VIŠEMILIONSKA UTAJA IZ BUDŽETA: Nekada prvi čovek Grocke, sada optužen za još jedno krivično delo

Autor:

Vesti

10.10.2022

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši predsednik gradske optštine Grocka Dragoljub Simonovića (63) i bivše načelnica opštinske uprave Biljana B.DJ. (59) optuženi za zloupotrebu službenog položaja.

VIŠEMILIONSKA UTAJA IZ BUDŽETA: Nekada prvi čovek Grocke, sada optužen za još jedno krivično delo

Foto: e-stock/D. MILENKOVIĆ

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv bivšeg predsednika gradske optštine Grocka Dragoljuba Simonovića (63) i bivše načelnice opštinske uprave Biljane B.DJ. (59) zbog sumnje da su izvršili krivično delo Zloupotreba službenog položaja, iz člana 359, stav 1.

Simonović se optužnim aktom tereti da je nezakonitim postupanjem u decembru 2018. godine prouzrokovao štetu budžetu GO Grocka u iznosu od 11.647.035,63 dinara.

On je, kako se sumnja, suprotno odredbama Zakona o budžetu i Odluke o budžetu GO Groca za 2018. godinu, u decembru te godine doneo rešenje kojim se odobrava isplata godišnje nagrade za 2018. godinu zaposlenim, imenovanim, postavljenim i izabranim licima u GO Grocka od po 50.000 dinara, a koja se uvećava za pripadajuće poreze i doprinose.

Biljana B.DJ. takodje se sumnjiči da je nezakonitim postupanjem u novembru 2018. godine prouzrokovala štetu budžetu GO Grocka u iznosu od 3.993.000,00 dinara.

Sumnja se da je ona, suprotno propisima, u novembru 2018. godine donela rešenje kojim se odobrava isplata jednokratne pomoći zaposlenim i postavljenim licima na osnovu kojeg je istog dana iz budžeta opštine izvršena isplata ukupnog bruto iznosa od 3.993.000,00 dinara.

U optužnom predlogu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu predložilo je sudu da Simonovića osudi na kaznu od 2 godine i šest meseci zatvora, a Biljanu B.DJ.na šest meseci zatvora.

Takodje je predloženo da sud oboma izrekne meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti koje se odnose na raspolaganje, korišćenje, upravljanje, rukovanje i čuvanje javne svojine i raspolaganje novčanima sredstvima – Simonoviću u trajanju od pet godine, a Biljani B.DJ. od tri godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading