HOĆE LI OVO BITI NAJNEOBIČNIJA NOVA GODINA?! Meteorolog Đorđe Đurić otkrio kakvo nas vreme očekuje do kraja 2022. godine - evo kako će biti u "ludoj noći"

Autor:

Vesti

22.12.2022

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sinoć je i kalendarski počela zima, a srpski meteorolog otkriva kako će se završiti 2022, kao i kakvo nas vreme očekuje za Novu godinu.

HOĆE LI OVO BITI NAJNEOBIČNIJA NOVA GODINA?! Meteorolog Đorđe Đurić otkrio kakvo nas vreme očekuje do kraja 2022. godine - evo kako će biti u "ludoj noći"

Foto: Republika, Youtube

Đorđe Đurić o vremenskim prilikama

Zima i kalendarski počela, ali bez zime one prave zime i snega bićemo bar do sledeće godine. Pred sam kraj godine i do 17 stepeni, kaže meteorolog Đorđe Đurić za. On kaže da će u novogodišnjoj noći prema trenutnim prognozama suvo, uz temperature od 5 do 10, a prvog dana Nove godine bile bi od 10 do 15, u Beogradu do 14 stepeni.  

- Sinoć je i kalendarski počela zima. Današnje jutro osvanulo je oblačno, tmurno, ponegde i maglovito. Vrlo je hladno na jugu i na istoku Srbije, uz temperature i do -5 stepeni Celzijusa, a znatno toplije je na severu i na zapadu Srbije, uz temperature u Beogradu do 6 stepeni, a u Podrinju i do 7 stepeni. Sjenica meri -2 stepena Celzijusa, a Zlatibor i Kopaonik 1 i nemaju snežni pokrivač, osim na pojedinim ski stazama Kopaonika gde je prisutan veštački sneg - sumira Đurić, piše Telegraf.

Tokom današnjeg dana preko severa Evrope premeštaće se snažan ciklon, a on će samo perifernim delom uticati na vreme u Srbiji, tako što će prostrana visinska dolina se spustiti sa severa i preći danas posle podne i u petak ujutro preko Srbije i to najviše preko severa Srbije, uz pad vazdušnog pritiska na vrednosti malo iznad normale ili oko normale.

- Usled takve sinoptičke situacije danas sledi dalje povećanje oblačnosti, pa već posle podne kiše može biti u severnim, a tokom večeri i u centralnim predelima, ali bez značajnijih padavina. Maksimalna tempetratura biće danas od 6 do 12 stepeni Celzijusa, u Beogradu do 8 stepeni. U petak sledi povećanje vazdušnog pritiska, petak donosi stabilnije vreme. Jutro će biti oblačnije, još na severoistoku sa slabom kišom, dok se tokom dana očekuju i sunčani intervali, a na jugu Srbije i potpuno sunčano vreme, ali uz maglivito i hladno jutro. Vetar slab, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od -3 stepena Celzijusa na jugu do 4 stepena na severu Srbije i u Beogradu, maksimalna dnevna od 8 do 14 stepeni, u Beogradu do 12. U subotu se preko severa Srbije ponovo očekuje premeštanje visinske doline sa severa, u sklopu ciklona, pa se očekuje prolazno naoblačenje, na severu sa slabom kišom. Maksimalna temperatura biće od 8 do 12 stepeni Celzijusa, u Beogradu do 10 stepeni, a na zapadu Srbije do 14 - navodi Đurić.

Tokom nedelje i ponedeljka ojačaće anticklon, uz prisusrtvo termičkog visinskog grebena sa jugozapada, pa će vreme biti stabilno i suvo, a sa jugozapada po visini će strujati vrlo topla vazdušna masa.

- Očekuje se sunčano i relativno toplo, samo se u kotlinama i pojedinim nizijama magla očekuje tokom celog dana. Maksimalna temperatura biće od 12 do 16 stepeni Celzijusa, u Beogradu do 14 stepeni, a predelima sa maglom ispod 10 stepeni. I na planinama će biti sunčano i vrlo toplo, ali i dalje bez snega. Utorak donosi ponovni prelazak oslabljene visinske doline sa severa, uz prolazno naoblačenje i tek ponegde na severu i na zapadu Srbije sa slabom kišom. Već u sredu suvo. Utorak i sreda doneće tek manji pad temperature, ali ostaje natprosečno toplo vreme, uz maksimalne temperature od 8 do 12 stepeni Celzijusa, u Beogradu do 10 stepeni, a na istoku Srbije u utorak do 14. Sledeći četvrtak, petak i subota su poslednji dani u 2022. godini. Nad našim područjem biće prisutan snažan anticklon, uz vrednost pritiska znatno iznad normale. Sa jugozapada će se prostirati visinski termički greben, uz strujanje vrlo tople vazdušne mase sa Mediterana, pa se uz sunčano, očekuje i veoma toplo vreme za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće od 11 do 17 stepeni Celzijusa, u Beogradu oko 15 stepeni. U pojedinim predelima magla se očekuje tokom celog dana i u tim predelima biće ispod 10 stepeni - kaže Đurić.

Republika

Foto: Tanjug/ V. Sporčić

Ljudi u gradu

- Iako nas narednih dana ponegde očekuju slabi jutarnji mrazovi, na samom kraju godine oni će potpuno izostatai. U novogodišnjoj noći prema trenutnim prognozama suvo, uz temperature od 5 do 10 stepeni Celzijusa, a prvog dana Nove godine bile bi od 10 do 15 stepeni, u Beogradu do 14. Potom bi usledio postepeni pad, ali bi i dalje ostalo natposečno toplo vreme, uz temperature od 6 do 10°C - dodaje.

Dakle, prema trenutnim prognozama, pravih zimskih uslova za sada nema do kraja ove, niti na samom početku Nove godine, što će prvu polovinu zime svrstati u period sa vrlo toplim vremenom, a postoje naznake da bi druga polovina mogla doneti hladnije vreme, uz periode sa snegom.

- Ono što je zabrinjavajuće da su planine u ovom delu godine bez snega, pa i one najviše, a snega nema ni na iznad 2000-2500 metara nadmorske visine. Prema trenutnim prognozama ozbiljnih snežnih padavina nema ni na planinama u narednih desetak dana, a čak će i uslovi za veštačko osnežavanje biti veoma nepovoljni. Prosek maksimalne temperature za kraj decembra je od 2 do 6 stepeni Celzijusa, a do kraja godine maksimalne temperature neretko će biti i za 10 stepeni više od proseka, dok će uglavnom biti više za 5 do 7 stepeni. Iako nas do kraja godine očekuje tek nekoliko dana sa manjim prolaznim padavinama, obilnijih padavina nema na vidiku i u onim predelima gde ih bude, biće ih u vrlo malim količinama - navodi sagovornik.

Foto: Tanjug/ V. Sporčić

Ulice Beograda

Prema njegovim rečima, sredina decembra donela je Srbiji vrlo obilne padavine i značajnini porast nivoa reka u celoj Srbiji, a posle višemesečnih suša i Sava je zabeležila višemetarski porast nivoa nakon veoma obilnih padavina u regionu, tako da je hidrološka situacija sada i više nego povoljna, čak je nekoliko dana bila i nepovoljna u smislu opasnosti od poplava, ali u narednom periodu biće i više nego povoljna, jer se ne očekuju značajnije padavine.

- Jedan od razloga zašto je situacija sa vremenom ovakva jeste i to što će Severnu Ameriku narednih dana pogoditi polarni udar, a polarna vazdušna masa iz Kanade preko Velikih ravnica i istočnog oboda Stenovitih planina spustiće se sve do Meksičkog zaliva. Temperature u Kanadi su već ispod -45 stepeni Celzijusa, na severu SAD i ispod -35 stepeni, a uz ledeni severni vetar subjektivni osećaj je niži od -50 stepeni Celzijusa. Kada ledena vazdušna masa dospe na toplu povšinu Atlantika, nastajaće veoma snažni cikloni, koji će preko severnog Atlantika biti nošeni zapadnim visinskim strujama ka Evropi i donosiće orkanske oluje i vrlo toplo vreme zapadnoj Evropi i Britanskim ostrvima, ali i snažna jugozapada strujanja i većem delu Evrope i našem području, što će sprečavati da dođe do upada ledenog vazduha iz Sibira i do one prave zime sa snegom. Tek kada se naruši takva napomenuta situacija, zima će stići u naše krajeve, ali što nije na vidiku narednih 15 dana - napominje Đurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading