NE PRAVITE ZALIHE! U Srbiji nestašica penicilinskih sirupa, evo kada se očekuje stabilizacija!

Autor:

Vesti

16.01.2023

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Usred sve većeg širenja respiratornih infekcija kod dece, u Srbiji je prijavljena nestašica penicilinskih sirupa.

NE PRAVITE ZALIHE! U Srbiji nestašica penicilinskih sirupa, evo kada se očekuje stabilizacija!

Foto: Shutterstock, https://www.lekarinfo.com/

Širom zemlje nema antibiotskih sirupa za decu! Problem je sve više dece zaražene nekom respiratornom infekcijom, poručuju proizvođači i apotekari, ali i poremećaj na globalnom tržištu od cena sirovina, preko ambalaže do distribucije.

Nedostaju sirupi za decu na bazi penicilina – sinacilin, ospamoks, panklav. Teško ih je naći i u privatnim i u državnim apotekama, pa su lekari prinuđeni da prepisuju zamene.

Republika

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

Apoteka/Ilustracija

Suočavamo se sa velikom nestašicom

- To su takve količine kad možete da zamislite da je za apoteku ponuđena jedna kutija, jedna bočica, nestašica je tog tipa da ga jednostavno nema. To se uvek dešavalo u ovom zimskom periodu, međutim, osnovni problem je ta cena koja ne prati cenu nabavke ili kompletnog leka ili sirovine za proizvodnju koja se obavlja u Srbiji - rekao je predsednik Saveza privatnih apotekara Srbije Dragutin Rajevac za RTS:

Sirupe na bazi penicilina u Srbiji proizvode dve kompanije, dok se ostalo uvozi. Jedna od naših fabrika je tokom decembra morala da obustavi proizvodnju zbog kvara.

Republika

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

Apoteka/Ilustracija

Ne pravite zalihe, očekujemo stabilizaciju!

- Očekujemo da će se uslovi stabilizovati do kraja januara i da ćemo započeti proizvodnju 100.000 pakovanja tako da ćemo obezbediti tržište u narednih pet meseci. 'Galenika' ima zalihe do godinu dana antibiotika tako da smo obezbedili adekvatnu terapiju pacijentima - istakla je direktorka proizvodnje i kvaliteta u kompaniji Galenika Nataša Mamula.

Tokom protekle nedelje isporučeno je 70.000 amoksiklava, poručuju nadležni, a u januaru će se nastaviti sa proizvodnjom sinacilina. Istovremeno pozivaju da se nikako ne prave zalihe!

Republika

Foto: Printskrin

Sirup/Ilustracija

- Srbija redovno plaća svim dobavljačima i svim državama iz kojih oni uvoze i pratimo redovno porast cena. Da li postoji potreba za porastom cena – postoji zbog porasta cene sirovina, transporta, energenata, sekundarne ambalaže. Čak je ambalaže poskupela više nego sirovine i to je nešto što morate redovno da pratite tržište, da analizirate - kaže direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Situacija je i u Evropi problematična. U decembru je nestašica više od 300 lekova zabeležena u Nemačkoj, gde je teško naći i sirupe na bazi ibuprofena i paracetamola. Sličlna situacija je i u Italiji, Švajcarskoj i Francuskoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading