Saopštenje povodom konferencije "Nacionalni dijalog o zaštiti dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja"

Autor:

Vesti

29.11.2022

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preventiva i izmena normativnog okvira najvažniji u borbi protiv seksualnog zlostavljanja dece.

Saopštenje povodom konferencije "Nacionalni dijalog o zaštiti dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja"

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Unapređenje normativnog okvira i preventivnih mehanizama i politika u oblasti zaštite dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja u privatnom sektoru, kao i edukacija dece i odraslih o prepoznavanju i zaštiti od ove vrste nasilja najbolji su način za poboljšanje položaja dece, ocenjeno je danas na konferenciji „Nacionalni dijalog o zaštiti dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja“.

Konferenciji, koju su organizovali Zaštitnik građana Republike Srbije i Mreža organizacija za decu Srbije, prisustvovali su predstavnici poslaničkih grupa i odbora u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavnicima resornih ministarstava, državnih i pokrajinskih institucija, gradskih uprava, sudova, strukovnih udruženja, civilnog sektora, nezavisnih državnih institucija i međunarodnih organizacija.

Otvarajući konferenciju, zaštitnik građana Zoran Pašalić je izjavio da su poslednjih godina deca najčešće žrtve trgovine ljudima, a da je najzastupljeniji vid njihovog zlostavljanja upravo seksualna eksploatacija.

- Privatni sektor i privreda, a posebno turizam i ugostiteljstvo, predstavljaju kritičnu tačku u kojoj su deca u posebnom riziku od seksualne eksploatacije. Za efikasnu borbu protiv seksualnog iskorišćavanja dece neophodne su, pre svega, izmene normativnih akata, ali i angažovanje društveno odgovornih kompanija - rekao je Pašalić.

Direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović je takođe naglasio važnost učešća privatnog sektora i civilnog društva u sprečavanju seksualne eksploatacije dece putem primene internih normi kroz autoregulativu i koregulativu i dodao da je ta organizacija izradila interne politike koje mogu da koriste svim udruženjima koja rade direktno sa decom.

Potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije i članica skupštinskog Odbora za prava deteta Elvira Kovač predstavila je aktivnosti parlamenta na izmenama domaćeg zakonodavstva i primeni međunarodnih konvencija u oblasti zaštite prava deteta i navela da su u borbi protiv seksualne eksploatacije potrebne i vršnjačke edukacije. 

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić naglasila je da je neprihvatljiva svaka vrsta nasilja i da je u borbi protiv seksualne eksploatacije dece veoma važna prevencija i ukazivanje na seksualno uznemiravanje koje je često uvod u seksualno zlostavljanje.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miomir Đorđević ukazao je da se centri za socijalni rad često prvi susreću sa slučajevima seksualnog zlostavljanja dece i naveo da ova tema zahteva angažovanje više nadležnih organa i drugih državnih aktera i iskazao spremnost ministarstva da učestvuje u aktivnostima na zaštiti dece od seksualne eksploatacije.

- Svake godine milioni dece su izloženi seksualnom zlostavljanju u okviru porodice, društvene zajednice, u sportu, u školi… Svaka država ima problem sa seksualnim iskorišćavanjem dece a razlika je samo u pristupu rešavanju tog problema - rekla je direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.

Pomoćnica direktora Sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članica, Privredne komore Srbije Gordana Tiodorović rekla je da u Srbiji postoje kompanije koje primenjuju interne protokole za zaštitu dece od zlostavljanja i da je PKS spremna da svojim angažmanom potpomogne način rešavanja problema seksualne eksploatacije dece u privatnom sektoru.

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović predstavila je aktivnosti ove nezavisne institucije na zaštiti dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja, ali i preventivni rad kroz Panel mladih savetnika Zaštitnika građana u okviru kojeg deca i mladi uče o pravima deteta i načinima njihove zaštite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading