U KAKVOM SU STANJU ŠAPČANI OTROVANI PEČURKAMA: Jedan životno ugrožen!

Autor:

Vesti

07.10.2022

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovije informacije sa VMA pokazuju da je jedan pacijent od njih deset, koliko je otrovano pečurkama sa šabačke pijace, u teškom zdravstvenom stanju.

U KAKVOM SU STANJU ŠAPČANI OTROVANI PEČURKAMA: Jedan životno ugrožen!

Foto: Pixabay, Wikipedia

Život jednog od 10 pacijenata, koji su ove nedelje primljeni na Vojnomedicinsku akademiju - VMA u Beogradu zbog trovanja pečurkama je ugrožen, stanje ostalih pacijenata je stabilno, dok je jedan pacijent, koji je iz Beograda, pušten na kućno lečenje, prenosi Telegraf.

Na VMA bilo je primljeno 10 pacijenata, od kojih jedan iz Beograda, a jedan iz Lajkovca, te da ih je sada u ovoj ustanovi hospitalizovano 9.

Do trovanja je došlo kada je sedmoro pacijenata nabavilo gljive od jedne bake M.G. (72), koja ih je prodavala na pijaci, kao neovlašćeni prodavac.

Ova starica uhapšena je zbog sumnje da je prodavala gljive osobama koje su usled konzumacije istih, zadobile simptome trovanja, a na osnovu čega je njoj određen pritvor.

Upozorenje svima onima koji koriste gljive za jelo, kao i beračima gljiva je da budu maksimalno oprezni, jer odgovornost za zdravlje i ličnu bezbednost je na svakome ko bere i jede samonikle gljive - upozorava Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA, prenosi Telegraf.

VMA upozorava da se samo hemijskom analizom može tačno utvrditi otrovnost gljiva i da se, bez dobrog poznavanja gljiva i društva osobe koja je odličan poznavalac, ne treba upuštati u njihovo branje.

Tako je navode da je zabluda da ima potpuno identičnih jestivih i otrovnih gljiva, te da se one mogu raspoznavati po određenim karakteristikama.

Upozorenje zdravstvenim radnicima je da obavezno konsultuju Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA na telefon 011/3608-440, jer je specifičnu terapiju neophodno započeti u prvih 48 sati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading