OTKUD "PROLEĆE" U JANUARU? Meteorolog za Republiku objasnio šta se događa sa klimom i najavio mogući sneg u nizijama tek posle OVOG datuma!

Autor:

Vesti

11.01.2023

19:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle relativno hladne prve polovine decembra, koja je bila u celoj Evropi (osim našeg dela kontinenta) usledilo je otopljenje, a temperature su bile znatno iznad proseka, rekao je meteorolog Marko Čubrilo.

OTKUD "PROLEĆE" U JANUARU? Meteorolog za Republiku objasnio šta se događa sa klimom i najavio mogući sneg u nizijama tek posle OVOG datuma!

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Šetnja po lepom vremenu

U Srbiji je sam kraj 2022. i početak 2023 bio izuzetno topao i temperature su tih dana bile i do 15 stepeni iznad proseka, što je izuzetno visoko pozitivno odstupanje.

Republika

Foto: Tanjug/J. PAP

Proleće

 

- Uzrok ovako visokom temperaturama je postojanje jake ciklonske aktivnosti nad zapadnom i severozapadnom Evropom. U prednjoj (toploj) strani tog sistema preko središnje i jugoistočne Evrope strujao je izuzetno topao vazduh, poreklom iz severne Afrike. Dodatno zagrevanje ovog vazduha je je bilo uslovljeno kretanjem tog vazduha preko Dinarskih planina gde je zbog fenskog efekta temperartura dodatno porasla. Ovako topli ekstremi su retki ali bilo ih je čak i u nedavnoj prošlosti. Primera radi 2010 je za doček nove godine bilo čak +18,2 stepena Celzijusa - objasnio je za Republiku meteorolog Marko Čubrilo.

Republika

Foto: Printscreen YT/RTV

Marko Čubrilo

 

- Relativno tople zime poput ove u dosadašnjem toku su relativno retke ali nisu nešto što se nama i ranije nije dešavalo. Primera radi 1984. snega gotovo da i nije bio sve do početa februara i postojala je mogućnost da se zimska olimplijada u Sarajevu otkaže zbog nedostaka snega, a zatim je 03.02. počeo padati sneg i sve do duboko u mart je vladalo snežno i hladno vreme. Još dalje u prošlost 1927/28 je zima bila izuzetno blaga, praktično bez snega u nizijama, a posle nje je 1928/29 došla jedna od najhladnijih zima u modernoj meterologiji - ispričao je on.

Republika

Foto: RINA

sneg

 

Kako je objasnio, uzročnici ovako visokih temperatura za januar u naše delu sveta su uvek višestruki i tiču se globalnih atmosferskih faktora.

- Dok je recimo kod nas početkom janaura bilo jako toplo, evropski deo Rusije je zahvatila hladnoća koja je u Moskvi uslovila mrazeve i ispod -30 stepeni Celzijusa i kada se ovako posmatra globalna slika zime na severnoj polulopti mi smo u ovom momentu na „toplom tasu“ temperaturne vage - rekao je Čubrilo.

Čubrilo naglašava i da nad našim predelima je ovih dana usledilo manje zahlađenje.

-Planine će konačno dobiti sneg, a što se tiče nizija on se nad njima još ne očekuje. U ovom momentu je nezahvalno prognozirati kada će u nizijama pasti konkretniji sneg ali trenutno ima najava da bi se to moglo desiti prema kraju januara, negde posle 23. - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading