Nestašica ANTIBIOTIKA za DECU u apotekama! Nema najčešće korišćenih OSPAMOKSA I SINACILINA U SIRUPU!

Autor:

Vesti

04.10.2022

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U srpskim apotekama neštašica antibiotika za decu.

Nestašica ANTIBIOTIKA za DECU u apotekama! Nema najčešće korišćenih OSPAMOKSA I SINACILINA U SIRUPU!

Foto: Shutterstock, https://www.lekarinfo.com/

U srpskim apotekama već desetak dana nema antibiotka za decu - osmapoksa i sinacilina u sirupu, a najgore od svega je, kako navode stručnjaci, što se oba ova leka koriste kao "prva linija odbrane" od bakterijskih infekcija kod mališana.

I jedan i drugi sirup prepisuje se kod infekcija gornjih disajnih puteva - za upalu uha, sinusa, i infekcija donjih disajnih puteva i urinarnog trakta - odnosno bolesti od kojih deca najčešće i obolevaju.

Ivana Z., majka trogodišnjeg dečaka kaže da već dva dana obilazi apoteke u Beogradu kako bi došla, najpre do ospamoksa, a potom i do sinacilina, koji joj je pedijatar napisao kao zamenski lek, ali nije uspela da nađe ni jedan ni drugi.

- Evo, opet sam krenula kod pedijatra da mi izda i treći recept jer ova dva leka jednostavno nemam gde da podignem. Dete mi upalu uha, antibiotik mu je neophodan i od juče je bez terapije. Prvo sam dva sata obilazila apoteke da dođem do ospamoksa, pa kad mi je konačno jedna apotekarka rekla da ga i ne tražim jer ga nema, vratila sam se juče u dom zdravlja i tražila novi recept. Lekar mi je dao Sinacilin kad sam mi rekoše da ni njega nema i da se vratim ponovo po novi recept - kaže poprilično ljuta Ivana Z.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/TV Kopernikus

Dragutin Rajevac

 

Dragutin Rajevac iz Udruženja privatnih apotekara kaže da nestašica ova dva leka, neophodnih u rešavaju najčešćih bolesti mališana, traje najmanje desetak dana i da je najverovatnije izazvana poskupljenjem sirovina.

- Ospamoksa i Sinacilina u sirupu nema sigurno već desetak dana. Mogu se naći samo u onim apotekama koje su imale velike zalihe. Jednostavno, dolar i švajcarski franak su mnogo skočili, sirovine se plaćaju upravo u ovim valutama, cene lekova se ne menjaju i otud i proizvođači nemaju interes da ih uzimaju. Jeste problem što ih nema, prema protokolu lečenja, oni se prvo prepisuju deci - kaže Rajevac.

Pedijatar Saša Milićević kaže da su lekari trenutno prinuđeni da deci prepisuju neke druge antibiotike, koje mališani mnogo teže podnose od ospamoksa i sinacilina.

Republika

Foto: printskrin

Saša Milićević

 

- U suštini, uvek bi trebalo, ako postoji sumnja na baterijsku infekciju, uraditi antibiogram, ali kako se na njega čeka, da se ne bi gubilo dragoceno vreme, lekari, a to i protokol nalaže, uvek deci prvo daju ospamoks pa onda sinacilin. I to nije slučajno. Ospakoms se pokazao kao vrlo efikasan u lečenju bakterijskih infekcija od kojih deca najčešće obolevaju, baš retko izazivaju alergijske reakcije, ne izaziva probavne smetnje koje izazivaju ostali antibiotici, prijatnog je ukusa i deca ne eskiviraju da ga piju... Slično je i sa sinacilinom. Sada smo prinuđeni da prepisujemo, najprostije rečeno, malo jače lekove koji deca teže podnose, ali šta je tu je - kaže Milićević. 

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading