CURI VREME ZA NAŠEG MOMKA IZ NEMAČKE: Dečaka će proterati, a sudija ništa ne preduzima

Autor: T. B. - B. K.

Vesti

27.11.2022

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maloletnom P. Š. (17,5) majka iz inata, jer je prešao kod oca, neće da izvadi pasoš.

CURI VREME ZA NAŠEG MOMKA IZ NEMAČKE: Dečaka će proterati, a sudija ništa ne preduzima

Foto: www.profimedia.rs

Pasoš

Ne znam više šta da radim i kome da se obratim, pa se javljam vama. Molim vas da pišete o mom slučaju, o slučaju deteta kojem rođena majka neće da izvadi pasoš, iako zna da će me za nekoliko meseci, čim napunim 18, ako ne budem imao pasoš, proterati iz Nemačke, gde živim i gde i ona živi, gde idem u školu, bavim se aktivno košarkom...

Ovo je bio početak teksta koji smo objavili prošle nedelje nakon što nam je dečak P. Š. (17,5), koji živi u Nemačkoj, poslao mejl i obratio nam se za pomoć. Ukratko, ovom momku preti proterivanje iz Nemačke, čin napuni 18 godina, ukoliko tada ne bude imao važeći pasoš, a majka (iz inata što je dečak prešao kod oca) odbija da mu izvadi pasoš.

Sokićeva nije prošla u Skupštini Srbije

Republika

Foto: Privatna arhiva

Dragana Sokić

Sudija Gordana Sokić bila je u žiži i prošle godine. Ona je, naime, bila među četvoro kandidata za predsednike sudova, čije je postavljenje osporeno u Narodnoj skupštini, što se, inače, veoma retko dešava i uglavnom je vezano za nečije brljotine. Tako Sokićeva nije izabrana da vodi Osnovni sud, a kad pogledamo kako sada radi u slučaju u kom je, bukvalno, ugrožena budućnost jednog dečaka, jasno je i zašto.

Na potezu je sada Osnovni sud u Prokuplju, odnosno sudija Gordana Sokić. Ona, međutim, danima prolongira donošenje odluke o privremenoj meri, kojom bi se majci privremeno oduzelo starateljstvo, samo dok dečak ne izvadi pasoš. Šta je motiv sudije da toliko odugovlači, nepoznato je, ali je potpuno jasno da bi njena inertnost mogla, bukvalno, da uništi život P. Š. Kako je za Srpski telegraf rekao otac dečaka, svima koji su uključeni u ovaj slučaj čini se da Sokićeva odugovlači i kupuje vreme čekajući da dečak postane punoletan, što će biti veoma brzo, te će posle zahtev za privremenom merom automatski postati bespredmetan.

Nemački centar za socijalni rad dao pozitivno mišljenje

Koliko je besmisleno, da ne kažemo neku težu reč, to što radi sudija Gordana Sokić, pokazuje i činjenica da P. Š., zato što nema pasoš, ne može da dođe u Srbiju i baš u Prokuplju da izjavu u postupku pred Osnovnim sudom i Centrom za socijalni rad u tom gradu. Dakle, da pojednostavimo, sudija onemogućava dečaka da pristupi upravo sudu čiji je ona službenik i gde se vodi postupak u kojem je potrebno da on da izjavu.

Inače, iz nemačkog centra za socijalni rad stiglo je pozitivno mišljenje o zahtevu da se starateljstvo, makar privremeno, prebaci na oca. P. Š. ionako će vrlo brzo postati punoletan.

Kako smo već pisali, P. Š., ni kriv ni dužan, moraće da napusti Nemačku bez šanse da se tamo bilo kada vrati. Ili, bolje da kažemo, moraće da napusti sve što je gradio i što ima u životu - šansu za školovanje, koje je započeo, košarkašku karijeru, u krajnjem slučaju, i šansu da živi pored oba svoja roditelja jer su mu i majka i otac tamo.

- Već ima dve i po godine otkako mi je pasoš istekao i budućnost mi je trenutno jako neizvesna. Mesecima ne mogu da zaspim od brige, budim se noću, sanjam kako me proteruju iz Nemačke, gde mi je porodica, gde su svi moji drugovi. Ovde idem u školu, super sam đak, igram košarku za jedan klub, kažu da sam veoma talentovan. Prosto ne mogu da verujem da sve to mogu da izgubim zbog ovakvog razloga - ispričao nam je P. Š.

Zahtev za privremenom merom, inače, podnet je sudu u Prokuplju još pre mesec i po.

Sudija Gordana Sokić nije odgovorila na naša pitanja do objavljivanja ovog teksta.

SLEDI NASTAVAK

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nina

27.11.2022 20:43

Idi prijavi nestanak pasosa da ti majka pogubila pasos u konzulatu gde si sad kazi tako je ona rekla, ujedno navedi da je tek sada rekla,a nije ga ni produzila,sta je morala kao Startelj,i da ti hitno treba novi express za 48 satova. Nek socialno sudski uzme prava tvijoj majci i hitno na oca prebace i stobom u konzulat odu zbog novog pasoso da ti naprave njoj sva prava oduzmu.