EMIRATI OBELEŽAVAJU 51. GODIŠNJICU: Beograd na vodi simbol saradnje Srbije i UAE

Autor:

Vesti

02.12.2022

18:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić je u oktobru 2021. u Dubaiju izjavio da u Srbiji posluje oko 1.000 kompanija iz Emirata.

EMIRATI OBELEŽAVAJU 51. GODIŠNJICU: Beograd na vodi simbol saradnje Srbije i UAE

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIC/bs, Shutterstock

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) danas obeležavaju 51. godišnjicu osnivanja. Šest emirata u Persijskom zalivu - Abu Dabi, Dubai, Adžman, Šardža, Um el Kajvejn i Fudžejra - sklopilo je sporazum o osnivanju federacije Ujedinjeni Arapski Emirati. Sporazum je na snagu stupio u decembru 1971, a u februaru 1972. se federaciji priključio i emirat Ras el Hajma.

Emirati su postali značajan partner Srbije, a odnos sa njima je Aleksandar Vučić podigao na viši nivo. Retko koja država na svetu ima takav odnos s njima. Prvi posao između Srbije i UAE bio je prodaja 49 odsto akcija nekadašnje kompanije JAT firmi „Etihad“. Projekat "Beograd na vodi", stambeno-poslovni kompleks na obali Save u blizini centra grada je najuočljiviji simbol saradnje Srbije i Emirata. Takođe, u vreme ministrovanja Mlađana Dinkića 2013. godine, dok je obavljao funkciju ministra privrede, Razvojni fond iz Abu Dabija uložio je 400 miliona evra u vodosisteme u Srbiji.

UAE i Srbija su 2016. godine imali ekonomsku razmenu od 122 miliona dolara. Emiratska kompanija "Etihad" investirala je u nacionalnu aviokompaniju "Er Srbiju", a sporazum su potpisali 1. avgusta 2013. godine tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić i direktor "Etihada" Džejms Hogan.

UAE i Srbija su 2016. godine imali ekonomsku razmenu od 122 miliona dolara.

Investicije u poljoprivredu došle su od emiratske kompanije "Al Ravafed", a sporazum o saradnji potpisali su tadašnji ministar finansija Dušan Vujović i direktor "Al Ravafeda", Mahmud Ibrahim Al Mahnud, 4. jula 2014. godine.

Kompanija "Mubdala" potpisala je sa Vladom Srbije sporazum na polju naprednih tehnologija, a uspostavljena je i ekspozitura prve banke iz UAE u Srbiji, "Mirabank".

Prema podacima iz jula 2022. godine Siniša Mali je izjavio da ukupna vrednost arapskih investicija u Srbiji iznosi četiri milijarde dolara.

- Neto priliv u 2018. godini iz UAE u Srbiju bio je 180 miliona evra, a 2010. godine investicije iz UAE su iznosile samo 300.000 evra. Ovaj podatak možda najbolje govori o tome koliko smo ojačali našu saradnju za samo nekoliko godina - naveo je Mali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u oktobru 2021. u Dubaiju izjavio da u Srbiji posluje oko 1.000 kompanija iz Emirata, a prema podacima Narodne banke Srbije direktna ulaganja iz Emirata u Srbiju u 2021. godini iznosila su 11,8 miliona evra.

Izvoz naoružanja u Emirate

Republika

Foto: youtube.com/ Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Foto: Ilustracija

UAE su u prethodne tri godine u samom vrhu liste zemalja po vrednosti izvoza naoružanja i vojne opreme (NVO) iz Srbije, pokazuju podaci Ministarstva trgovine Srbije, nadležnog za izdavanje dozvola za izvoz. Po podacima koje je objavila RSE u 2020. godini na toj listi zauzimaju prvo mesto sa izvezenim oružjem u vrednosti od 61,56 miliona američkih dolara.

Pre tri godine, tačnije 2019. po vrednosti izvoza NVO Emirati su bili druga najznačajnija izvozna destinacija sa 71,45 miliona dolara, odmah posle Sjedinjenih Američkih Država sa 86,23 miliona dolara.

U 2018. godini Srbija je u Emirate izvezla NVO u vrednosti od 165,26 miliona dolara, čime je ta zemlja prednjačila kao izvozna destinacija.

Poslednji od ugovora sklopljen je u februaru kada su domaća kompanija Jugoimport SDPR i EDGE grupa iz UAE potpisali u Abu Dabiju ugovor o prodaji značajne količine municije, proizvoda kompanije oružja Krušik iz Valjeva.

Takođe je 2013. potpisan ugovor u Abu Dabiju između "Jugoimport SDPR-a" i kompanije EARTH iz Emirata o zajedničkom razvoju i opremanju raketnog sistema ALAS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading