PROFESOR POZNAT KAO JOCA UBICA SUSPENDOVAN ZBOG MALTRETIRANJA UČENIKA: Oglasio se direktor

Autor:

Vesti

09.12.2022

18:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktoru Šeste beogradske gimnazije 28. novembra peticijom se obratilo dvadeset i sedmoro roditelja II/2 odeljenja za zahtevom da njihovoj deci više ne predaje Jovan Knežević, navodeći čitav niz problema kod ocenjivanja.

PROFESOR POZNAT KAO JOCA UBICA SUSPENDOVAN ZBOG MALTRETIRANJA UČENIKA: Oglasio se direktor

Foto: Google Street View/printscreen RTS/printscreen

Ovaj profesor matematike, poznat i po nadimku Joca ubica, već je bio i u nekim ranijim godinama pod suspenzijom. Pisano je u medijima o njegovom ophođenju prema đacima i pritužbama koje su stizale na njegov rad i ponašanje.

Ono što je ovoga puta izazvalo reakciju direktora škole i pokretanje disciplinskog postupka, a istovremeno i novu Kneževićevu suspenziju je činjenica da su roditelji naveli u peticiji zahtev da se spreči dalje "psihičko maltretiranje" njihove dece.

I u ostalim odeljenjima u kojima je on predavao do suspenizije vladalo je ogromno nezadovoljstvo, prenosi Kurir.

Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, na sednici 30. novembra je analizirao navode roditelja koji su citirali nastavnika Jovana Kneževića da učenike naziva glupim, da im preti, ograničava kretanje za vreme odmora i vređa ih, kao i navode optuženog profesora iz izjave koju je dao i u kojoj sve to negira.

Foto: printscreen

Radisav Milić

- Tim je zaključio da citirane rečenice Knežević Jovana iz priložene peticije obuhvataju prvi, drugi i treći nivo psihičkog nasilja prema Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje - objašnjava za Radisav Milić, direktor Šeste beogradske gimnazije za Kurir.

Milić takođe i dodaje:

- Stručno veće matematičara pogledalo je zadatke ponovljenog pismenog zadatka i utvrdilo da druga, a ponovljena pismena vežba, sadrži zadatke koji za 45 minuta nisu mogli da se urade, kao i da su teži nego zadaci na prvoj pisanoj vežbi na kojoj je više od 50% učenika dobilo jedinice i da je nastavnik Jovan Knežević u članovima 3, 4 i 5 prekršio Pravilnik o ocenjivanju - objašnjava za Kurir Radisav Milić, direktor Šeste beogradske gimnazije.

RODITELJI NEĆE DATI DECI DA POHAĐAJU MATEMATIKU

Roditelji su se odmah složili u jednom, a to je da neće deci dati da idu na matematiku, ako se Joca vrati.

Svi roditelji potpisnici peticije, njih 27, čvrsto stoji, kako kažu, iza svake reči navedene u poticiji.

- Ujedinjeni smo i odlučni da našoj deci ne dozvolimo da pohađaju časove matematike ukoliko se Joca vrati, a sve kako bismo sačuvali psihičko zdravlje naše dece - kaže jedan od roditelja za Kurir.

On navodi da je na njegovu i incijativu razrednog starešine zakazan odmah i vanredni roditeljski sastanak kojem su prisustvovali roditelji II/2 odeljenja (potpisnici peticije), pedagog škole i profesor Jovan Knežević.

- Roditelji su pred nastavnikom ponovili sve navode iz peticije insistirajući da njihova deca više ne smeju trpeti psihičko nasilje, niti imati imenovanog više za nastavnika - naglašava direktor i dodaje:

- Zbog osnovane sumnje da je izvršio povredu zabrane nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja iz člana 111. stav 1,3 i 7 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, u skladu sa zakonskom obavezom da na ovo odmah reagujem, doneo sam zaključak o pokretanju disciplinskog postupka i rešenje o udaljenju sa rada do okončanja disciplinskog postupka u kojem će se utvrditi istinitost iznetih optužbi i doneti odluka u skladu sa tim.

Milić pojašnjava da direktor ima zakonsku obavezu bezuslovnog i hitnog postupanja prilikom postojanja sumnje u moguće zlostavljanje, ali i profesionalnu i moralnu obavezu da podrži strategiju društva i Ministarstva prosvete u borbi protiv svih oblika nasilja, što je on kao direktor Šeste beogradske gimnazije i učinio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
Mladen

12.12.2022 12:34

Profesore, hvala vam na svemu sto se uradili za moju generaciju. Ovima novima, nek je Bog u pomoci ako zele da im vi ne predajete. Vi ste nas pripremili za borbu, za zivot, naucili da sumnjamo, razmisljamo, trazimo uvek bolje resenje. Hvala vam za svaku jedinicu koju ste mi dali. Hvala vam za svaku peticu koju ste mi dali. Sve vase ocene su bile zasluzene. Zbog vas ja sam danas bolji covek i uspesan u svom poslu.

Marko

14.12.2022 06:08

Profesor Jovan Knezevic je izuzetan pedagog i prosvetni radnik. Mnogo toga me je naucio. I bicu mu zahvalan dok sam ziv! Njegova dvojka vredi vise nego mnoge petice. A zbog cega uopste idemo u skolu, zbog ocena ili znanja?