"NAJVAŽNIJA JE DIJAGNOZA"! Doktorka Milica Đurđić o svojim počecima, posvećenosti pacijentima i budućnosti oblasti kojom se bavi!

Autor:

Vesti

08.11.2022

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Za mene je uvek najveći izazov u medicini bio postaviti pravu dijagnozu, kaže doktorka Đurđić.

"NAJVAŽNIJA JE DIJAGNOZA"! Doktorka Milica Đurđić o svojim počecima, posvećenosti pacijentima i budućnosti oblasti kojom se bavi!

Foto: Milos Luzanin

Dobar timski rad, uz savremenu i kvalitetnu opremu, iskustvo i znanje lekara i medicinskog osoblja da rukuju najsavremenijim uređajima od izuzetne su važnosti u prevenciji, detektovanju najranijih faza bolesti, kao i u samom lečenju onih najtežih, kaže Milica Đurđić, specijalista radiologije i načelnica Odeljenja radiologije u novootvorenoj BioCell bolnici koja je najmlađa članica biotehnološkog holdinga Vincula Biotech Group, jednog od svetskih lidera na polju biološke-regenerativne  medicine i genetskih i ćelijskih terapija.

Dr Milica Đurđić kaže na početku razgovora  za "Ilustrovanu politiku" da se nije slučajno opredelila za specijalizaciju radiologije, koja čini spoj najnovije tehnologije i medicine. 

Za mene je uvek najveći izazov u medicini bio postaviti pravu dijagnozu. To i jeste jedan od najizazovnijih koraka u lečenju svake bolesti. Kada postavite tačnu dijagnozu, lečenje prati svoj protokol. U suprotnom, sve krene u pogrešnom smeru. Radiologija je izazovna zbog svoje kompleksnosti, u njoj se spajaju celokupno kliničko znanje lekara i njegova veština korišćenja tehnološki najsavremenijih uređaja. Istovremeno, radiologija je jedna od oblasti medicine koja najbrže napreduje u smislu tehnologije, što zahteva stalno usavršavanje lekara. 

Foto: Milos Luzanin

Milica Đurđić

Milica Đurđić kaže da je napustila Klinički centar Srbije, gde je dugo godina radila, i posvetila se isključivo radu u BioCell bolnici, kako bi ova klinika pružila najviši standard lečenja svojim pacijentima. 

Projekat razvoja inovativnih medicinskih procedura, promocije regenerativne medicine i cilj koji je naš tim zajednički postavio - da se našim pacijentima, u svim oblastima medicine kojima se bavimo, pruži najviši standard lečenja, zahtevaju punu predanost poslu. Radiološka dijagnostika je značajan oslonac u našoj misiji i zato sam sada isključivo u BioCell bolnici, posvećena povezivanju našeg odeljenja sa ostalim karikama u lancu, i formiranju zajedničkog pristupa lečenju usmerenog prema individualnim potrebama svakog našeg pacijenta. 

Doktorka Đurđić kaže da je zahvaljujući radu u KC Srbije stekla zavidno iskustvo i da sa ponosom može da kaže da su naši radiolozi toliko edukovani, da se lekari takvog "kalibra" ne sreću često i u zemljama sa izuzetnim sistemima zdravstvene zaštite.

 Zaista sam imala priliku da dosta putujem u toku svog stručnog usavršavanja i sa ponosom mogu da kažem da je znanje naših lekara, a posebno naš entuzijazam i iskrena ljubav prema profesiji, nešto što se čak i u zemljama sa izuzetnim sistemima zdravstvene zaštite ne sreće često. Klinički centar Srbije je svakako jedna od najeminentnijih ustanova u našoj zemlji koja lekaru pruža ogromno iskustvo i mogućnost da stekne znanje, ali moram istaći da je institucija mentora, starijeg iskusnog kolege koji uči i oblikuje razmišljanje mladog lekara, nešto što je u mom slučaju takođe odigralo veoma značajnu ulogu, doprinelo mojoj stručnosti, ali i razvilo želju da sopstveno znanje podelim sa drugima. Mislim da to mora biti osnova svakog sistema, ukoliko želimo izvrsne profesionalce u svim oblastima. 

Ona naglašava da je upravo dobar lekarski tim ključan za dobru dijagnostiku, a ako pritom oni imaju i dobru i kvalitetnu opremu, kakvu je obezbedila BioCell bolnica, greške su isključene.

Foto: Milos Luzanin

Milica Đurđić

 

 

Rekla bih da je, za dobru dijagnostiku, na prvom mestu potreban dobar tim, a odmah potom i dobra i kvalitetna oprema. Oprema u našoj bolnici je nova, svi aparati koje koristimo su poslednja tehnološka generacija. Posebno bih izdvojila magnetnu rezonancu od 1.5 T (Tesla) sa najnovijim softverima, koji preglede čine znatno bržim i komfornijim za pacijenta, a nama radiolozima daju perfektan i detaljan prikaz svih delova tela. Tu je i 160-slajsni CT skener koji omogućava maksimalno brze preglede sa minimalnom dozom zračenja. Kvalitetna oprema povećava i komfor pacijenata i njihovu bezbednost, a to je svakako jedan od naših prioriteta. 

Doktorka Đurđić je ukazala i na specifične laboratorijske analize koje se rade u BioCell bolnici, a naročito one koje su značajne za oblast kojom se bavi. 

– U skladu sa individualnim pristupom pacijentu, značajno je proceniti koliki rizik svako od nas nosi za razvoj određenih bole- sti u toku života. Ovo je posebno važno kod malignih, ali i mnogih drugih hroničnih oboljenja koja drastično mogu da promene kvalitet života. Ovo u velikoj meri može pomoći samoj prevenciji, a takođe pomaže i pacijentu i nama lekarima da bolest, ukoliko je  već prisutna, detektujemo u fazi kada ne postoje nikakvi ili samo lakši, početni simptomi. Tada je  i mogućnost lečenja najveća. U BioCell bolnici, zahvaljujući najsavremenijim laboratorijskim testovima, pružamo pacijentima uvid u njihove rizike po zdravlje, savetujemo ih kako da te rizike smanje ili odstrane, i omogućavamo da se eventualni razvoj oboljenja otkrije u pravom trenutku. 

BioCell je najmlađa članica biotehnološkog holdinga Vincula Biotech Group koji je usmeren na regenerativnu medicinu, genske i ćelijske terapije, a Milica Đurđić je objasnila i koliko je to značajno za radiologiju. 

– Za sve inovativne procedure koje sprovodimo u BioCell bolnici važno je ustanoviti pravu indikaciju, odnosno proceniti da li će, i koliko, potencijalne koristi sam pacijent imati od sprovedene intervencije. Ne manje važno jeste uočiti da li kod pacijenta koji je kandidat za terapiju postoje određeni rizici da se prilikom procedure razviju neželjeni efekti. I na kraju, naš cilj je da što preciznije procenimo kakav je efekat terapija imala, da kvantifikujemo rezultate terapije. U sve ove segmente uključena je radiološka dijagnostika pre intervencije, i evaluacija procedura nakon što su sprovedene. 

Foto: Milos Luzanin

Milica Đurđić

 

 

Ona naglašava da, pored dijagnostike najtežih bolesti, poput kancera, u BioCell je sada omogućena i primena zahvata i savremenih terapija, a na pitanje da li će raditi operacije zbog kojih su naši pacijenti bili prinuđeni da odlaze na lečenje u inostranstvo je istakla:

Karakteristika rada naše bolnice je da se sve odluke i preporuke vezane za lečenje ozbiljnih zdravstvenih stanja donose konzilijarno i u njih su uključeni eksperti iz svih relevantnih oblasti vezanih za konkretni problem koji pacijent ima. Naš cilj je da se direktnom intervencijom i terapijom ili savetom i usmeravanjem na naredne korake, reši zdravstveni problem svakog pacijenta koji nam je ukazao poverenje. Usled pandemije virusa korona lekari apeluju da su posebno rizični onkološki bole- snici, oni kojima se bolest dijagnostikuje u kasnijoj fazi.

Doktorka Đurđić je posavetovala pacijente kada i koliko često treba da se podvrgnu snimanjima i pregledima.

Volela bih da ovde posebno istaknem značaj prevencije i podizanja nivoa zdravstvene svesti i kulture među našim ljudima. Najsigurnija borba protiv malignih bolesti leži u prevenciji i ranom otkrivanju. Ako već nismo u stanju da razvijemo zdrave navike, jako je važno biti disciplinovan i otići kod lekara na preventivne preglede. Tako je moguće na vreme otkriti neke od najčešćih karcinoma i kod muškaraca i kod žena - dojke, grlića materice, debelog creva, prostate... U slučaju kada je bolest već uzela maha, treba dosledno poštovati preporuke o redovnim kontrolama lekara ili lekarskog konzilijuma koji pacijenta prati, što zavisi od vrste ma- ligne bolesti, njenog stadijuma i terapije koja je primenjena. 

Na kraju doktorka Đurđić je rekla i u kom pravcu ide medicina budućnosti i kako ona vidi dalji razvoj na polju radiologije? 

Jedan od najaktuelnijih i najintrigantnijih momenata u razvoju savremene medicine, a posebno radiologije, je primena veštačke inteligencije. Cilj je da se kompjuterski analizira veliki broj podataka, kao što su radiološki snimci, naprave algoritmi za prepoznavanje određenih patoloških promena u organizmu i tako lekaru usmeri pažnja na njih, što u velikoj meri olakšava, ubrzava i donekle kontroliše ceo proces postavljanja dijagnoze. Ovakvi sistemi se već  implementiraju u mnogim razvijenim zemljama, a BioCell bolnica takođe učestvuje u njihovom razvoju. Očekuje se da će računari, veštačka inteligencija i dostignuća kao što je telemedicina, zauzimati sve značajniju ulogu. Budućnost dolazi možda i brže nego što to očekujemo, međutim ja verujem da je još uvek lekar taj koji je najbolji garant zdravlja.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading