NOVOGODIŠNJA BUKA PLAŠI VAŠE LJUBIMCE! Pažnja: Stručnjak za dresuru otkriva JEDAN NAČIN da im pomognete - tajna je U HRANI (FOTO)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi kućni ljubimci negativno reaguju na buku koju prave vatrometi i petarde, ali Slaven Stevelić otkriva da se ta reakcija može ublažiti.

NOVOGODIŠNJA BUKA PLAŠI VAŠE LJUBIMCE! Pažnja: Stručnjak za dresuru otkriva JEDAN NAČIN da im pomognete - tajna je U HRANI (FOTO)

Foto: Shutterstock, Facebook/Printscreen

Novogodišnji i božićni praznici su vreme kada danima sve vrvi od buke koju prave glasna muzika, vatrometi i petarde. Dreser pasa Slaven Stevelić otkriva za portal Republika.rs da su psi koji su smešteni u stanovima gradskih sredina veoma osetljivi na ove stimuluse iz okruženja, ali da postoji način da ih zaštitimo i da im olakšamo muke.

Svi kućni ljubimci negativno reaguju na buku koju prave vatrometi i petarde, ali ta reakcija se može ublažiti. Vlasnici moraju da preuzmu odgovornost i da zbrinu svoje pse, mačke, zečeve... Kao što se ne zapostavljaju emocije deteta, tako se mora obratiti pažnja i na ono što osećaju ljubimci.

Slaven Stevelić za portal Republika.rs jasno naglašava da je zdravlje pasa definitivno ugroženo bukom i ima savete za vlasnike kako treba da se ponašaju u ovo doba godine kako bi im pomogli.

Svaka rasa psa je ugoržena

Strah koji je prisutan kod pasa nema veze ni sa jednom posebnom rasom, odnosno pasminom.

- Strah je svar karaktera psa i ima direktne veze sa odgojom. Psi se kao i ljudi razlikuju po karakteru. Ukoliko imate u vlasništvu plašljivog psa onda će se bojati i buke koji proizvodi pirotehnika koja se učestalo koristi tokom novogodišnjih praznika - kaže Stevelić.

Kako ističe, najveći problem je neodgovorno vlasništvo, počevši od odgajivačnica, pa do vlasnika ljubimaca.

- Odgovoran vlasnik mora da zna da ima plašljivog psa. U odnosu na to mora i da se ponaša. Takvog psa ne možete za Novu godinu ostaviti samog i nezbrinutog. Takvog psa ne možete izvoditi na trgove i ulice gde sve puca - vatrometi, petarde i ostala pirotehnika. Takvog psa morate pripremati za ovo doba godine duži vremenski period - napominje Slaven Stevelić.

Foto: Facebook/Printscreen

Slaven Stevelić sa velikim belim psom

Kako pomoći plašljivom psu?

Kada je vreme novogodišnjih praznika plašljivi psi moraju proći kroz poseban tretman.

- Plašljivog psa ne treba hraniti u toku dana. Kada se emituju buka i pucnjava, onda se tada daje hrana, i to najbolji komadi. Tako psi i ostali ljubimci tu buku povezuju sa pozitivnim - savetuje Stevelić ukazujući da je to samo jedan od načina za pomoć.

Ipak, treba napomenuti da i ovo "pravilo ima odstupanja", te se mora dobro proučiti karakter psa.

Foto: Shutterstock

Petarde, paljenje petardi

Kako naglašava, nije dobro po psa staviti ga pod stakleno zvono, te nije realno štititi ga ni od "prazničnog praska".

- Pas je rob navika i oličenje svog vlasnika. Ako je neko odgovoran vlasnik, on će se i postaviti prema svom psu na pravi načina, a ono što ne zna će da nauči. Odgovoran vlasnik će već prve godine krenuti u proces učenja o novogodišnjoj buci i onda će da sazna nešto o psihologiji svog psa i prilagodi ga dešavanjima, te ljubimcu ulepšava život - kaže Stevelić.

Koji vlasnik stvara plašljivog psa?

Prema rečima sagovornika portala Republika.rs karakter psa se ne može dresirati.

- Da bi se formirao karakter psa, proces kreće od najranijih dana. Mora se znati da svaki pas ima genetske predispozicije. Na primer, ako imate nemačkog ovčara koji je uzet iz vrhunskog legla, gde su karakterni i majka i otac, u 90 odsto slučajeva možete očekivati da budu takvi štenci, ali nikada se ne zna onih 10 odsto na koga će povući pas. Tako se na primer može dobiti plašljiv pas genetski - kaže stručnjak za dresuru pasa.

Foto: Facebook/Printscreen

Slaven Stevelić sa nemački ovčarom

Kako kaže, u procesu stavaranja karaktera može doći do grešaka, počevši od odgajivača.

- Često odgajivači prerano iz legla odvuku štence i prodaju ih. Tada imate problem sa ljubimcem koji nije upoznao proces hijerarhije, te u zavisnosti od karaktera koji nosi u njemu će da dominira ta osobina - ukoliko je agresivan, postaće agresivniji, ako je plašljiv postaće još plašljiviji - ističe Stevelić.

Najčešće vlasnici nisu stručni da rade sa psima, a još češće ih zatrpaju svojim osobinama. Plašljivi vlasnici, paničari po prirodi, češće će izazivati burne reakcije kod ljubimca, pa i strahove.

- Problem je što vlasnici ne znaju da za odgajanje pasa nema univerzalnih pravila, pa prave kardinalne greške, pa i u podspešivanju strahova - objašnjava Slaven Stevelić.

Foto: Facebook/Printscreen

Slaven Stevelić sa psima

Koliko smo kao vlasnici sebični?

Sebičnost je, prema rečima stručnjaka, takođe neodgovorno vlasništvo.

- Ako idete negde na odmor, onda se pobrinete da adekvatno zbrinete svog psa, odabirajući pansion ili neke bliske ljude koji će se pozabaviti vašim ljubimcem. Tako bi trebalo da se ponašate i ukoliko idete negde da proslavljate Novi godinu. Ne možete psa ostaviti nezbrinutog, a naročito ako imate nekog plašljivog - napominje Stevelić.

Kako dodaje, postoje pansioni kojima možete objasniti situaciju i oni će kvalitetno da se pobrinu oko vašeg ljubimca.

- U Srbiji su neodgovorni vlasnici postali ozbiljan problem koji sistemski treba da se rešava. Svakodnevno srećemo one koji ljubimce šetaju bez korpe, one koji ne razmišljaju o sterilizaciji, kao i one koji puštaju pse da se pare ne brinući šta će dalje biti sa štencima koji najčešće završavaju na ulici. Kada bi se ljubimci sistemski popisali, kao i njihovi vlasnici, onda bi se stepen odgovornosti povećao, jer bi se tada pribegavalo sankcijama. Do tada, neodgovnost ugrožava i ljude i životinje - zaključuje naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading