio 71 odsto kada je reč o uzrastu dece do dve godine, dok je kod dece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno - navela je Verica Jovanović.

Direktorka Batuta upozorava da komplikacije mogu biti teške, pa čak i dovedu do smrtnog ishoda što se dešavalo tokom posledenje epidemije.

Osim malih boginja u Novom Pazaru se pojavila mononukleuza kod dece školskog uzrasta, tako da se i to prati, rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading