OVO SU SIMPTOMI TROVANJA AMONIJAKOM! Evo šta se mora prvo uraditi kako bi se izbegla smrt! (VIDEO)

Autor:

Vesti

25.12.2022

22:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amonijak je industrijska hemika-lija sa širokom primenom u sintezi plasti­ke, eksploziva, veštačkih dubriva, azotne kiseline, insekticida, kao i u mnogim dru­gim oblastima.

OVO SU SIMPTOMI TROVANJA AMONIJAKOM! Evo šta se mora prvo uraditi kako bi se izbegla smrt! (VIDEO)

Foto: Printskrin/Youtube

Izvori ekspozicije su eks­plozija rezervoara, kvarovi na sistemima za čuvanje i transport. Na običnoj tempe­raturi je bezbojan gas, oštrog, karakteri­stičnog mirisa koji je prvi znak upozorenja na moguću ekspoziciju ovom gasu. Tečni amonijak je 10-33% rastvor ovog gasa, ko­ji može dati pri kontaktu sa kožom promrzline I do III stepena.

Mehanizam trovanja

Nakon rastvaranja u vodenoj sredini gornjih respiratornih puteva i stvaranja amonijum-hidroksida, zbog egzotermičke reakcije, hemijskim oštećenjima pridružu­ju se i termička. Nastaje likvefakcija, koli-kvaciona nekroza i ulceracije uglavnom na većim disajnim putevima, mada nakon pro­dužene ekspozicije amonijak može dove­sti do traheobronhijalne i pulmonalne iri­tacije.

Klinička slika - Perakutno trovanje

Par sekundi nakon iznenadne ekspozi­cije visokim koncentracijama gasa, do­lazi do naglog gušenja, pojave konvulzija, koje su uslovljenje hipoksijom i letalnim ishodom.


Teško trovanje - Nakon izlaganja visokim koncentracija­ma amonijaka 

- inicijalni simptomi-iritacija konjuktiva sa suzenjem, bolovima u očima, iritacija gornjih respiratornih puteva, jak nadražajni kašalj, bolovi iza grudne kosti, tahikardija i cirkulatorni kolaps, b. latentni period 4 do 8 sati

- faza pogoršanja – slabost, dispneja, tahipneja, plućni edem (dispneja, kašalj, iskašljavanje penušavog sekreta, cijanoza, hipotenzija, tahikardija, filiforman puls); analiza gasova arterij­ske krvi pokazuje respiratornu i me­taboličku acidozu.

Lako trovanje

Pri izlaganju malim koncentracijama amonijaka dolazi do pojave iritacija slu­znice očiju i respiratornog trakta, konjuktivitisa, salivacije, muke, povraća­nja, glavobolje, crvenila lica.


U kasnijoj fazi moguće su komplikacije u vidu respiratorne infekcije, bronhitisa, bronhopneumonije, zatim katarakte, atro­fije retine i iritisa.

Terferira sa brojnim ćelijskim metaboličkim procesima, dovodeći do propadanja ćelija mukoze. Kalcijum ulazi u ćeliju, stvara viso­ko nerastvorljiv kompleks CaF2, koji se br­zo akumulira u kostima, renalnim tubulima i drugim mestima. Pekutana ekspozicija je češća od inhalacione, ali je ta razlika zane-marljiva, s obzirom da je najznačajnija tok­sičnost ovog gasa zapravo sistemska. Fluorovodonik je opšti protoplazmatski otrov, a pored hipokalcemije postoje još neki funk­cionalni poremećaji do kojih ovaj gas dovo­di: inhibicija enzima, kardiovaskularni ko­laps i specifično organsko oštećenje.

Dijagnoza trovanja amonijakom i ostalim iritansima postavlja se na osnovu anamne­ze, kliničke slike i potvrde prisustva gasa u povišenim koncentracijama u vazduhu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading