RAZBIJAMO ZABLUDE O FIMOZI! Roditelji, ako ovo ne uradite na vreme može doći do velikog problema!

Autor:

Vesti

15.10.2022

16:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fiziološka fimoza se javlja kod novorođene muške dece i spontano prolazi sa rastom deteta kada priraslice između prepucijuma i glansa nestaju i prepucijum dobija na svojoj elastičnost, problem nastaje kada fimoza ne prođe, a operacija (cirkumcizija) poslednja je solucija kojoj se pribegava.

RAZBIJAMO ZABLUDE O FIMOZI! Roditelji, ako ovo ne uradite na vreme može doći do velikog problema!

Foto: Shutterstock

Fimoza prestavlja nemogućnost prevlačenja prepucijuma tj. kožice preko glansa uzrokovano suženjem spoljašnjeg otvora. Obično prolazi do treće godine uzrasta, a ukoliko do toga ne dođe, postoje različita rešenja za ovaj problem.

Javnost je podeljena po pitanju toga šta treba raditi i da li je cirkumcizija (u narodu poznata kao obrezivanje) način na koji se treba izboriti sa fimozom kod dece.

Strunjaci pozivaju na to da roditelji prate razvoj situacije kod deteta i redovno posećuju lekara, koji će najbolje proceniti šta je potrebno ukoliko fimoza ne bude mogla da se reguliše.

Isustva roditelja kažu, da ovo stanje nije nimalo prijatno kako za dete, tako i za njih, i da uprkos tome koliko su dobro informisani, ne mogu biti pripremljeni na to što ih čeka kada dođe do fimoze kod njihovog deteta.

- Neonatolozi još u porodilištu su mi pominjali da bi trebalo lagano pokušavati tokom kupanja bebe da prevučem kožicu. Iako sam bila apsolutno informisana, u praksi nije bilo tako lako. Prvih par meseci smo uspevali jako malo, posle godinu dana sam uspela skroz da je prevučem. Doktorka je kada je napunio godinu rekla da mu pokažemo kako već sam može to da radi, ali da mi budemo uvek tu da vidimo, jer je moguće da se pojavi krv, a i kako bismo mogli da očistimo. Nismo koristili nikakve kreme, vremenom je sve to prošlo - navodi Jelena Banković, roditelj petogodišnjeg deteta, za Republiku.

HIGIJENA NA PRVOM MESTU

Doktor Snežana Mladenović objašnjava da je higijena primarna.

- Fiziološka fimoza se javlja kod novorođenih beba mučkog pola i spontano prolazi sa rastom deteta do uzrasta do treće godine. U tom periodu potrebno je prilikom kupanja bebe polako povlačenje kožice glansa do one granice dokle dozvoljava samo povlačenje. Mlaka voda i higijena su ključne za to i sve najčešće prolazi do treće godine - objašnjava doktorka Mladenović za Republiku.

Republika

Foto: Shutterstock

 

Kako dalje navodi naša sagovornica, ukoliko i nakon toga i dalje postoji fimoza, potrebno je korišćenje krema na bazi kortikosteroida.

- Ove kreme se mažu mesec dana i ujutru i uveče. Neophodna je temeljna higijena sve vreme. Kad se završi sa terapijom, ako se ne nastavi sa higijenom može se ponovo zalepiti kožica. Ako to ne prođe do  sedme, osme godine, potrebna je i hirurška intervencija, što se u narodu zove obrezivanje. Mišljenaj sam da je u tom slučaju bolja higijena, da nema zadržavanja urina, manja je šansa za razvoj infekcija i samim tim nema opasnosti - zaključuje Mladenović.

REDOVNE KONTROLE

U ovom uzrastu kontrole i sistematski pregledi su učestala pojava, te je nemoguće ne uočiti ukoliko postoji neki problem. 

Republika

Foto: Shutterstock

 

Urolog dr Aleksandar Milošević navodi za Republiku da je na roditelju da prati zdravstveno stanje svog deteta i da ga redovno vodi kod lekara, koji će pak proceniti kakva je terapija potrebna.

Ukoliko ne ide kako treba, roditelji neka posete dečijeg urologa. Poslednja asolucija je operacija, ona se preporučuje u krajnjem slučaju. Fimoza se rutinski u evropskim zemljama ne radi, dok je u verski drugačijim zemljama rutinska operacija. Na svetu je 50 odsto obrezanih, a 50 odsto nije. Ne mogu da kažem šta je bolje, šta nije, oni koji nisu obrezani kažu da je bolje jer sačuvaju osetljivost u kasnijim godinama, oni koji su obrezani neće da priznaju da gube osetljivost glansa penisa, oko 40 godine se to dešava, jer je izložen spoljašnjoj sredini i ogrubi dosta. Jedini pravi savet je taj da imamo stručnjake i dečije hirurge koji se time bave i koji će proceniti ako postoji bilo kakva sumnja da li treba uraditi obrezivanje ili ne - zaključuje Milošević za Republiku.

Manifestacije komplikacija fimoze:

- Crvenilo i svrab kožice
- Bolno mokrenje
- Neadekvatna ejakulacija i smanjena plodnost
- Infekcije
- Nemogućnost mokrenja
- Baloniranje kožice pri mokrenju (najčešće je kod dece)

Uzroci fimoze

Najčešći uzorci fimoze su: nedovoljno elastičnost prepucijuma, suženje otvora kožice, adhezije,  urođeni skraćeni frenulum-resica sa zadnje strane glansa, obliterirajući i sklerozirajući balanitis koji nastaje kao posledica ponavaljućih zapaljenja kožice.

Zapaljenje kožice može biti uzrokovano: infekcijama ili neadekvatnom higijenom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading