PATRIJARH PORFIRIJE ODRŽAO LITURGIJU U VUKOVARU! Vernicima uputio snažnu poruku!

Autor:

Vesti

16.10.2022

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas obnovljeni Saborni hram Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru, a potom je održao svetu arhijerejsku liturgiju.

PATRIJARH PORFIRIJE ODRŽAO LITURGIJU U VUKOVARU! Vernicima uputio snažnu poruku!

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

- Svi narodi imaju mesta susreta sa bogom, i mi Srbi pravoslavni imamo takvo mesto na kojem se kao pojedinci i zajednica susrećemo sa bogom. To je naš pravoslavni hram u kojem se božjom rečju, kroz blagoslovenu materiju, napajamo večnim smislom, kako bismo i mi bili autentični svedoci Jevanđelja Hristovog i graditelji mira Njegovog. Zato u hram dolazimo da stanemo pred lice boga živoga i pronađemo smisao svega što jesmo i što ćemo biti - rekao je Porfirije, prenosi TV Hram.

Patrijarh je rekao da je čovek, najpre, i iznad svega, duhovno biće.

- Kao bogoliko stvorenje, čovek je, pre svega, stvoren za večnost, da večnošću osmišljava svoje istorijsko postojanje. Punoću života stiče jedino u zajednici sa bogom, a to je život u skladu sa onim što je bog stvorio i namenio za čoveka - kazao je Porfirije.

Patrijarh Porfirije je rekao da Sveti Nikolaj Čudotvorac spaja pravoslavni istok i katolički zapad, da gradi mostove među ljudima, a da u Vukovaru žive ljudi čije su razlike male i da je neuoporedivo više zajedničkog nego različitog.

Srpski patrijarh je naveo da u Vukovaru još nisu zalečene rane ratnih patnji, niti su u potpunosti obnovljeni i izlečeni odnosi među ljudima, prenela je Srna.

- Danas smo otvorili srce ovog hrama i svoja srca da bi molitvom vidali svoje rane izazvane stradanjima i gubicima, ali isto tako saosećali sa ranama i stradanjima suseda, da bi se u molitvi sećali svojih žrtava, ali i žrtvama suseda i komšija - kazao je patrijarh.

Porfirije je ukazao da poštovanje i drugih žrtava vodi pomirenju.

Svetoj liturgiji i osveštanju hrama u Vukovaru prisustvovali su, između ostalih, mitropolit osječkopoljski i baranjski Heruvim, budimpeštanski i mađarski Ilarion, zvorničko-tuzlanski Fotije, bački Irinej, sremski Vasilije, kruševački David.

Osim Sabornog hrama, danas je osveštan i Srpski dom u Vukovaru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading