STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA SERIJSKE SILOVATELJE: Očekujemo ponavljanje krivičnih dela! Neka svako bude na oprezu!

Autor:

Vesti

23.09.2022

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jeziva svedočenja žrtava silovanja pokazuju jezive traume, piškenje u krevet doživotno, nemogućnost imanja partnera, trudnoća u maloletnoj dobi. U većini slučajeva nasilnik zločin ponavlja odmah.

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA SERIJSKE SILOVATELJE: Očekujemo ponavljanje krivičnih dela! Neka svako bude na oprezu!

Foto: Youtube printscreen

Prof. dr Gordana Božilović Petrović, advokat, ukazala je na opasnost od serijskih silovatelja, navodeći da su u većini slučajeva seksualni predatori višestruki povratnici.

- Vrlo često se to dešava i to nije slučajnost, da ta lica više puta ponavljaju delo i to ne u nekim vremenskim intervalima, sad, pa za 10 godina, nego kako izađe iz zatvora, on izvrši ta krivična dela - navodi Božilović Petrović.

Republika

Foto: Youtube printscreen

Gordana Božilović Petrović

Ideja da se u Srbiji uvede hemijska kastracija, kako ističe advokat, nije uvedena u krivični zakonik, ali su kazne za silovanje pooštrene.

- To je urađeno na taj način što je podignut minimum kazne, za taj osnovni oblik je predviđena kazna zatvora do 12 godina, ako je naneta teška telesna povreda, ako je od strane više lica, maloletnica, onda je do 15 godina. Jedino kada je predviđena kazna doživotnog zatvora, to je kada je smrtna posledica, to je najteži oblik. U svim ostalim slučajevima, sud ima veliki raspon za kaznu - podseća advokat u emisiji Novo Jutro na TV Pink.

Komentarišući konkretan slučaj serijskog silovatelja koji se nakon zatvorske kazne od 15 godina ponovo našao na ulicama Beograda, Božilović Petrović navodi da za inkluziju u društvo ovakvih prestupnika treba da bude angažovan čitav tim stručnjaka koji će raditi na njegovom povratku bez drastičnih posledica:

- Kod nas nema monitoringa, polemisalo se da li spiskovi na kojima su imena silovatelja treba da budu javni, ali ni to ne postoji. Kad odsluži kaznu, on je u sistemu slobodan čovek i o tome nema šta da se priča. 

Božilović navodi primere iz prakse kada je bila sudija.

- Imala sam okrivljenog koji je izašao iz zatvora i posle tri dana je izvršio četiri, pet silovanja jedno za drugim. Čak je preko terase ušao kod gospođe, koja je imala preko 70 godina, koja jedva bila u životu, bila je van sebe - priča advokat.

JEZIVE TRAUME

Kako objašnjava Božilović Petrović žrtvama ostaju strašne traume od seksualnog nasilja kroz koje su prošle.

- Jedna devojka nikad više nije imala mladića, maloletnica koja je ostala u drugom stanju...to su strašne traume. Bio je neki taksista koji je imao seriju silovanja. To su strašni iskazi i svedočenja o najgorim traumama. Sa decom, bila je devojčica od dvanaest godina bila je van sebe, dečko od sedam godina nikad nije prestao da mokri u krevet. Dečak nije ni znao šta je tačno bilo, on zna da se desilo nešto nenormalno, ali ne zna tumačenje toga što se desilo - objašnjava advokat.

OBRAZAC PONAŠANJA

Psihoterapeut Biljana Ćulafić smatra da nema izlečenja.

- To samo govori da jednostavno nema izlečenja, nema izlaska iz tog obrasca ponašanja. Tako da ja ovde očekujem ponovo to ponašanje. Ne bih da plašim ljude, neka svako bude na oprezu zbog ovog što se dešava - upozorila je Ćulafić i istakla da je potrebno da sada svako ima jedan oprez i da su sada svi sa pravom uplašeni.

Republika

Foto: Youtube printscreen

Biljana Ćulafić

Ćulafić je podsetila da se Zakon razlikuje od zemlje do zemlje, pa je tako silovanje u Americi kažnjivo doživotnom robijom, budući da je izazvao doživotnu traumu.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading