VELIKI SKANDAL ILI PERFORMANS? "Blekfejs" na reviji Belgrade fashion week-a usijao mreže! (FOTO)

Autor:

Vesti

15.11.2022

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fotografija sa revije izazvala je buru komentara, mnogi su bili uvređeni.

VELIKI SKANDAL ILI PERFORMANS? "Blekfejs" na reviji Belgrade fashion week-a usijao mreže! (FOTO)

Foto: pixabay.com, Insta/Belgrade fashion week

Fotografija devojke odenute u crni kostim, koja je pritom cela obojena u crnu boju, razbesnela je korisnike društvenih mreža. Mnogi su u ovakvom postupku organizatora Belgrade fashion week-a prepoznala rasizam.

U pitanju je kreacija dizajnerke Mie Mitanovski koju je na reviji otvaranja jubilarnog 50. L’Oreal Fashion Week-a nosila umetnica Sonja Vukićević. 

Javnost je ova prilika zabrinula smatrajući da je u pitanju "blekfejs", odnosno pozorišna šminka koju su ranije nosili glumci koji nisu tamnoputi, a koja je tokom godina postala simbol rasizma.

- Kome je ovo palo na pamet da je u redu da radi, momentalno bi trebalo da odgovara i popije otkaz! Sram vas bilo! - navodi se u jednom od komentara ispod ove objave.

Takođe, može se primetiti da se veliki broj stranaca javio kako bi izrazili svoj stav i gotovo svi su identični - potez je bio loš i uvredljiv.

- Sram vas bilo stvarno! Šta je bila ideja iza ovakvog izgleda? Sramotno je, neukusno i krajnje uznemirujuće, a da ne govorimo o uvredljivosti. Sram vas bilo, ko god je ovo smislio, glup je koliko i onaj ko je dozvolio da se prikaže - navodi se.

Mišljenja su i da organizatori treba da izbrišu post na društvenim mrežama i javno se izvinu za učinjeno.

Belgrade fashion week na pitanja odgovorio saopštenjem!

Ekipa Republike je poslala pitanja organizatorima Belgrade fashion week-a kako bismo utvrdili pozadinu i razjasnili značenje, a oni su nama odgovorili saopštenjem koje su ranije, kako kažu, postavili na svojoj Instagram stranici. 

Saopštenje prenosimo u celosti:

- Povodom šokantnih navoda da je kreacija Mie Mitanovske, koju je na reviji otvaranja jubilarnog 50. L’Oreal Fashion Week-a nosila umetnica Sonja Vukićević u crnom body paint-u, zapravo “blackface” (šminka koja treba da oponaša osobu afričkog porekla) - prinuđeni smo da dematujemo takve navode i da stanemo u zaštitu ove dve umetnice.

Originalna kreacija je iz kolekcije “Drugo lice stvarnosti”, prikazane na London Fashion Week 2015. godine, u kojoj je deo modela body paint-om bio ofarban u crno, što je označavalo proces upoznavanja sa sopstvenim strahovima i sa sobom, potom kojih su usledili modeli istom tehnikom ofarbani u belo, što je bila simbolika pobede svetla nad tamom i katarze.

Kreacije iz ove kolekcije našle su se i na svetskim zvezdama poput Lady Gaga-e i bili pohvaljeni od strane mnogih modnih kritičara, ali i na humanitarnoj reviji “Žene heroji” Belgrade Fashion Week-a, koja je bila posvećena ženama koje se bore sa rakom dojke.

Još jednom izražavamo zabrinutost zbog izuztno opasnih optužbi da Belgrade Fashion Week promoviše rasističke prakse i naglašavamo da BFW ima praksu nulte tolerancije na rasizam, diskriminaciju i mržnju bilo koje vrste. Dajemo punu podršku ovim proslavljenim umetnicama i žao nam je što je pogrešna interpretacija dovela do obmane dela javnosti.-

Šta je "blekfejs"?

"Blekfejs" je postao popularan u SAD nakon građanskog rata, kada su se u pozorištima igrale uloge koje su ponižavale i dehumanizovale Afroamerikance.

Glumci su potamljivali svoju kožu imalinom za cipele, masnom bojom ili izgorelom plutom i farbom, povećavali usne i isticali određene delove lica kako bi iskarikirali izgled Afroamerikanaca.

Doživeo je vrhunac svoje popularnosti tokom ere u Sjedinjenim Državama kada su zahtevi za građanskim pravima nedavno emancipovanih robova izazvali rasno neprijateljstvo. A danas, zbog istorijske upotrebe "blekfejsa" za omalovažavanje ljudi afričkog porekla, njegova kontinuirana upotreba se smatra rasističkom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Milovan

15.11.2022 17:42

Sta.?? Pa zar onda trebamo zabraniti crnu boju.? Zbilja ste bolesni.U svemu tražite negativu.