MISLIM DA TO NIJE KONAČAN BROJ! Povećao se broj zaraženih malim boginjama, u Srbiji nestašica ANTIBIOTIKA!

Autor:

Vesti

13.01.2023

12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uzrok je nevakcinisanje dece.

MISLIM DA TO NIJE KONAČAN BROJ! Povećao se broj zaraženih malim boginjama, u Srbiji nestašica ANTIBIOTIKA!

Foto: www.profimedia.rs

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja, komentarisao je pojavu malih boginja u Srbiji.

Đerlek je dodao i da je u našoj zemlji nestašica antibiotika na bazi penicilina.

Prema novim informacijama, malim boginjama je zaraženo šestoro dece i jedna odrasla osoba.

- Mislim da to neće biti konačan broj, nažalost - rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja i pozvao na vakcinaciju inače obaveznom vakcinom protiv malih boginja.

Republika

Foto: Republika

Mirsad Đerlek

Takođe, on je istakao i da nas potresa nestašica antibiotika penicilina, ali ej dodao da se sa istim problemom susreću i Nemačka, Italija i Švajcarska.

- Primetan je nedostatak sirovine za proizvodnju sinacilina, međutim fond je brzo reagovao, te je prema apotekama krenulo 15.000 novih pakovanja sirupa Panklava, a do kraja nedelje će stići 70.000 pakovanja Amoksiklava, a u toku januara Sinacilin će ponovo početi da bude na našem tržištu - rekao je dr Đerlek na ovu temu.

Podsetimo, prvi slučajevi zarazom malim boginjama potvrđeni su kod troje dece, uzrasta do godinu i po dana, i jedne odrasle osobe u Smederevu, potvrdio je "Batut".

Simptomi

Klinička slika se najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju a nakon par dana i pojave ospi. Četiri dana pre nego što se pojave ospe osoba je visoko infektivna kao i četiri dana posle pojava osopa je takođe infektivna i može je preneti na druge. Zato apelujemo na sve roditelje čija su deca napunila godinu dana da se jave na vakcinalni punkt i da vakcinišu svoju decu - poručila je Verica Jovanović iz "Batuta" za Informer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading