STRAŠAN NAPAD VELIKE BELE AJKULE OD 6,5 METARA U CRNOJ GORI! Stevan je skočio u more, ali mu nije bilo spasa! Na majici je IMAO OVAJ BROJ!

Autor:

Vesti

10.11.2022

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žrtva morske nemani.

STRAŠAN NAPAD VELIKE BELE AJKULE OD 6,5 METARA U CRNOJ GORI! Stevan je skočio u more, ali mu nije bilo spasa! Na majici je IMAO OVAJ BROJ!

Foto: commons.wikimedia.org/Pterantula (Terry Goss)

Trojica mladića otplovila su drvenom barkom od Jaza, gde su bili smešteni u studentskoj koloniji tokom letovanja, ka Budvi i usidrili se kod uvale na vrhu plaže Mogren pokraj visoke stene. Bio je to divan dan za uživanje. Uz smeh i šalu spakovali su vesla spremajući se za kupanje. Prvi je u vodu skočio Stevica... U sekundi se desio strašan napad velike bele ajkule!

Stevan Tomašević imao je 21 godinu. Bio je student elektrotehnike iz Čačka. Pre skoka u more na sebi je imao majicu Kajakaškog kluba Čačak sa izvezenim brojem 137. Kao da je taj broj bio sudbinski, jer Stevica je stradao 13. jula 1955. godine (13.7.).

Foto: Printscreen Fejsbuk/Poštena Crna Gora

Novinski članak o Stevanu Tomaševiću

Meštani su nakon tragedije pričali da je ajkula duga 6,5 metara doplovila za jednim američkim brodom, a da je blizu obale došla privučena lešinom magarca bačenom nedaleko od mesta smrtonosnog napada. Porodica je mesec kasnije na steni postavila spomen ploču, koja i danas seća na brutalni napad morske nemani, piše Kurir.rs.

Koliko god mislili da je Jadransko more sigurno, treba imati na umu da su ajkule i tamo odnele ljudske živote. Bosna i Hercegovina na svojoj teritoriji oko Neuma, kao i Albanija, nisu imali zabeležene slučajave, ali zato osim pomenute tragedije na crnogorskom primorju, napadi su se dešavali u Sloveniji (jedan), Hrvatskoj (devet) i Italiji dva sa smrtnih ishodom.

Republika

Foto: Tanjug/Profimedia

Ajkula, ilustracija

 

 

Poslednji atak sa ove naše strane Jadrana desio se 1974. u blizini Lokve Rogoznice kod hrvatskog grada Omiša. Tada je stradao Nemac Rolf Šnajder, ajkula mu je otkinula nogu i ubrzo nakon što je izvučen na obalu iskrvario je.

 

Zabeležen je napad i 2008. kada je velika bela ajkula napala slovenačkog ribolovca Damjana Peseka koji je ronio s podvodnom puškom u blizini uvale Stoncica na Visu i o pojasu nosio okačnu ulovljenu ribu, ali srećom on je preživeo i bio je hospitalizovan u Splitu. Zadobio je tešku povredu arterije i pokidan mu je mišić lista. Ostao doživotni invalid.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/DzulakaBumba

Ajkula, ilustracija

 

Tu vrstu viđali su posle tek nekoliko puta i to na otvorenom moru na italijanskoj strani.

- Što se tiče same mogućnosti da vidite morskog psa u moru često volim da kažem da ćete pre u istoj nedelji dobiti dva puta na lutriji nego uopšte videti ajkulu u moru. Čak 99,99 odsto ljudi za svog života je uopšte neće videti, tako da je strah od njih potpuno bezrazložan - rekao je ranije za Euronews Srbija prof. Alen Soldo sa Odeljenja za studije mora Univerziteta u Splitu i kopredsedavajući grupe naučnika specijalista za morske pse pri Međunarodnom savezu za očuvanje prirode (IUCN).

On je istakao da u Jadranskom moru stalno žive ili "povremeno zalaze" 33 vrste morskih pasa od kojih su potencijalno opasne tri: dugonosa i atlantska za koje nikada nije zabeleženo da su bilo koga napale jer se uglavnom drže otvorenog mora, i velika bela ajkula za koju se smatra da je odgovorna za sve dosadašnje napade.

- Velika bela ajkula, kao i neke druge vrste morskih pasa, voli hladnije more i tropske temperature joj ne prijaju. Sa daljim rastom temperatura možemo očekivati da će se povući iz Jadrana - naglasio je Soldo i dodao:

- S druge strane, neke druge vrste, na primer one koje su ušle u Mediteran kroz Suecki kanal iz Crvenog mora i Indijskog okeana i vole toplije more, mogu u budućnosti doći i do Jadrana. Zasad nemamo takvih slučajeva, za razliku od nekih drugih riba. Verovatno jer je Jadran i dalje najhladniji deo Mediterana, a takođe i glavna hrana koju te vrste vole još nije u Jadranu.

TRI POTENCIJALNO OPASNE VRSTE U VODAMA JADRANA

dugonosa ajkula (nije zabeležen nijedan napad)
atlantska ajkula (nije zabeležen nijedan napad)
velika bela ajkula (smatra se odgovornom za sve zabeležene napade u Jadranskom moru)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading