VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO IZVRŠILO UVID U RAD OSNOVNIH JAVNIH TUŽILAŠTVA! Ovo su preporuke su donesene!

Autor:

Vesti

16.01.2023

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preporučeno je i da, u slučaju sumnje da se iza ovog krivičnog dela krije i pranje novca, osnovna tužilaštva kriivične prijave dostave Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kao nadležnom za postupanje.

VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO IZVRŠILO UVID U RAD OSNOVNIH JAVNIH TUŽILAŠTVA! Ovo su preporuke su donesene!

Foto: Više javno tužilaštvo Beograd

Više javno tužilaštvo

Odeljenje za nadzor Višeg javnog tužilaštva u Beogradu izvrśilo je uvid u rad osnovnih javnih tužilaštava, pored ostalih, u predmetima po krivičnim prijavama za krivično delo Građenje bez gradjevinske dozvole i dalo odgovarajuće preporuke, nakon čega je 21. decembra 2022. godine Viši javni tužilac u Beogradu izdao obavezno uputstvo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu za dalje postupanje.

Uputstvom je naloženo da svi zamenici postupaju u predmetima za sva krivična dela u cilju povećanja efikasnosti u postupanju, a ne da samo po jedan ili dva zamenika budu isključivo zaduženi za krivično delo Građenje bez gradjevinske dozvole, jer su tako izloženi mogućim pritiscima i uticajima. 

Takođe je preporučeno da, u slučaju sumnje da se iza ovog krivičnog dela krije i pranje novca, osnovna tužilaštva kriivične prijave dostave Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kao nadležnom za postupanje.

Zbog toga skrećemo pažnju javnosti da su netačni navodi poslanika Narodne stranke Miroslava Aleksića, koje su preneli pojedini mediji, da je Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović 21. decembra prošle godine  svim osnovnim tužilaštvima u Beogradu poslao uputstvo po kojem svaka krivična prijava iz oblasti „divlje gradnje“ i ozakonjenja koja stigne u osnovna tužilaštva mora da se preusmeri u više tužilaštvo,.

Netačno je i zlonamerno i Aleksićevo tumačenje da  tužilac Stefanović  na pomenuti način "može da kontroliše  ko protiv koga podnosi prijave", jer je upravo suprotan smisao datih preporuka, a to je da nadležno tužilaštvo procenjuje ima li elemenata težeg krivičnog dela, kao i eliminisanje svakog mogućeg uticaja na "specijalizovane" tužioce za krivična dela Gradjenje bez gradjevinske dozvole.

Krivično delo Pranje novca jeste u nadležnosti Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zbog čega su osnovna tužilaštva i pozvana da mu se obrate kada posumnjaju da se preko "divlje gradnje" pere novac stečen kriminalnim aktivnostima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading