IZLET DO AVALE 6.000 DINARA! OVI NAS DERU: Ponuda "Lui Travela" jednoj školi po bezobrazluku prevazišla sve ostale!

Autor:

Vesti

26.10.2022

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đaci OŠ "Ivan Gundulić" s Novog Beograda kao da avionom idu do 17 kilometara udaljenog izletišta nadomak Beograda.

IZLET DO AVALE 6.000 DINARA! OVI NAS DERU: Ponuda "Lui Travela" jednoj školi po bezobrazluku prevazišla sve ostale!

Foto: Tanjug/ST/N. Pančić

Od Beograda do Avale za gotovo 6.000 dinara. Ne letite avionom, helikopterom, već putujete autobusom, ali zato imate ručak i mogućnost plaćanja u tri rate.

Đačke ekskurzije postale su toliko skupe da ponekad premašuju roditeljska primanja, međutim, i jednodnevni izleti za učenike nižih razreda su postali ozbiljan udar na džep, posebno ako se uzme u obzir da je destinacija vrlo blizu.

JAVNA NABAVKA

Tako su roditelji učenika drugog razreda OŠ "Ivan Gundulić" sa Novog Beograda ostali zatečeni kada su dobili ponudu turističke agencije "Lui travel" za izlet do 16 kilometara udaljene Avale.

Cena: neverovatnih 5.900 dinara.

Republika

Foto: Tanjug/A. Đorđević

 

U to imaju uključen prevoz, vođstvo licenciranog vodiča, ručak, ulaznice (verovatno za Avalski toranj) i osiguranje, a realizacija bi trebalo da bude do sredine novembra.

Mada je ovo izletište na obodu Beograda i do njega se može stići i gradskim prevozom, sve je, očigledno, mnogo skuplje kada se ide preko agencija, pa one to (očigledno) često i zloupotrebljavaju.

- Neki roditelji rade za po 30.000-40.000 dinara i za njih je ovo ozbiljan trošak, i to samo za jedno dete. Moje mlađe dete koje je u vrtiću prošle sedmice je išlo na izlet u Svilajnac, do koga se ipak putuje sat i po, obišli su Prirodnjački centar, išli u bioskop, imali ručak i sve to za 4.500 dinara, a starije treba da pustim na Avalu za 6.000. Za taj novac možemo nas četvoro da sednemo u auto, ručamo i popnemo se na toranj. Razumem da i učitelji od toga dobijaju dnevnicu, međutim, ovo je, prema mom mišljenju, prevelika cena za to - kaže majka jednog đaka. 

Ovim povodom smo "Lui travelu" poslali precizna pitanja, šta košta navedenih skoro 6.000 i koliko po stavkama pojedinačno koštaju prevoz, ručak, vodič, osiguranje, a koliko su troškovi agencije.

Ipak, umesto konkretnih odgovora, napisali su da je agencija, shodno tenderskoj dokumentaciji (javnoj nabavci) koju je škola tražila, dostavila ponudu, te da se za sva pitanja obratimo njima jer oni rade ponudu prema njihovoj specifikaciji.

SVE ISPOŠTUJU

Pozvali smo i školu. Prvi čovek OŠ "Ivan Gundulić" Ivan Ćirić pak ističe da se slaže da je cena visoka, ali i dodaje da je to jedina agencija koja se prijavila na konkurs.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

Kaže i da ekskurzija nije obavezna, što je svojevrsna demagogija s obzirom na to da se dobro zna da roditelji vade i poslednji dinar iz novčanika da bi deca otišla na izlet na koji ide većina njihovih drugova. 

- Realnost je da su se samo oni javili, to nikome ne odgovara, ali je tako. Mi smo imali sastanak sa roditeljima povodom cene ekskurzija na početku školske godine i sve mogu da razumem, roditelji su u teškoj situaciji, međutim, ne mogu da ulazim u troškovnik. Činjenica je da su poskupele ekskurzije, prevoz... Šta da radimo kad su se oni jedini javili. Na njih nije bilo nikakvih primedbi, uvek su sve ispoštovali, prošle školske godine smo sarađivali s još jednom agencijom s kojom je bilo problema, kašnjenja pri polasku. Konačno, ekskurzija nije obaveza - odgovara Ćirić.

Šta je ušlo u cenu

- prevoz
- vođstvo licenciranog vodiča
- ručak
- ulaznice za Avalski toranj
- osiguranje

Iz ministarstva, umesto odgovora, samo ćutanje

Ovim povodom obratili smo se Ministarstvu prosvete, ali oni nisu našli za shodno da odgovore. Iako je, suštinski, u pitanju ugovor između dva pravna lica (agencija i škola), ministarstvo bi bar moglo da donese neki pravilnik kojim ograničava cenu izleta i ekskurzija.

Ovde je, kako su nam rekli roditelji, važno što su mnogi primorani čak i da se zaduže da bi detetu platili putovanje, a sve iz želje da se njihov školarac, kako oni to vide, ne sramoti pred drugarima da njegovi roditelji nemaju novac da mu plate odlazak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading