KAO IZ TOPA - DAN PRIMIRJA! Pitali smo Beograđane da li znaju koji praznik danas obeležavamo: Skoro svi znali odgovor! (VIDEO)

Autor:

Vesti

11.11.2022

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra.

Datum podseća na dan kada su 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, Sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat

Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine. U našoj zemlji je danas neradan dan.

Republika

Foto: Republika TV

Anketa u Beogradu

 

Kao zvaničan motiv za amblen ovog praznika koristi se cvet Natalijina ramonda, poznata i kao cvet feniks. Ona simbolizuje vaskrsenje srpskog naroda.

Republika TV pitala je Beograđane da li znaju koji se danas praznik praznuje.

- Da, znam, Dan primirja - kao iz topa su odgovarali naši sagovornici.

- Danas je Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Kao državni praznik je u našoj zemlji usvojen 2012. godine. Primirje je sklopljeno 11. novembra 1918. godine u Francuskoj - ispričala nam je dobro obaveštena sugrađanka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading