LJULJALA SAM BEBU 18 DANA, A UMRLA JE ZBOG TUĐEG JAVAŠLUKA: Potresna ispovest Bojane Popović iz Prijepolja, koju je zadesila tragedija

Autor:

Hronika

04.10.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moj mali Aleksandar je preminuo jer je dobio meningitis i sepsu zbog prljavih instrumenata, priča očajna majka i najavljuje tužbu protiv prijepoljske bolnice.

LJULJALA  SAM BEBU 18 DANA, A UMRLA JE ZBOG TUĐEG JAVAŠLUKA: Potresna ispovest Bojane Popović iz Prijepolja, koju je zadesila tragedija

Foto: Privatna arhiva

Mali Aleksandar, star svega 18 dana, rođen u Opštoj bolnici u Prijepolju, preminuo je usled posledica bakterijskog meningitisa, kojim je, kako se sumnja, novorođenče zaraženo loše sterilisanim instrumentima. Beba će danas biti sahranjena, a očajni roditelji će, čim njihove sumnje potvrdi obdukcija, tužiti bolnicu.

U potresnoj ispovesti za Srpski telegraf, nesrećna majka Bojana Popović kaže da je dete rođeno potpuno zdravo, porođaj je protekao uredno i ništa nije slutilo na tragediju koja ju je zadesila. Kaže da se jedva miri sa činjenicom da njenog čeda više nema, a za tragičan ishod krivi osoblje prijepoljske bolnice, koje optužuje za nemar i nebrigu za dete.

KOBNA OBRADA PUPKA

- Teško mi je da govorim o svemu, ali smo i suprug Milosav i ja zajednički doneli odluku da nećemo ćutati. Naše dete ne možemo vratiti, ali našom pričom možemo sprečiti da još neko prođe kroz pakao kroz koji mi sada prolazimo. Dete je dobilo bakteriju još u porodilištu, a prvi simptomi su krenuli odmah nakon izlaska iz bolnice, tog dana. Kako i zašto detetu nije otkrivena dijagnoza u porodilištu, pitanje je za bolnicu i osoblje, a ne za mene - priča Bojana.

Njena beba je preminula posle 18 dana grčevite borbe lekara na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu, gde je primljena u teškom stanju, s dijagnozom bakterijskog meningitisa i sepse.

- U bolnicu u Prijepolju sam primljena 12. septembra, kada mi je i bio zakazan carski rez. Na svet sam donela zdravog dečaka i u tom trenutku sam bila najsrećnija žena na svetu. Prilikom porođaja beba se malo nagutala plodove vode, ali prema rečima lekara i sestara, to nije bilo ništa zabrinjavajuće. U porodilištu smo ležali četiri dana, beba je lepo prihvatila hranu, a tokom boravka u bolnici je otpao i pupak koji je, kako mi je rečeno, medicinsko osoblje "uredno saniralo" - priseća se nesrećna majka.

ZA UŽICE, PA U BEOGRAD

Problemi su se javili odmah nakon izlaska iz porodilišta.

- Beba i ja smo već 16. septembra izašli iz bolnice, sa otpusnom listom na kojoj piše da je sve u redu, kako su i meni rekli. Bebi uopšte nisu rađene analize krvi, a meni su rekli da se zdravoj deci krv ne uzima. Uveče, kada smo već bili kod kuće, primetila sam da dete više plače i da odbija hranu. Odmah sutradan suprug i ja smo se javili u bolnicu, na dečje odeljenje, gde nas prima pedijatar Metka Šehović, koja mi je rekla da bebu verovatno muče grčevi, dala joj je lek i vratila nas kući - objašnjava Bojana.

Iako joj je bilo čudno da su se grčevi javili tako rano, poslušala je savet doktorke, ali boljitka nije bilo:

- Dete je neprestano plakalo, nakon čega smo se suprug i ja već ozbiljno zabrinuli. Imamo već jedno dete, sina od godinu i po dana i znam šta je plač kad dete ima grčeve. Odjednom, beba je počela da izbacuje braonkast sadržaj, nakon čega sam se opet zaputila u bolnicu. Bila je nedelja 18. septembar. Primila nas je dr Taida Hašimbegović, koja je rekla da nastavimo s terapijom od prethodnog dana za grčeve. Tražili smo analizu krvi, ali nam je rekla da laboratorija u bolnici nedeljom ne radi i uputila nas na privatnu laboratoriju. Kada su videli rezultate, hitno su nas uputili u užičku bolnicu.

Put do Užica, kaže, činio se kao večnost, a svaka sekunda kao godina. Razmišljala je šta je moglo da se desi bebi koja je do pre dva dana bila potpuno zdrava:

- U užičkoj bolnici su nam, posle detaljnih analiza, rekli da je beba zaražena bakterijskim meningitisom, da je nastupila i sepsa, i da hitno mora da bude prebačena za Beograd. Tada je krenula nova agonija, opet put dug kao godina.

IMAO JEDAN POSTO ŠANSE

- Suze, bol i nemoć su jedino što sam osećala u tom trenutku. Sve do dolaska u Tiršovu sam imala nadu da će moje dete biti spaseno, a onda se nakon reči lekara srušio ceo moj svet: odmah po prijemu, doktorka (ime i prezime poznati redakciji) rekla nam je da su šanse da beba preživi jedan posto. U tom trenutku nisam znala za sebe. Upitala sam samo da li je moguće da je moje dete rođeno bolesno, da se zarazilo u stomaku... Na to mi je doktorka odmah rekla da to nije moguće i da je bakterija u organizam bebe ušla verovatno zbog neadekvatne sterilizacije prilikom otpadanja pupka. Tada mi je sve bilo jasno. Potvrda za moje sumnje došla je i kada sam saznala da su u prijepoljskom porodilištu, nakon što je uspostavljena dijagnoza našoj bebi, naredili kompletnu sterilizaciju.

Dodaje da se njena beba grčevito borila za život do 30. septembra:

- Čijom greškom je preminula, saznaćemo uskoro, kada bude gotov nalaz obdukcije. Na ovome se nećemo zaustaviti, izguraćemo ovu priču do kraja da bi odgovorni bili kažnjeni, ako ništa drugo, a ono zbog ostalih majki i žena.

Direktor bolnice: Tražio sam vanredni nadzor

Zoran Drobnjak, v. d. direktora Opšte bolnice u Prijepolju, rekao je za Srpski telegraf da je o nemilom slučaju obavestio direktora Zdravstvenog centra Užice i zatražio mu da formira stručnu komisiju koja će sprovesti vanredni nadzor u vezi pomenutog slučaja.

- U Opštoj bolnici Prijepolje redovno se vrši sterilizacija instrumenata, vrši se provera svake sterilizacije kroz kontrolne trake, kao i biološka kontrola ispravnosti i vode se protokoli koji se lako mogu proveriti, a odgovoran je instrumentar koji sprovodi taj postupak - rekao nam je Drobnjak.

Da se nikome ne ponovi

Kako nam je rekla majka preminule bebe, lekari iz Tiršove su zatražili obdukciju.

- Rezultati će precizno pokazati šta se zapravo dogodilo. Nalaz bi trebalo da bude gotov za dvadesetak dana, nakon čega ćemo imati sve detalje. Neću da upirem prstom u pojedince, ali zaista smatram da ovakvi propusti, zbog kojih je danas stradalo moje dete, ne smeju više da se dogode nikada i nikome - kazala je ona.

Zbog sinčića moramo da budemo jaki

Bojani i njenom suprugu je sada jedino ostao jednoipogodišnji sin:

- Zbog njega moramo da budemo jaki. On je još mali i nije svestan svega što se dešava. Radovao se kada smo beba i ja izašli iz bolnice, tog dana smo se svi zajedno smejali. I dalje ne mogu da verujem da se ovo stvarno događa. Ovako nešto ne bih poželela ni najvećem neprijatelju.

I majka joj preminula greškom lekara!

Prema rečima naše sagovornice, ovo nije jedina tragedija koju je doživela njena porodica jer joj je i majka, greškom iste bolnice, preminula pre samo godinu dana.

- Mama je umrla jer joj prilikom pregleda nisu ustanovili da ima upalu pluća. Bolovala je od korone, poslali su je kući bez snimka pluća i detaljne analize. Nakon tri dana joj je pozlilo, a kada se ponovo javila u bolnicu, pluća su joj totalno bila uništena. Nakon toga je i preminula. Dokumentaciju koju je moja mama odnela sa sobom tog dana kada je legla u bolnički krevet i koju smo nakon smrti tražili, nikada nismo dobili, uz izgovor da su je izgubili. Dosta mi je više da ćutim. Majku sam prećutala, dete ne mogu - ispričala nam je Bojana.

Crni septembar

- 12. rođenje bebe

- 16. pušteni kući, počeli bolovi

- 17. odveli dete kod lekara, doktorka dala lek za grčeve

- 18. posle analize krvi u privatnoj laboratoriji (nedeljom ne radi bolnička) hitno poslati u Užice

- postavljena dijagnoza meningitis i sepsa, hitan uput za Beograd

- 30. beba preminula u Tiršovoj

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
nnn

05.10.2022 03:54

nase zdravstvo je uzas