BILA JE MODRA, LJUBIČASTA I NIJE DISALA! Još jedna jeziva priča iz šabačkog porodilišta: Milici su bebu čupali iz utrobe, doktor se šalio, pa je psovao!

Autor:

Vesti

31.01.2023

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umesto da joj sećanje na rođenje ćerke bude najradosniji dan, Milica ga pamti kao dan pun patnje.

BILA JE MODRA, LJUBIČASTA I NIJE DISALA! Još jedna jeziva priča iz šabačkog porodilišta: Milici su bebu čupali iz utrobe, doktor se šalio, pa je psovao!

Foto: Printscreen, Pixabay

Milici Mitrić iz okoline Šapca rosila je oktobra ćerku Višnju, ali, umesto da dan njenog rođenja pamti kao najradosniji, sa suzama u očima priseća se traume koju je tada doživela u šabačkoj bolnici. 

Višnja nije prvo Miličino dete, te je porodilja znala kako će izgledati procedura i bila je svesna da postoji mogućnost da se nešto iskomplikuje. Međutim, ona nakon porođaja bebu nije videla 15 dana i morala je da pita svakog dana da li joj je dete uopšte živo.

Sve je počelo 6. oktobra oko 9 sati ujutru kada je u bolnicu u Šapcu stigla zbog kontrakcija, a porođaj u toku kog je pretrpela nesnosne bolove, gubitak svesti i najveći šok u životu trajao je više od 8 časova.

Republika

Foto: Shutterstock

Porođaj/Ilustracija

- Na prvi pregled sam otišla u Dom zdravlja u Šapcu, ali da bih bila sigurnija htela sam da imam svog privatnog lekara, pa sam otišla kod doktora Milorada Mićića, koji mi je vodio i prvu trudnoću. Sve je prolazilo u najboljem redu do dana kada sam ujutru dobila bolove, tada je počeo horor. Ujutru u pola 9 počeli su bolovi, ja sam stigla u bolnicu u Šapcu, a doktor Mićić je rekao da se spremim i polako smo krenuli u salu za porođaje. Čim sam legla on je uključio indukciju. U pola dva sam već bila otvorena 8-9 prstiju, pokušavala sam da se porodim, ali jednostavno nije išlo. Doktor mi je konstantno ponavljao da se napinjem i sarađujem, ali prosto nisam mogla više od toga. Oko nekih 15 do 2 Mićić mi je rekao da će doći njegov mlađi kolega koji će malo da pripomogne kako bismo obavili porođaj što pre, jer je njegovo radno vreme do 2 sata. Pokušavali su, gurali mi stomak, ali beba nije izlazila. Bilo je veoma strašno jer sam osećala bebine udare nogicama u želucu. Nisam sišla sa kreveta, a bolovi su bili nenormalni. Na sve to doktor Mićić meni kaže da ja neću da sarađujem i dodaje da ćemo da probamo još jednom, pa ako ne ide, on ide kući i ostavlja me. Ja ga na to pitam šta da radim ako krene porođaj, a on mi hladno odgovori da su tu babice i sestre i da će me već neko poroditi. Pokušavali smo nekih 10 minuta, on je bukvalno ležao na meni, ali i dalje se ništa nije dešavalo i na kraju je stvarno otišao - počinje Milica svoju priču za Telegraf.

Kako kaže, dodatno je bila uplašena činjenicom da doktor nije bio prisutan na samom porođaju, kao i da je plodova voda bila zelena kada joj je pukao vodenjak. Molila je doktora da se vrati u salu i predlagala carski rez, ali je on to odbio rekavši da takav porođaj ima svoje posledice. 

Republika

Foto: Shutterstock

Beba/Ilustracija

Dodaje i da se doktor šalio tokom porođaja, iako njoj ni u jednom trenutku nije bilo do smeha.

- Nije mi bilo bitno šta će biti sa mnom, samo da mi se dete rodi živo - priseća se Šapčanka svojih misli.

Kako navodi, doktor je nastavio da forsira prirodan porođaj i nakon nekog vremena ni njemu više nije bilo do šale. Promenio je boju i ton glasa, te je Milici ovo iskustvo postalo još traumatičnije.

"Da li ste vi nekada videli da su se doktor ili babica porodili umesto trudnice?", ovim rečima Mićić je započeo "bodrenje" uplašene porodilje, a kada je video da nakon 7 sati beba još uvek ne izlazi, prema Miličinim rečima i sam se pomalo uspaničio.

- Bilo je već 5 sati i doktor je shvatio da nešto nije u redu i da dete neće izaći. Tada se već uplašio, počeo da viče na mene i šetka se po hodnicima hvatajući se za glavu. Samo 15 minuta kasnije, svi doktori i babice bili su na meni, nisam mogla da dišem. Njih dve su se bukvalno popele na mene i gurale mi šakama stomak, dok su mi držale savijenu glavu, a svi ostali su stajali oko kreveta. Tresla sam se, nisam mogla da dišem niti kažem da mi je loše. U jednom momentu osetila sam da doktor Mićić doslovno čupa bebu iz mene i u tom momentu paniči još više i govori: "Da mi je i da joj polomim ključnu kost, samo da isčupam bebu". Nakon toga svi su legli na mene i malo kasnije samo sam osetila kako je iskliznula, to je bilo ogromno olakšanje - kazala je Milica za Telegraf.

Republika

Foto: Shutterstock

Beba/Ilustracija

Ona dodaje i da je dodatno bila prestravljena tišinom u sali. Nije bilo plača, niti reakcije doktora, kaže. Zbog toga je pomislila da beba koju je rodila nije živa.

- Beba je bila u poprečnom položaju i on nije imao za šta da je uhvati, a pupčana vrpca joj bila dva puta obmotana oko vrata. Kada sam videla svoje dete prvi put nije mi bilo dobro. Bila je modra, ljubičasta i plava i nije disala. Samo sam ih pitala sa pola snage da li mi je ćerka živa, ali odgovor nisam dobila. Posle nekoliko sekundi čuli smo oskudni plač deteta, ali od šoka nisam bila sigurna da li je to stvarnost ili moja mašta. Opet sam ga pitala da li je dete živo, nakon čega me je opsovao i rekao: "Zar ne čuješ da plače?". Oni su je samo okupali i odneli, dete mi nisu ni pokazali - nastavlja Milica.

Višnja se rodila sa više od 5 i po kilograma, a Miličin porođaj vrlo brzo je postala tema broj jedan u šabačkom porodilištu. Nikome od Miloradovih kolega nije bilo jasno zašto je doktor forsirao prirodan porođaj budući da je beba veoma krupna. To su ga i pitali na hodnicima, ali je odgovor izostao.

Pola sata nakon porođaja, Milica je morala da potpiše papir, jer je beba hitno morala da bude prebačena u Tiršovu zbog porođajnog šoka i velike kilaže.

- Uveče kada su me prebacili u sobu pokušavala sam da saznam bilo kakvu informaciju o mom detetu, ali niko nije ništa znao da mi kaže. Babica koja je otpratila moju bebu u Beograd vratila se kasno uveče, ali ni ona nije znala da mi kaže kakvo je stanje. Umesto toga, dala mi je broj telefona na koji treba da zovem za informacije, ali tek sutradan. To veče nisam oka sklopila, samo sa plakala. Doktorka mi je ujutru rekla da je beba u veoma teškom stanju, ali normalno funkcioniše. Međutim saopštava mi informaciju koja me dodatno pogađa, a to je da beba ima povredu ruke. U tom momentu nije mi bilo dobro. Tada nisu znali šta je tačno, samo su rekli da dete nema funkciju u ruci - dodaje Višnjina majka.

Republika

Foto: pixabay.com

Beba/Ilustracija

Nakon mučnog porođaja, doktor se majci obratio umilnim glasov rekavši joj da će povreda koju je beba zadobila na porođaju proći. Kasnije saznaje da je prva dijagnoza "povreda pleksusa", kao i da su bebini mišići veoma istegnuti zbog čupanja novorođenčeta na porođaju.

- Ja to ne mogu rečima da opišem. Poturili su joj pelene kod glavice, flašica sa mlekom curi po njoj... Cela je bila mokra, a rukica savijena. Prvi put kad sam je uzela u ruke to je bilo strašno. Imala je braunile po rukama, nogama, glavi... Povređena rukica bila je zalepljena nekim flasterima. Bila je bosa, samo u pelenama i bodiju - priseća se Milica prvog susreta sa svojojm ćerkom kroz suze.

Višnja mora na terapije

Višnji je dijagnostifikovana teška pareza za koju je potrebno mnogo vremena i upornosti da bi se oporavila. Prepisane su joj vežbe kod kuće već od treće nedelje života, a Milica se svakog momenta plašila da dodatno ne povredi svoju ćerkicu jer je kako kaže, svaki deo njenog tela bio nežan i krhak.

- Vežbamo i dan danas, iako je prošlo već četiri meseca. Leva strana lica joj je spuštena, jedva je videla na levo oko zbog oštećenja nerva koji je bio priklješten u stomaku, međutim to može da se povuče od terapija. I ne samo lice, već joj je i grudni koš manji sa leve strane. Rukicu iz ramena pomalo pomera, ali šaka je i dalje bez funkcije - priča Milica.

Republika

Foto: Shutterstock

Beba/Ilustracija

Vrtelo mi se u glavi da li će se vratiti kući živa

Titulu najtežeg momenta u celokupnom, malo je reći neprijatnom iskustvu koje je proživela, Milica ipak daje preplakanim, neprospavanim noćima dok je njena beba bila u Tiršovoj. Bez konkretne dijagnoze, samo je čekala potvrdu da je dete živo.

- Samo mi se po glavi vrtelo da li će se živa vratiti kući. Najviše me je plašilo to što sam ja znala da nije disala kada se rodila, taj šok i dalje ne mogu da prebrodim. Moja sestra ima epilepsiju i znam da se to može dobiti. Meni niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da moja Višnja neće dobiti. To je mozak, nikad ne znaš šta te čeka. To iščekivanje kada pozovem doktorku ne mogu ni sa čim da uporedim, gori osećaj ne postoji. Srce stane, a želudac zaboli. Nisam bila svesna ni šta radim, ni gde sam - priča ona.

O Višnjinoj budućnosti niko od lekara ne može da priča sa sigurnošću. Mogu samo da se nadaju najboljem ali većina njih Milici kaže da je u božijim rukama, jer sve zavisi od bebinog organizma. Međutim, porodica ne odustaje i obećava da će istrajati u želji da njihov najmlađi član ima isti život kao i svako drugo dete. Čak 15 dana zaredom idu za Beograd na vežbe, sada su počeli i sa terapijama u Banji Koviljači, a jedina stvar koja im otežava situaciju je svakodnevno putovanje. Kako kaže majka, za banju nemaju putne troškove, a pokušala je da konkuriše i za sanitet. Međutim, odgovor nikada nije dobila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading