PRUGA KAO TEMPIRANA BOMBA: Trovanje amonijakom jedan u nizu incidenata

Autor:

Vesti

28.12.2022

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo ove godine vozovi na deonici kod Pirota triput iskakali iz šina jer su pragovi u katastrofalnom stanju.

PRUGA KAO TEMPIRANA BOMBA: Trovanje amonijakom jedan u nizu incidenata

Foto: FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC/ bg

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je nakon sednice štaba za vanredne situacije u Pirotu da merenje prisustva amonijaka u vazduhu u tom gradu pokazuje da su rezultati ispod graničnih vrednosti, tako da razloga za paniku nema, ali da će ono svakako biti nastavljeno.

Ministarka je navela da je i uzorkovanje vode iz Nišave pokazalo kvalitet druge i treće kategorije od ukupno pet, što je više nego zadovoljavajuće, i da su nadležni i grad Pirot sprečili potencijalnu ekološku katastrofu i čestitala im na tome. Pa ipak, uprkos tome, vanredno stanje neće biti ukinuto sve dok cisterne i vagoni ne budu uklonjeni s mesta incidenta, a očekuje se da će to biti obavljeno narednih dana.

Republika

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Irena Vujović

- Incidenti se događaju, važne su mere i uticaj na životnu sredinu. Sve te materije se prenose i skladište u skladu sa zakonom, ali uvek može neka nepredviđena situacija da se dogodi - rekla je Vujovićeva.

Tužilaštvo vodi istragu

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić ocenio je da je štab za vanredne situacije blagovremeno reagovao i da je posao dobro urađen. On je dodao da za incident nije odgovoran vlasnik robe "Eliksir", već transporter, (firma "Srbija kargo"), kao i da je tužilaštvo pokrenulo istragu i da žele da izvedu zaključke na osnovu relevantnih dokaza.

OBDUKCIJA POTVRDILA

I dok se život u Pirotu polako vraća u normalu, obdukcija je pokazala da je turski državljanin T. P. (55) stradao od opekotina disajnih puteva izazvanih udisanjem opasnog gasa, kao i B. J. (74) iz pirotskog sela Sopot, kod koga su utvrđene iste povrede na organima za disanje. Da stvar bude gora, on je išao od kuće do kuće i upozoravao ljude da ne izlaze i sam stradao. Pronađen je u svom automobilu kojim je sleteo s puta, tada je davao znake života, ali je preminuo u Opštoj bolnici u Pirotu.

Da li je ova nesreća mogla biti izbegnuta, pokazaće istraga. Kako je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao dan posle nesreće, uzrok iskakanja cisterni je loša infrastruktura, ali je pitanje zbog čega je tender za rekonstrukciju pruge raspisan tek marta ove godine ako su sredstva obezbeđena još 2018.

FALE ŠRAFOVI

Republika

Foto: Promo

Goran Vesić

- Izvesno je da su razlozi za akcident u lošoj železničkoj infrastrukturi s obzirom na to da su se na ovoj deonici često dešavale ranije slične nesreće, doduše nije bilo curenja amonijaka. Tri godine se čeka na rekonstrukciju ove pruge. U martu ove godine je raspisan tender, a pare su nam bile dostupne još 2018. I to je pitanje o kojem ćemo razgovarati - naveo je Vesić.

Samo u poslednjih godinu dana na deonici kod Pirota vozovi su tri puta iskakali iz šina, jednom prošle godine, zatim 2018. dvaput 2017. u razmaku od nekoliko dana i 2015. I građani su apelovali da je pruga neispravna, o čemu svedoči snimak objavljen na Tviteru, a koji je nastao najverovatnije ovog leta. Na pomenutom snimku vidi se da na jednom delu pruge nedostaju šrafovi, da su rasklimani i da se mogu rukom skinuti, da su na nekim delovima pragovi drveni... Dodaje se da su nadležni u tom trenutku zabranili spornu prugu za putnički saobraćaj, ali je ona ostala otvorena za teretni.

U opoziciji sve "stručnjaci"

Odgovarajući na pitanje o kritikama opozicionih stranaka, ministarka Vujović je rekla da je zapanjena njihovim neznanjem.

- To je za očekivati jer su svi oni stručnjaci za ekologiju, ali ih nisam videla da su se interesovali i bili ovde - rekla je ona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading