USTOLIČENJE PARTIJARHA PORFIRIJA U drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih uveli ga najstariji arhijereji

Autor:

Vesti

14.10.2022

07:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh srpski Porfirije danas će u manastiru Pećka patrijaršija, na Kosovu i Metohiji, biti ustoličen u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih.

USTOLIČENJE PARTIJARHA PORFIRIJA U drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih uveli ga najstariji arhijereji

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Čin hirotonisanja održava se na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, uz sasluženje više arhijereja SPC.

11:04 - Patrijarh Porfirije: Čuvajmo jedni druge, želja za mirom saglasna je sa osnovnim načelima naše vere

Patrijarh Porfirije rekao je u besedi posle ustoličenja u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih, u obraćanju arhijerejima, okupljenima i narodu, da je mnoštvo razloga zbog kojih smo ovde došli, ali da je jedan jedini najvažniji, a taj glavni razlog danas je Presveta mati Božja.

"Iznova, shvatamo, razumemo i podsećamo se da smo narod Božji, da Bogu pripadamo i da njegov blagoslov spasenja imamo, da smo u zajednici sa svima svetima, da imamo dom očev, Crkvu našu, ali i da istovremeno pripadamo i svojim porodicama i svom narodu, i društvu u kojem živimo, ali i zajednici svih naroda sveta", poručio je patrijarh.

Sa ovog svetog mesta, kako je istakao, poručujemo i Srbima i Albancima i svima koji žive na ovim prostorima - prepoznajemo Boga i čuvajmo jedni druge, jer želja za mirom saglasna je sa osnovnim načelima naše vere.

"Mir je deo Božjeg promisla za čovečanstvo i celokupni stvoreni svet, mir koji je dar Božji siguran je i jedini nepokolebljiv. On je istovremeno i unutrašnji i naš lični mir, ali i spoljašnji mir sa svim ljudima i sa svim stvorenjima", poručio je patrijarh.

10.44 Patrijarh Porfirije uveden u tron patrijarha srpskog

Patrijarh Porfirije ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji, a u drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih uveli su ga najstariji arhijereji - mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Mitropoliti su uručili patrijarhu simbole patrijarha - panagiju, odnosno ikonu koju episkop nosi na prsima, a na kojoj je predstavljena Bogorodica sa malim Hristom na rukama, dok je na drugoj strani Isus Hrist ili Sveta Trojica u vidu tri anđela, zatim žezal - štap i svečanu odeždu - zelenu mantiju.

Uvođenje u tron pratili su povici prisutnih "aksios" (dostojan).

10.22 - Pričešće arhijereja i vernika

Episkopi, predvođeni patrijarhom Porfirijem, primili su svetu tajnu pričešća, evharistiju, nakon čega je počelo pričešće okupljenih vernika.

Nakon pričešća, uslediće zamolna molitva, a zatim će arhijereji izaći i početi svečani čin ustoličenja, rekao je đakon Budimir Kokotović.

9:15 - Patrijarh uveden u presto na oltaru

Čin ustoličenja počinje u prvom delu liturgije kada dva po činu najstarija arhijereja uvode patrijarha u presto na oltaru, objasnio je za RTS đakon Budimir Kokotović.

"Nakon završetka, to jest, na kraju svete arhijerejske liturgije, uvešće ga u drveni tron pećkih patrijaraha u kojem su sedeli svi arhiepiskopi i patrijarsi, od Arsenija Sremca koji je preneo sedište u Pećku patrijaršiju do njenog ukidanja", istakao je Kokotović.

Napomenuo je da će mu se tada predati panagija Srba svetitelja, koja je izrađena u Parizu po nalogu kralja Aleksandra i kraljevske vlade, nakon čega će patrijarh izneti prvu besedu sa pećkog trona.

8:55 - Počela liturgija u Pećkoj patrijaršiji

Sveta arhijerejska liturgija, kojom počinje čin ustoličenja patrijarha srpskog Porfirija, održava se u Pećkoj patrijaršiji.

8.35 - Arhimandrit Ilarion: Pećka Patrijaršija je srpski Sion

Arhimandrit Ilarion i imenovani episkop novobrdski u razgovoru za RTS kaže da čin ustoličenja govori o kontinuitetu SPC na prostorima Kosova i Metohije koji seže duboko u drevnost.

Pećka Patrijaršija je, kako kaže, srpski Sion jer je Sveti Sava želeo da Pećka Patrijaršija bude svetionik za sve crkve pod njenom jurisdikcijom od dobijanja autokefalnosti 1219. godine.

 

8.15 - Istorijski i simbolički značaj ustoličenja patrijarha u Pećkoj patrijaršiji

Ustoličenjem patrijarha Porfirija u manastiru Pećka patrijaršija biće i simbolično zaokružen proces intronizacije novog prvojerarha Srpske pravoslavne crkve.

Protojerej stavrofor doktor Vladimir Vukašinović, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, rekao je za rts da ustoličenje patrijarha u Pećkoj patrijaršiji ima istorijski i simbolički značaj kojim se pokazuje crkveni kontinuitet.

Uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Porfirije će služiti svetu liturgiju tokom koje će biti obavljen svečani čin njegovog ustoličenja u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih.

Na ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji očekuje se veliki broj vernika, a posebne jedinice kosovske policije zadužene za bezbednost manastira i crkava na Kosmetu pojačale su mere oko samog manastira i njegovih prilaza.

Patrijarh srpski Porfirije izabran je u februaru prošle godine za poglavara Srpske pravoslavne crkve i ubrzo nakon toga ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Budući da, osim titule poglavara srpskog, nosi i titulu mitropolita Beogradsko-karlovačkog i arhiepiskopa Pećkog, on se ustoličuje i u Pećkoj patrijaršiji. Međutim, ovo ustoličenje je odlagano pre svega zbog pandemije koronavirusa.

Sedmo ustoličenje nakon ujedinjenja

Patrijarh Porfirije je sedmi patrijarh koji će biti ustoličen u Pećkoj patrijaršiji nakon ponovnog ujedinjenja SPC, odnosno nakon 1920. godine, i drugi patrijarh ustoličen posle sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Pre njega, 2010. godine, tu je ustoličen i patrijarh Irinej.

Ovo znači da ustoličenje nije prekidano ni nakon sveukupnih promena na Kosmetu, koje su se negativno odrazile i na srpski narod i na Srpsku pravoslavnu crkvu. Crkva je sa svojim narodom uspela da se očuva na KiM, a očuvana je i Pećka patrijaršija.

Očuvana svesrpska svetinja

Osam vekova svesrpska i pravoslavna drevna svetinja manastir Pećka patrijaršija pod svojim svodovima čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save i sa kojeg arhiepiskopi i patrijarsi upravljaju brodom Hristove crkve u granicama svoje kanonske jurisdikcije.

Nakon uspostavljanja jedinstva SPC 1920. godine obnovljena je i tradicija ustoličenja u pećki tron, od dobijanja autokefalnosti 1219. do današnjih dana.

Inače, ustoličenju patrijarha Porfirija trebalo je da prisustvuju i ministar Nenad Popović i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, kojima predstavnici privremenih institucija juče nisu dozvolili ulazak na teritoriju Kosova i Metohije.

Pre dva dana je i direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću zabranjena poseta južnoj pokrajini i prisustvo ustoličenju patrijarha.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading