KUĆICA NA DRINI JEDVA SE DRŽI PO NALETIMA NABUJALE REKE: Svi se nadaju da će simbol Bajine Bašte ponovo preživeti (FOTO)

Autor:

Vesti

19.01.2023

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kućica na Drini sagrađena je 1969 godine.

KUĆICA NA DRINI JEDVA SE DRŽI PO NALETIMA NABUJALE REKE: Svi se nadaju da će simbol Bajine Bašte ponovo preživeti (FOTO)

Foto: RINA

Ogromne padavine na teritoriji Bajine Bašte ponovo su u opasnost dovele najveću turističku atrakciju ove opštine. Kućica na steni jedva odoleva naletima nabujale Drine. Ipak, meštani se nadaju da će kao i mnogo puta do sada opva neobična građevina izdržati. 

- Za sada se još uvek dobro drži i to zahvaljujući mehanizmu koji je napravljen posebno za ove situacije. Podignute su starane kući i voda za sada kroz nju prolazi, nadamo se da će tako i ostati. Očekujemo da simbol Bajine Bašte ponovo opstane pred bujicom - rekao je za RINU Siniša Spasojević iz TO Tara - Drina. 

Republika

Foto: RINA

Kućica na Drini

 

Kućica na Drini sagrađena je davne 1969. godine i do sada ju je Drina plaviča čak šest puta. Ova sedma po redu najduže opstaje. 

Republika

Foto: RINA

Kućica na Drini

 

- Od prvobitnih kućica razlikuje se po tome što je na temeljima odignuta, stranice kuhinje su otvorene, kako nema zadnjeg zida tako nema ni prednjeg, stvari su podignute na tavan, a reka nesmetano teče kroz nju. Ako bi nivo Drine bio visok i ako bi nadošla, kućica bi ostala neoštećena a reka nesmetano proticala. Kućica je izgrađena od jako čvrstog materijala, sva je u šafovima i tako da na mnogo načina uspeli smo da je obezbedimo. Izuzetni je zanimljiva za arhitekte jer se mnoge stvari primenjene na gradnji ove kućice, ne priminjuju u gradnji na kopnu - rekao je za RINU Milan Savić Miško.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milan

20.01.2023 15:58

MRACNA STRANA KUCICE NA DRINI "Cuvena" Iren Beker zbog koje je postala poznata ova kucica, krije jednu mracnu tajnu. Ta tajna sam ja , rodjeni brat po ocu Iren Beker. Iren pre udaje je nosila prezime Lakatos i rodjena je Novosadjanka, tek pocetkom devedesetih (i o tome bi se imalo pricati) odlazi sa muzem za Budimpestu. Medjutim pre tog njihovog "ugrozenog" odlaska, sta se izdesavalo. Otac , njen, sto znaci i moj, umire novembra 1978. godine u Backim Vinogradima dok je cuvao svoje najmladje dete, tj mene. Nekom "magijom" bivam nelegalno usvojen 1979 i nestaje moja 1/4 nasledstva. Moja kuca koju je otac kupio za mene u Backim Vinogradima biva prodata od strane Ireninog muza, a pre toga i ako nije bilo ni godinu dana od smrti mog oca, Iren sa drustvom pravi zurke u toj kuci, dok sam ja otet i otudjen nelegalnim usvojenjem u ruke izvesnih ludaka u Budisavi. Naravno moj maternji madjarski jezik sam zaboravio jer mi je bilo zabranjemo kod tih ludaka da pricam njime, koji sam odlicno tad znao sa mojih 5 godina. Negde sam citao da se hvalila kako je ona finasirala da se ta kucica ponovo sagradi, pa vas pitam kao ljude - da li ste svesni cijim parama je to uradjeno i na koji nacin je ona dosla do tih para? Jeste proslo mnogo godina, neko ce reci i da to nisu iste pare, ali zapamtite da sve iz njenih ruku je prokleto pa i ta vasa kucica kojom se toliko hvalite!