ŠTA AKO POPISIVAČ POLJUBI VRATA: Ceduljica za novi termin

Autor: J. J. - E. S. T.

Vesti

02.10.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Besplatnim pozivom na broj 0800/444-005 dogovorićete se o ponovnom dolasku.

ŠTA AKO POPISIVAČ POLJUBI VRATA: Ceduljica za novi termin

Foto: www.profimedia.rs

Popis stanovništva

Već u prva dva dana popisa (subota i nedelja) popisivači, iako je vikend, nisu kod kuća našli veliki broj građana, pa su im ostavili obaveštenja da su bili i koja je dalja procedura.

A ta procedura kaže da će pokušati ili još jednom da vas pronađu ili će vam odmah ostaviti obaveštenje kako možete s njima stupiti u kontakt i dogovoriti se o terminu nove posete.

Kako su prethodnih dana objašnjavali iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS), sadržina informacije koju vam ostavljaju popisivači kada niste kod kuće svodi se na to da pozivom (besplatnim) na broj info-centra 0800/444-005 možete, uz asistenciju operatera, stupiti u kontakt upravo s popisivačem koji vam je dolazio na vrata jer ste u njegovom rejonu. Info centar radi svakog dana od osam sati ujutru do 20 časova. Taj centar možete pozvati i za sve druge informacije vezane za popis.

Republika

Foto: Privatna arhiva

OBAVEŠTENJE: Ovo će vam ostaviti popisivač

Inače, ukoliko je neko u inostranstvu zbog posla ili školovanja, ali kraće od godinu dana, on se tretira kao privremeno odsutan i o njemu podatke mogu da daju roditelji, srodnici, pa čak i bliske komšije ako ih znaju. Međutim, osim te osobe i roditelja niko drugi ne može da odgovori na tri pitanja koja se tretiraju kao osetljiva - to su pitanje o nacionalnoj pripadnosti, maternjem jeziku i veroispovesti.

Što se tiče podstanara, izuzev kad je reč o školarcima ili studentima, oni će biti popisani na adresi na kojoj iznajmljuju stan.

Kazne od 20.000 do 50.000 dinara

Građani odgovaraju na pitanju o polu, državljanstvu, bračnom stanju, broju živorođene dece, ekonomskoj aktivnosti, stepenu završenog obrazovanja, nacionalnoj pripadnosti, maternjem jeziku, veroispovesti... Biće pitani i da li imaju problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog invaliditeta i kako putuju u školu ili na posao.

Ko se ne odazove popisu, biće prekršajno gonjen i kažnjen novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara. Ipak, kako su više puta napomenuli u RSZ, kažnjavanje će biti primenjivano samo kao krajnja mera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bacvanin

03.10.2022 06:29

Nece valjda popisivac da mi odredjue kada da ne radim jer on dolazi jer njemu je onda ceif.