PEČURKE KUPILI OD NEOVLAŠĆENOG PRODAVCA: Evo u kakvom su stanju otrovani Šapčani!

Autor:

Vesti

03.10.2022

14:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četvoročlana porodica smeštena na VMA.

PEČURKE KUPILI OD NEOVLAŠĆENOG PRODAVCA: Evo u kakvom su stanju otrovani Šapčani!

Foto: Shutterstock

Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA u šest sati jutros primio je šest pacijenata zbog trovanja otrovnim gljivama, navode u ovoj ustanovi.

- Ženska osoba iz Šapca starosti 57 godina primljena je sa znacima amanitinskog (faloidinskog) sindroma u teškom stanju, sa izraženim gastrointestinalnim tegobama i porastom enzima jetre od 100 posto. Četvoročlana porodica iz Šapca, takođe je primljena sa znacima amanitinskog (faloidinskog) sindroma, svi sa gastrointestinalnim tegobama i lezijom jetre. Odmah su započete mere intenzivnog lečenja, uključujući ekstrakorporalne mere detoksikacije, hepatoprotektive, N-acetil cistein i druge simptomatske i suportivne mere. Ženska osoba iz Beograda ima gastrointestinalni sindrom i boljeg je opšteg stanja - navode na VMA, prenosi Telegraf.

Pacijenti iz Šapca su, kažu u ovoj ustanovi, gljive nabavili kod neovlašćenog prodavca, a konzumirali misleći da se radi o rudnjačama i lisičarkama. Napominju da su gljive bile polomljene i da ih je bilo najmanje tri vrste, što otežava prepoznavanje.

- Ističemo da je od proleća do sada u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja VMA lečeno 26 pacijenata sa trovanjem gljivama (14 ambulantno i 12 hospitalno). U prethodnom periodu je bilo više kišnih dana praćenih toplim, sunčanim vremenom, što izaziva nagli rast i bujanje jestivih, ali nažalost i otrovnih gljiva i iz tog razloga - navode na VMA, prenosi Telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading