ZABOLELO IH ŠTO SMO IH RASKRINKALI! Veran Matić i UNS osuli paljbu po Srpskom telegrafu!

Autor: Ekipa Srpskog telegrafa

Vesti

31.01.2023

13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Pošto smo objavili šemu po kojoj "nezavisni mediji" planiraju da izbiju novac od tabloida, oni krenuli u napad

ZABOLELO IH ŠTO SMO IH RASKRINKALI! Veran Matić i UNS osuli paljbu po Srpskom telegrafu!

Foto: Medija centar Beograd

Pošto smo provalili plan "nezavisnih medija", čiji predstavnici sede u Radnoj grupi za izmene i dopune Zakona o javnom informisanju, da grebu i rukama i nogama da otmu novac s državnih i lokalnih konkursa od, kako oni kažu, "provladinih tabloida", sad su udarili sa svih strana na Srpski telegraf.

Em hoće da nas ućutkaju, em pokušavaju da se vade kad smo razotkrili njihov plan. Na naš list se ostrvio Veran Matić, predsednik ANEM (Asocijacija nezavisnih elektronskih medija), koja ima svog člana - Sašu Mirkovića u radnoj grupi, u poslednjoj kolumni, a što je odmah preuzeo UNS i postavio na naslovnu stranu. 

Etiketiranje

Naime, Matić ni u jednom delu svoje kolumne ne kaže da je to što smo objavili netačno, već pojašnjava da je izmena moguća u svakoj od tih faza nacrta zakona, što mi nismo ni rekli da ne može.

- Ovaj nesporni faktografski navod poslužio je kao osnova za paskvilu "ekipe Srpskog telegrafa" u kojoj Ištvan Kaić napada novinarska i medijska udruženja rečima da "antivladini elementi pokušavaju da liše državnih novčanih sredstava provladine medije i, samim tim, ugroze njihovo postojanje - piše Matić.

Plan za obračun

Predstavnici medijskih udruženja, koji se izdaju za "nezavisne" novinare, pokušali su, u okviru izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju, da proguraju da Savet za štampu dobije veća ovlašćenja i da njegove odluke budu obavezujuće kod buduće dodele finansijskih sredstava. O tome je Srpski telegraf pisao, i taj tekst bio je povod Veranu Matiću da napiše tekst koji je objavio na sajtu UNS.

Naši sagovornici objasnili su tada šta je pozadina pokušaja da se za savet izdejstvuju veća ovlašćenja. Otkrili su i da je deo plana da i "nezavisni" mediji zatrpavaju Savet za štampu fingiranim pritužbama na rad tabloida. Ako Savet za štampu dobije viši status i postavi se na nivo vrhovnog sudije, medijima koji nisu u njihovoj milosti biće onemogućeno da učestvuju na medijskim konkursima koje finansira država.
Tako će mediji koji su i deset puta tiražniji od "nezavisnih medija" ostati bez jednog od izvora finansiranja.

Poseban osvrt je imao i na našeg sagovornika u pomenutom tekstu - Kaića, kog je odmah uvukao u teorije zavere (pogledajte okvir i Kaićev odgovor Matiću).

Foto: Printscreen/UNS

Sramotan napad na Srpski telegraf

Marko Matić, politički analitičar i novinar, kaže da je "apsolutno neprihvatljivo nastojanje Verana Matića i članova radne grupe koju predvodi da neprimerenim polemikama i napadima na medije obesmisle i onemoguće raspravu o sadržaju predloga izmena medijskih zakona".

- Svođenjem polemike na lični momenat i etiketiranje neistomišljenika Matić skreće fokus sa suštinskog pitanja, a to je uloga Saveta za štampu u odlukama koje donose državni organi - ističe Matić.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Marko Matić

Jasna mesta

Dodaje da podržava otvorenu raspravu, te da o svim mogućim posledicama treba otvoreno govoriti?

- S obzirom na to da je jasno ko je meta predloga ovakvog zakonskog rešenja i kakve bi posledice ono moglo da proizvede, unošenje takve odredbe u naše pozitivne zakonske propise ozbiljno bi narušilo i ugrozilo položaj medija prema njihovoj političkoj orijentaciji i uređivačkoj politici, a ne profesionalnosti u radu. To je sa stanovišta struke i intencije države da obezbedi slobodu medija potpuno neprihvatljivo i o tome mora otvoreno da se govori - poručio je Matić.

Kaić: Matić afirmiše prevaru Saveta za štampu

Medijski stručnjak Ištvan Kaić, čije su reči posebno smetale Veranu Matiću, negirao je tvrdnje koje je Matić izneo u tekstu objavljenom na sajtu UNC. Njegov odgovor prenosimo u celosti:

- Odlično je što se Veran Matić javio da replicira pogođen mojom izjavom iako ga ovog puta uopšte nisam pomenuo. Očigledno je da Mirkovića još iz vremena sporne dokapitalizacije B92 (u čije dokumente o opskurnim radnjama njegove omiljene advokatske kancelarije Živković/Samardžić imam uvid) doživljava kao sinonim za sebe, pošto je pitanje da li bi, sa istorijske tačke, uopšte postojali jedan bez drugog. Veran kao dežurni kišobran svega najgoreg što je porodio u medijskoj sferi od dvehiljaditih pa nadalje (inaugurisao udbaško novinarstvo kao "istraživačko") i glavni krivac za reviziju profesionalizma po kojem sve subjektivno i sa stavom postaje vrhunsko dostignuće i novinarski ideal (poput izmišljenog oksimorona "kritičko izveštavanje", koji je od njega preuzeo Jugoslav Ćosić) nastavlja da afirmiše prevaru zvanu Savet za štampu i prevarante koji sede u komisiji toga tela (u šta sam se uverio i iz ličnog primera), pa mora da okrivi Srpski telegraf, koji je preko mene objasnio ulogu koju Savet zaista ima. Jedino je u pravu kad je kaže da moje pojavljivanje u medijima nikada nije slučajno. Tačno! Jer ja sam taj koji je i predložio Telegrafu da tu temu razradi i istraži!

Foto: ST/D. KUJUNDŽIĆ

Ištvan Kaić

Međutim, ono što je najgore jeste da čovek poput Verana Matića, zbog kaprica koji ne ume da suzbije, a o čemu sam pisao i u svojoj knjizi, isto tako već dvadeset godina ne ume sebe da prepozna kao serijalnog nekrofiličara, koji, zamislite tu podlost, u cilju da abolira Mirkovića, ne bira sredstva i sasvim neukusno uvlači bivšeg ministra i mog preminulog prijatelja Ivana Tasovca. Kažem, u pitanju je serijalni povratnik na mesto zločina, jer je na sličan način u više navrata koristio smrt premijera Zorana Đinđića da sakrije svoju sramotu o zahtevu TV B92 da mimo konkursa dobije nacionalnu frekvenciju i za to okrivi najbliže Đinđićeve saradnike. Pa je onda nedavno, zajedno sa Vukašinom Obradovićem, koristio i smrt Gordane Suše, valjda da pokaže kako nije imala problema sa alkoholom i da je želja zaposlenih bila da zbog toga svojevremeno ne postane direktorka RTS, te da nije od svog oca udbaša nasledila stanove po Beogradu... Voli Veran Matić mrtva usta, a sada je na red došao Tasovac da ga takvog koristi protiv mene, a u stvari protiv onih na koje godinama ima fiksaciju. Ne, Saša Mirković nije isto što i Ivan Tasovac, a kamoli isto što i Aleksandar Vučić. Ali Veran Matić i Saša Mirković jesu jedno te isto. I obojica vrlo dobro znaju pod kakvim pritiskom su 2014. stavljali i Tasovca i Vučića, i kao lobisti utabali teren za zloupotrebu Konvencije o prekograničnim televizijama koju već punih osam godina sprovodi Junajted medija. A za to obećavam da će odgovarati, zajedno sa osnivačima te lažne instalacije koja se na papiru pretvara da radi negde u inostranstvu, a realno postoji i radi kao i sve ostale televizije u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading