VIŠE OD IGRE: Dva gola, dve nepravde i dve KONTROVERZNE odluke koje su MENJALE FUDBAL! (FOTO, VIDEO)

Autor: Žarko Sokić

Sport

26.10.2022

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sećate li se ovih utakmica?

VIŠE OD IGRE: Dva gola, dve nepravde i dve KONTROVERZNE odluke koje su MENJALE FUDBAL! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Detalj sa meča Engleska - Nemačka, Svetsko prvenstvo 2010. godine

Odbrojavanje do Katara uveliko je krenulo.

Početak Svetskog prvenstva zakazan je za 20. novembar, a naša reprezentacija svoj prvi meč igraće protiv Brazila (24. novembar, 20.00).

Kako to obično biva, svi nacionalni timovi odlaze na smotru najboljih selekcija planete sa ogromnim željama i ambicijama. Neki budu otkrovenje, a neki razočarenje turnira, ali jedno je sigurno - svako takmičenje ostane upamećeno po bar jednom detalju.

Ipak, retko kada se zbog neke situacije započinje rivalstvo koje traje decenijama, a još ređe se menjaju pravila fudbala! U dve izdvojene situacije koje su ostale upamćene našle su se reprezentacije Nemačke i Engleske.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Detalj sa meča Engleska - Nemačka, Svetsko prvenstvo 1966. godine

 

TROFEJ JE U KOLEVCI FUDBALA

Finale Svetskog prvenstva 1966. godine na starom Vembliju su odigrali Nemačka i Engleska. Viđen je jako uzbudljiv meč, posle startnog vođstva Nemaca preko Halera u 12. minutu, Englezi su uzvratili golom Hersta šest minuta kasnije.

Domaćin je pogotkom Pitersa poveo u 78. minutu 2:1 i spremao veliko slavlje, kada je Veber u 89. izjednačio na 2:2.

U produžecima, napadač Džefri Harst postigao je dva gola, oba kontroverzna na svoj način. Pogodak u 101. minutu je priznat na signalizaciju pomoćnog sudije Tofika Bahramova iz Azerbejdžana, pošto je lopta od prečke završila na gol liniji i odbila se u teren. Moderna tehnologija danas bi utvrdila da nije prešla gol-crtu punim obimom pa je samim tim, pogodak bio neregularan.

Harst je jedini igrač koji je upisao het-trik u finalu svetskih prvenstava. U poslednjim sekundama meča postavio je konačnih 4:2 dok je publika već utrčavala na teren da proslavi titulu.

Posle ovog meča započeto je rivalstvo koje traje i dan danas, te je jedno od najvećih u istoriji fudbala.

GOL KOJI SE NIJE DESIO, A PROMENIO JE FUDBAL ZAUVEK

Sećate li se šta ste radili 27. juna 2010. godine? Za jednog čoveka znamo da će se zauvek sećati tog datuma! U pitanju je Frenk Lampard koji kao da je na svojoj koži morao da plati dug Džefrija Hartsa.

Pri rezultatu 2:1 za Nemačku, u 38. minutu meča između Nemačke i Engleske, Frenk Lampard uputio je fenomenalan udarac ka golu Nojera lopta se od prečke odbila barem pola metra iza linije, a zatim opet u prečku pa u polje i skoro svi na terenu, tribinama i pored malih ekrana su videli da je Lampard postigao gol. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Engleska - Nemačka, Svetsko prvenstvo 2010. godine

 

Tačnije, svi osim sudije Horhe Larionde koji je pokazao da se igra nastavi...

Ogorčeni su bili reprezentativci Engleske, ali su uzaludno protestovali. Na kraju, nisu mogli da se oporave od nepravde koja ih je zadesila što su Nemci iskoristili i sa još dva pogotka postavili konačan rezultat od 4:1 i plasirali se u četvrtfinale Svetskog prvenstva.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Engleska - Nemačka, Svetsko prvenstvo 2010. godine

 

Nedugo posle ove sramne odluke Horhea Larionde tehnologija je počela da ulazi u svet fudbala. Prvo se na meču Belgije i Engleske 2. juna 2012. godine pojavio sistem sličan onom koji se koristi u tenisu, takozvano "oko sokolovo", da bi se zatim pojavila i lopta sa čipom, takozvana "gol-ref" tehnologija, koja je testirana u nižim ligama u Danskoj i na stadionu u Nirnbergu, ali je odbačena kao veoma skupa.

"VAR sistem" u svet fudbala uplovio je na Kupu konfederacija i Svetskom klupskom šampionatu 2017. godine, ali je veliko pitanje da li bi do svega ovoga došlo da nije bilo gola koji se nije desio, a promenio je fudbal zauvek.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading