Prvi put u ISTORIJI TUŽILAŠTVA objavljen zbornik stručnih radova

Autor:

Vesti

16.12.2022

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveće tužilaštvo u ovom delu Evrope objavilo bilten!

Prvi put u ISTORIJI TUŽILAŠTVA objavljen zbornik stručnih radova

Foto: Više javno tužilaštvo Beograd

Bilten Višeg javnog tužilaštva u Beogradu objavljen je po prvi put u istoriji ovog organa sa ciljem podizanja nivoa znanja i informisanosti iz oblasti krivičnog prava, pre svega iz tužilačkog ugla.

Ovaj prvi zbornik stručnih radova realizovan je u decembru 2022. godine, u skladu sa programom javnog tužioca Nenada Stefanovića za unapređenje rada i razvoja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Podsećamo da je Više javno tužilaštvo u Beogradu najveće tužilaštvo u ovom delu Evrope sa najvećim brojem predmeta u radu, u kojima postupa više od 120 zamenika javnog tužioca i njihovih pomoćnika.

Pored uvodnih reči redakcije, Bilten čini više od 20 stručnih radova zamenika javnog tužioca i tužilačkih saradnika iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kao i stručnih radova koje su napisali gosti biltena.

Ovi radovi analiziraju opšte institute krivičnog prava, teme koje su važne za prvostepeno i drugostepeno krivično odeljenje ovog tužilaštva, poput razloga za pretres prostorija tokom noći, pokušaja kod kvalifikovanog krivičnog dela odredjenog visinom imovinske koristi, sukobom nadležnosti kada je mesto izvršenja krivičnog dela van teritorije Repubike Srbije, prekidom zastarelosti krivičnog gonjenja i drugim.

Iz oblasti suzbijanja korupcije obradjena je uloga finansijskog forenzičara, kao i pranja novca sa posebnim osvrtom na presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Zschuschen v. Belgium.

Analizirana su i pitanja koja se odnose na maloletnički pritvor, visoko tehnološki kriminal, ekonomsko osnaživanje žena žrtava rodno zasnovanog nasilja, smrtnu kaznu i njene alternative o mnoge druge.

Nakon ovog pionirskog izdanja, sledeći broj biltena sprema se za jun 2023. godine, sa još više sadržaja i obradjenih tema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading