PAŠALIĆ POTPISAO SPORAZUM: Saradnja sa lokalnim ombudsmanima

Autor:

Vesti

06.12.2022

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić danas je u Šapcu potpisao sporazum o saradnji sa Udruženjem ombudsmana Srbije u cilju zajedničkog rada na unapređenju zaštite prava građana i promociji ljudskih i manjinskih prava i sloboda u Republici Srbiji.

PAŠALIĆ POTPISAO SPORAZUM: Saradnja sa lokalnim ombudsmanima

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Zaštitnik građana Zoran Pašalić

- Lokalne samouprave su među nadležnim organima na čiji rad se građani vrlo često pritužuju Zaštitniku građana. Zbog toga podržavamo izradu zakona kojim bi bio regulisan položaj i status lokalnih ombudsmana a time ujedno unapređena zaštita prava građana u lokalnim samoupravama - rekao je Zoran Pašalić posle potpisivanja sporazuma.

Pašalić je naveo da bi novim zakonom o lokalnim ombudsmanima trebalo da bude propisana obaveza da svaka opština i grad u Srbiji imaju svog zaštitnika ljudskih prava, a da položaj lokalnog ombudsmana mora biti uređen do detalja - trajanje mandata, način rada, ali i kako će biti zaštićen kada njegov mandat prestane.

- Kada lokalni ombudsman obavlja dobro svoj posao to može imati dalekosežne posledice i po njega i po njegovu porodicu zbog čega smatramo da zaštita lokalnog ombudsmana nakon isteka mandata mora da bude eksplicitno definisana zakonom - rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je najavio da će u narednom periodu, u cilju boljeg sagledavanja problema građana u lokalnim zajednicama, obilaziti opštine i gradove u kojima postoje lokalni ombudsmani ali i one u kojima taj organ još nije uspostavljen.

Predsednica Udruženja ombudsmana Srbije Marina Popov Ivetić, koja je u ime udruženja potpisala sporazum, zahvalila je Pašaliću na kontinuiranoj podršci i pomoći u radu lokalnih ombudsmanima i izrazila zadovoljstvo zbog budućeg zajedničkog rada na unapređenju prava i sloboda građana.

Prema sporazumu, Zaštitnik građana i Udruženje lokalnih ombudsmana između ostalog sprovodiće zajedničke aktivnosti, obuke, medijske promocije, projekte i istraživanja u cilju unapređenja i promocije ljudskih prava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading