POMOĆ MLADIM SEOSKIM DOMAĆINSTVIMA U PLJEVLJIMA: Projekat vredan 45.000 evra

Autor:

Vesti

08.09.2022

16:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije ugostio je direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujona i humanitarnu organizaciju "Stara Raška".

POMOĆ MLADIM SEOSKIM DOMAĆINSTVIMA U PLJEVLJIMA: Projekat vredan 45.000 evra

Foto: Mileševska eparhija

Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski Atanasije bio je u sredu 7. septembra 2022. godine, u Pljevljima, domaćin izuzetnim humanitarcima, direktoru Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujonu i humanitarnoj organizaciji Stara Raška, koji su realizovali veliki projekat, vredan preko 45.000 eura, pomoći mladim seoskim domaćinstvima sa više dece.

Projekat, koji je realizovala humanitarna organizacija Stara Raška iz Beograda u saradnji sa Eparhijom mileševskom, finansira Vlada Republike Srbije preko Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Projekat pomaže 40 srpskih domaćinstava, sa teritorije Opštine Pljevlja, koja broje više od 200 članova, od kojih su preko 100 deca. Dvadeset domaćinstava dobilo je steonu kravu ili junicu. Svako od njih u obavezi je da prvo tele preda drugoj porodici. Na taj način projekat postaje lanac dobročinstava. S obzirom da grla nisu kupljena od velikih farmi već od drugih poljoprivrednih gazdinstava efekat pomoći opštini Pljevlja je dvostruk.

Nakon dočeka u hramu Svetog velikomučenika Georgija na Gukama Episkop Atanasije je svoje drage goste poveo do parohijskog doma Sveti Sava gde je priređena mala svečanost, kraći kulturno-umetnički program koji su izveli članovi KUD Pljevlja, a zatim i uručenje Ugovora o donaciji.

Preosvećeni Episkop mileševski Atanasije je pozdravio g. Gujona i predstavio ga kao velikog dobrotvora srpskog naroda, koji je mnogo pomogao našem narodu na Kosovu i Metohiji, pomogao izgradnju škola, pomogao siromašnim i djeci.

Nakon uručivanja ugovora Gujon je rekao:

Krave smo kupili od lokalnih prodavaca, poklonili smo ih meštanima a oni će dalje telad koju dobiju proslediti svojim komšijama, tako da sve ostaje na teritoriji opštine Pljevlja. Ponosan sam što smo ovim projektom pomogli izuzetno vrijednim ljudima u Crnoj Gori.

Projekat sa preko 45.000 eura pod nazivom Ekonomsko osnaživanje severa Crne Gore sprovodi humanitarna organizacija Stara Raška čiji je predsednik Upravnog odbora g. Vojin Vučićević kazao prilikom svečanog potpisivanja ugovora o preuzimanju junica da je Opština Pljevlja prva opština u Crnoj Gori gde ova organizacija koja postoji više od 20 godina vrši svoje delovanje.

Inače pored uvaženih gostiju i porodica koje su uključene u ovaj projekat svečanosti je prisustvovala otpravnica poslova u ambasadi Srbije u Podgorici Jelisaveta Čolanović, izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja Milan Lekić, direktor proizvodnje u Rudniku uglja Milinko Gazdić, sveštenstvo Eparhije mileševske i mnogi drugi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading