8 SRPSKIH PATRIJARHA OD PONOVNOG USPOSTAVLJANJA JEDINSTVA SPC: Ovi poglavari su naslednici Svetog Save

Autor:

Vesti

14.10.2022

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pećka patrijaršija je već osam vekova srpska i pravoslavna drevna svetinja i pod svojim svodovima čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save.

8 SRPSKIH PATRIJARHA OD PONOVNOG USPOSTAVLJANJA JEDINSTVA SPC: Ovi poglavari su naslednici Svetog Save

Foto: Tanug/D.Kujudžič, Wikipedia

Nakon ponovnog uspostavljanja jedinstva Srpske pravoslavne crkve 1920. godine obnovljena je i tradicija ustoličenja u pećki tron, od dobijanja autokefalnosti 1219. do današnjih dana. 

Od tada je ustoličeno je 8 poglavara SPC, a danas je na ceremonijom ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji na tron stupio Porfirije.

Patrijarh srpski Porfirije izabran je u februaru prošle godine za poglavara Srpske pravoslavne crkve i ubrzo nakon toga ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu. Ovo ustoličenje je odlagano pre svega zbog pandemije koronavirusa.

Patrijarh Porfirije rekao je u besedi posle ustoličenja u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih, u obraćanju arhijerejima, okupljenima i narodu, da je mnoštvo razloga zbog kojih smo ovde došli, ali da je jedan jedini najvažniji, a taj glavni razlog danas je Presveta mati Božja.

Republika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

- Iznova, shvatamo, razumemo i podsećamo se da smo narod Božji, da Bogu pripadamo i da njegov blagoslov spasenja imamo, da smo u zajednici sa svima svetima, da imamo dom očev, Crkvu našu, ali i da istovremeno pripadamo i svojim porodicama i svom narodu, i društvu u kojem živimo, ali i zajednici svih naroda sveta - poručio je patrijarh.

Sa ovog svetog mesta, kako je istakao, poručujemo i Srbima i Albancima i svima koji žive na ovim prostorima - prepoznajemo Boga i čuvajmo jedni druge, jer želja za mirom saglasna je sa osnovnim načelima naše vere.

Republika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

- Mir je deo Božjeg promisla za čovečanstvo i celokupni stvoreni svet, mir koji je dar Božji siguran je i jedini nepokolebljiv. On je istovremeno i unutrašnji i naš lični mir, ali i spoljašnji mir sa svim ljudima i sa svim stvorenjima - poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je 46. srpski patrijarh, a 57. poglavar Srpske crkve, jer su prethodno to bili arhiepiskopi, počevši od prvog arhiepiskopa, Svetog Save.

Rođen je u Bečeju 1961. godine kao Prvoslav Perić. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a gimnaziju u Novom Sadu.

Zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha dr Irineja (Bulovića), u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedelju 1985. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je blažene uspomene Episkop raško-prizrenski, a potonji Patrijarh srpski Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona.

Na poslediplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. godine, kada po blagoslovu episkopa bačkog dr Irineja dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Republika

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

 

 

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.

Na temu „Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Jovana Zlatoustog”, doktorirao je 2004. godine na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini.

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih crkava i verskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a za svog predsednika Savet ga je izabrao 2008. godine. Kao predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije, episkop Porfirije je zastupao dugoročne interese društva i građana, nezavisno od političkih uticaja.

Sveti arhijerejski sabor mu 2010. godine poverava da utemelji svešteničku službu u Vojsci Srbije. Plodovi njegovog rada na tom polju, nisu samo odgovarajući zakonski propisi, već i odabir vojnih kapelana, organizacija i opremanje hramova u kasarnama i vršenje prvih bogosluženja.

Govori grčki, engleski i nemački, i služi se ruskim jezikom, a njegov stil komunikacije uvek je prilagođen sagovornicima.

U tron mitropolita zagrebačko-ljubljanskih ustoličen je 13. jula 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Svečanu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej uz sasluženje velikog broja arhijereja Srpske crkve i drugih sestrinskih crkava, kao i sveštenstva i monaštva, i blagočestivog naroda.

2009-2020 Patrijarh Irinej 

Republika

Foto: Đakon Dragan S Tanasijević

 

 

Važio za pomiritelja, preminuo nakon borbe sa korona virusom.

Rođen je 1930. u selu Vidova, kod Čačka. Na krštenju je dobio ime Miroslav. Završio je Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po povratku iz vojske postavljen je za profesora Prizrenske bogoslovije.

U manastiru Rakovica, 1959, pre nego što je postavljen za profesora, od tadašnjeg patrijrha Germana primio je monaški čin, dobivši monaško ime Irinej. Za patrijrha je izabran u januaru 2010. Važio je za pomiritelja.

Preminuo je 20.novembra 2020, u 91.godini, u Vojnoj kovid bolnici “Karaburma”, nakon borbe sa korona virusom.

1990-2009 Patrijarh Pavle 

Republika

Foto: Tanjug/VLADIMIR DIMITRIJEVIC

 

 

Tek u devetom krugu dobio dovoljan broj glasova za kandidaturu.

Gojko Stojčević, u monaštvu Pavle, rođen je 11. septembra 1914, u selu Kućanci, nadomak Donjeg Miholjca u Slavoniji. Rano je ostao bez roditelja, a brigu o njemu i mlađem bratu preuzela je tetka.

Tokom Drugog svetskog rata ostao je i bez brata. Za patrijarha je izabran 1. decembra 1990. Tek u devetom krugu dobio je dovoljan broj glasova za ulazak na listu od tri kandidata.

Preminuo je 15.novembra 2009, u 95.godini, na VMA, nakon duge i teške bolesti.

1958-1990 Patrijarh German 

Republika

Foto: Wikipedia

 

 

Izborio se nastavak izgradnje Hrama Svetog Save na Vračaru.

Rođen je 7.avgusta 1899. u Jošaničkoj banji. Za patrijarha je izabran 13.septembra 1958. i bio je na čelu SPC čak 31. godinu. Uspeo je da se izbori za nastavak izgradnje Hrama Svetog Save na Vračaru – čak 88 puta je slao molbe. 

Zalagao se za izdavanje crkvenih listova za versko prosvećivanje naroda. Penzionisan je 1990, jer se godinu dana ranije razboleo i slomio kuk, pa više nije bio u stanju da obavlja brojne crkvene dužnosti.

Preminuo je 27.avgusta 1991, a sahranjen je u crkvi Svetog Marka u Beogradu.

1950-1958 Patrijarh Vikentije 

Republika

Foto: Wikipedia

 

 

Rešio pitanje penzionog osiguranja sveštenstva.

Rođen je 1890. u Bačkom Petrovom Selu, srpsku pravoslavnu bogosloviju je završio 1913. u Sremskim Karlovcima.

Za patrijarha je izabran 1.jula 1950. Uspostavio je veze sa ostalim pravoslavnim crkvama, koje su nakon rata oslabile. Takođe, uspeo je da reši pitanje socijalnog i penzionog osiguranja sveštenstva (vlast je posle rata ukinula crkveni penzioni fond).

Preminuo je 5.jula 1958. Sahranjen je u grobnici mitropolita Mihaila u Sabornoj crkvi.

1938-1950 Patrijarh Gavrilo 

Republika

Foto: Wikiepedia

 

 

Za vreme Drugog svetskog rata bio u logoru Dahau.

Gavrilo Dožić rođen je 17.maja 1881, u Vrujcima. Završio je Bogoslovski fakultet Atinskog univerziteta, gde je i doktorirao.

Za patrijarha je izabran 8. februara 1938. Za vreme Drugog svetskog rata bio je zarobljen, najpre u manastiru Rakovica, u Vojlovici, a potom, zajedno sa vladikom Nikolajem, odveden je u logor Dahau. Vratio se u zemlju 1946.

Umro je 1950, sahranjen je u Sabornoj crkvi.

1930-1937 Patrijarh Varnava 

Republika

Foto: Wikipedia

 

 

U njegovo vreme podignuta zgrada Patrijaršije, preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima.

Varnava Rosić rođen je 29.avgusta 1880, u Pljevljima. Prizrensku bogosloviju je završio 1899. Za patrijarha je izabran 12.aprila 1930.

SPC je u njegovo vreme doživela svoju obnovu – pravo ujedinjenje srpske crkve, ranije podeljene na šest raznih administrativnih, finansijskih i jerarhijskih područja, velikim delom je izvršeno dok je on bio na njenom čelu.

Pored toga, podignuta je i sadašnja zgrada Patrijaršije i manastir Vavedenje u Beogradu, a započeto je i zidanje hrama Svetog Save na Vračaru.

Preminuo je pod nerazjašnjenim okolnostima 1937. godine.

1920-1930 Patrijarh Dimitrije 

Republika

Foto: Wikipedia

 

 

Osnovao tri nove eparhije, spremao ustav za celu SPC.

Prvi patrijarh nakon obnove Patrijaršije bio je Dimitrije Pavlović. Rođen je 1846. u Požarevcu, bogosloviju je završio u Beogradu 1868. Ustoličen je 31.oktobra 1920, u Sabornoj crkvi u Beogradu.

U vreme dok je bio na čelu Crkve osnovane su tri nove eparhije: češko-moravska, američko-kanadska i bihaćka, a stara braničevska je obnovljena. Pripreman je i jedinstven ustav za celu SPC, a koji je proglašen nakon njegove smrti.

Sahranjen je u manastiru Rakovica po sopstvenoj želji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading