ZAUSTAVITE FAKULTETSKU MAFIJU! Hitan apel studenata i roditelja: DRŽAVA MOMENTALNO DA REAGUJE!

Autor:

Vesti

17.11.2022

11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studenti šokirani što su iz medija saznali da je ustanovi koju pohađaju oduzeta akreditacija.

ZAUSTAVITE FAKULTETSKU MAFIJU! Hitan apel studenata i roditelja: DRŽAVA MOMENTALNO DA REAGUJE!

Foto: ST/N. PANČIĆ/printscreen

Vlasnik fakulteta Života Radosavljević

Redakcija Republike bila zatrpana pozivima šokiranih i uplašenih studenata i njihovih roditelja nakon što smo objavili priču da je Fakultetu za poslovne studije i pravo, u okviru Univerziteta "Union - Nikola Tesla", oduzeta akreditacija još 27. aprila 2022.

Kako se ispostavilo, oni su, i pored toga, upisali novu generaciju studenata, koje nisu obavestili o novonastalim okolnostima.

Mada fakultet ima pravo žalbe na ovu odluku, što je i učinio, i do konačne presude može da obavlja upis studenata, problematično je zašto polaznike nije obavestio o velikom problemu

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Fakultet za informacijone tehnologije i inženjerstvo

SVI PREVARENI

- Svi smo u šoku! Upisali smo fakultet koji u trenutku upisa nema potrebne dozvole, odnosno nema akreditaciju. Svesni smo da ovo nije konačna odluka i da će možda sve biti rešeno u korist fakulteta, ali veća je mogućnost da bude obrnuto. Pitanje je da li bi iko od nas upisao ove studije da smo imali sve informacije. Osećamo se prevarenim, ovo je nečuveno - kaže za naš list jedan od studenata Fakulteta za poslovne studije i pravo i dodaje:

- Šta ako fakultet na kraju ostane bez akreditacije? Šta ja onda studiram, gde, čemu sve ovo? Niko nam ništa ne priča na fakultetu, što nas dodatno uznemirava.

Na sve ovo, sumnju budi i činjenica da je Fakultet za poslovne studije i pravo ranije postojao pod drugim imenom i da je u više navrata menjao privatne univerzitete u okviru kojih je radio, a o čemu će naš list detaljnije pisati u sutrašnjem broju.

Podsetimo, vanrednom kontrolom Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT) ustanovljen je niz propusta na ovom fakultetu.

Problematični su kvalitet nastavnog procesa, naučnoistraživačkog, umetničkog i stručnog rada, nastavnika i saradnika, kao i kvalitet upravljanja visokoškolskom ustanovom, kao i nenastavna podrška i kvalitet doktorskih studija.

KAKO JE POČELO

Pošto ni posle zakonom propisanog roka propusti nisu ispravljeni, komisija je izveštaj o vanrednoj kontroli ocenila kao negativan i oduzela uverenje o akreditaciji visokoškolskoj ustanovi.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Fakultet za poslovne studije i pravo

Inače, cela priča je inicijalno krenula od Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Oni su se, naime, 1. aprila 2019. obratili NAT dopisom u kojem navode da su zabrinuti roditelji prijavili da "nečija snaja u fakultetskom centru za studije na daljinu u Novom Sadu sprovodi određene aktivnosti", koje su tumačene kao nelegalna trgovina diplomama, te traže vanrednu spoljašnju proveru kvaliteta fakulteta.

Komisija je kao nedostatke navela hiperprodukciju doktorskih disertacija, te da je nemoguće utvrditi u praksi kompetentnost nastavnika i saradnika jer su im uže naučne oblasti široko postavljene, što dovodi do čestog seljakanja s jednog na drugi predmet, uključujući i držanje nastave iz oblasti za koje nemaju objavljene radove.

Zbog čega je oduzeta akreditacija Fakultetu za poslovne studije i pravo

1. Kvalitet nastavnog procesa
2. Kvalitet istraživačkog rada
3. Nekompetentnost nastavnika i saradnika
4. Kvalitet upravljanja ustanovom
5. Nenastavna podrška
6. Hiperprodukcija doktorskih disertacija

Pokrajinski sekretarijat ćuti

Pitanja su poslata Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, koji su, dopisom NAT, i otvorili ceo slučaj, ali odgovori nisu stigli do zaključenja broja.

Ministarstvo prosvete: Čekamo rokove

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

Branko Ružić ministar prosvete

Iz Ministarstva prosvete su na pitanja da li je fakultet bio dužan da obavesti studente da je ostao bez uverenja o akreditaciji, kao i šta će se dešavati ako odluka o oduzetoj akreditaciji postane pravosnažna, odnosno na kom će fakultetu studenti završiti studije i da li će im biti priznata diploma, poručili:

- Kao što smo već naveli u prethodnom odgovoru, potrebno je sačekati da se ispoštuju predviđeni rokovi da bi se doneli odgovarajući akti.

Ranije su iz ovog resora poručili da će studenti, ukoliko konačna odluka bude da fakultet ipak ne može da povrati akreditaciju, biti zbrinuti ("ministar će na predlog Nacionalnog saveta u roku od 30 dana od dana prestanka rada ustanove, doneti akt kojim se obezbeđuje završetak studija studentima te visokoškolske ustanove").

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Aca

17.11.2022 16:39

Lazete klosari

Mirjana

17.11.2022 19:59

Nije mi jasno o čemu se ovde radi. Fakultet nije izgubio akreditaciju, jer koliko sam shvatila žalbeni proces je u toku, što nači da još uvek može da upisuje studente. Tek ako odgovor na žalbu bude negativan, mogu da rade još godinu dana bez prava upisa. Koliko sam shvatila izjavu ministra Ružića, studenti će biti zbrinuti na druge fakultete. Zašto se unapred govori o gubitku akreditacije, ako žalbeni proces još nije završen. Ko to u ovoj državi diktira šta će se raditi, a da pri tome zvanične institucije nisu dale svoje mišljenje. Ovo mi liči na novinarsku hajku pod nečijim rukovodstvom, na neke prljave zakulisne radnje. Da li iza ovoga stoji neko ko je bacio oko na ovaj fakultet i ko želi da preuzme njihove studente i naravno njihove školarine. Manite se ljudi takve rabote. Ako niste u stanju da privučete studente da upisuju vaše fakultete, nemojte blatiti druge da izdignete sebe.

bili

17.11.2022 20:26

student sam ovog fakulteta i iako sam malo zabrinut zbog ovakvog pisanja, mislim da je sve ovo neka hajka jer nikada nisam video ništa nepravilno na faksu. naprotiv

Veljko

18.11.2022 17:16

Treba proveriti sve fakultete koji obavjaju delatnost van sedišta ustanove, svuda sedi po neka "snajka", a nastava se uglavnom ne drži. Naročito one koji su se raširili na mnogo lokacija, od severa preko Save pa do krajnjeg juga