NEVIĐENA AFERA POTRESA AMERIKU! Kod Bajdena pronađeno 10 TAJNIH DOKUMENATA iz Bele kuće! DŽO ISTIČE DA NE ZNA ODAKLE PAPIRI KOD NJEGA!

Autor:

Svet

11.01.2023

19:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraga će da utvrdi kako su tajna dokumenta izneta iz Bele kuće, a ceo ovaj slučaj označen je kao veliki skandal u američkoj javnosti i možda najveći autogol sada predsednika Bajdena.

NEVIĐENA AFERA POTRESA AMERIKU! Kod Bajdena pronađeno 10 TAJNIH DOKUMENATA iz Bele kuće! DŽO ISTIČE DA NE ZNA ODAKLE PAPIRI KOD NJEGA!

Foto: Tanjug/AP

Neviđena afera potresa Ameriku. Naime pronađeno je 10 tajnih dokumenata, uključujući dopise američkih obaveštajnih službi i brifing materijale koji pokrivaju poput Ukrajine, Irana i Ujedinjenog Kraljevstva u privatnoj kancelariji Džozefa Bajdena koju je on koristio u vreme kada je bio potpresednik SAD 2017. godine. Bajden je rekao da će sarađivati sa službama bezbednosti, i da je iznenađen što se takvi dosijei nalaze u njegovoj nekadašnjoj kancelariji.

 

 

Istraga će da utvrdi kako su tajna dokumenta izneta iz Bele kuće, a ceo ovaj slučaj označen je kao veliki skandal u američkoj javnosti i možda najveći autogol sada predsednika Bajdena. Tajni dokumenti, kako su otkrili američki mediji, datiraju iz perioda između 2013. i 2016. godine. Pronađeni su u tri ili četiri kutije u kojima se nalaze i neklasifikovani papiri koji potpadaju pod Zakon o predsedničkoj evidenciji. Dokumenti su otkriveni 2. novembra, samo šest dana pre međuizbora, ali je čitav slučaj tek početkom januara dospeo u medije.

Prema pojedinim informacijama, jedan od Bajdenovih advokata je zatvarao kancelariju u centru Vašingtona koju je Bajden ranije koristio. On je tada video fasciklu koja je bila označena kao „lična dokumenta“ i otvorio kovertu. U njoj je pronašao poverljive dosijee i odmah obavestio državno tužilaštvo. Američki državni tužilac Merik Garland primio je preliminarni izveštaj o istrazi o ovim dokumentima i sada se suočava sa kritičnom odlukom o tome kako da postupi, uključujući i da li da otvori punu krivičnu istragu.

Garland je takođe bio lično uključen u neke od ključnih odluka vezanih za istragu o tajnim dokumentima koje je bivši predsednik Donald Tramp izneo iz Bele kuće. Lično on je odlučio da pošalje operativce FBI da pretresaju Trampovu vilu u Mar-a-Lagu, gde su dokumenta i pronađena.

U tom slučaju, Garland je pozvao specijalnog advokata Džeka Smita da preuzme krivičnu istragu o Trampovim izbornim aktivnostima posle 2020. godine i istragu poverljivih dokumenata koje je bivši predsednik odneo u svoje odmaralište na Floridi. Kada je reč o Bajdenovim dokumentima, Garland je odlučio da Džon Lauš vodi istragu jer je on jedan od dva preostala američka tužioca koje je imenovao Tramp, čime je izbegnut sukoba interesa jer ga na funkciju nije postavio Bajden.

Lauš je bio jedan od retkih ljudi iz Trampove ere kome nije rečeno da podnese ostavku nakon Bajdenove inauguracije 2021. godine, a dva demokratska senatora iz Ilinoisa podržala su odluku da se on zadrži na svom mestu delimično zato što je vodio politički osetljivu istragu o Majklu Madiganu, bivšem predsedniku Predstavničkog doma Demokrata Ilinoisa, koji je optužen za korupciju.

U prvom oglašavanju po otkrivanju tajnih dokumenata u njegovoj nekadašnjoj kancelariji, aktuelni predsednik Sjedinjenih Američkih Država rekao je da je iznenađen. Bajden je u obraćanju novinarima, na zajedničkoj konferenciji sa liderima Meksika i Kanade, saopštio da ozbiljno shvata poverljiva dokumenta i rekao da ne zna šta ona sadrže.

- U potpunosti sarađujemo u pregledu, za koji se nadam da će uskoro biti završen. Pronašli su neka dokumenta u kutiji u zaključanom ormanu, ili bar u ormaru. I odmah su shvatili da se u toj kutiji nalazi nekoliko poverljivih dokumenata. Uradili su ono što je trebalo. Odmah su pozvali arhiv - rekao je američki predsednik.

On je objasnio da je obavešten o ovom otkriću i da je bio iznenađen kada je saznao da u toj kancelariji postoji bilo kakva vladina evidencija, kao i da ne zna šta je u dokumentima. U jeku skandala u čijem se središtu nalazi Bajden, Donald Tramp je objavio niz statusa na društvenim mrežama u kojima se ismeva Bajden i javno poziva FBI da pretraži sve njegove kancelarije, pa čak i Belu kuću u potrazi za tajnim dokumentima.

Ključne demokrate na Kapitol Hilu izrazile su poverenje u Bajdenovo rukovanje vladinim materijalima, iako su se poverljivi zapisi pojavili na mestu gde nije trebalo da budu. Republikanci u Predstavničkom domu već su se obavezali da će proširiti svoje istrage o nadzoru kako bi uključili pitanje Bajdenovih dokumenata.

Ovaj slučaj je, od strane mnogih analitičara, ocenjen kao velika prekretnica u Bajdenovom mandatu. On je praktično sada osumnjičen za istu „prevaru“ kao i Donald Tramp.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading