SPORNA PITALICA IZBAČENA IZ LEKTIRE! "Pitalo ciganče majku" će biti zamenjeno! Oglasio se pokret Opre Roma!

Autor:

Vesti

08.09.2022

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokret Opre Roma Srbija saopštio je danas da odluka izdavačke kuće "Klet" da zameni pitalicu iz lektire za treći razred osnovne škole u kojoj je korišćena istorijski uvredljiva reč za Rome ne menja suštinu odnosa prema romskoj zajednici, ali da je korak u dobrom pravcu, jer predstavlja kontinuitet njihove istorijske borbe protiv nejednakosti.

SPORNA PITALICA IZBAČENA IZ LEKTIRE! "Pitalo ciganče majku" će biti zamenjeno! Oglasio se pokret Opre Roma!

Foto: Facebook/Opre Roma Srbija

U saopštenju dodaju da i dalje očekuju poziv Ministarstva prosvete na razgovor oko tog slučaja, u kontekstu rešavanja mnogo dubljeg problema u obrazovanju koji, smatraju, zahteva sistemski pristup.

- Mi ne tražimo ni manje ni više od obrazovnog sistema, nego ista prava za svu decu u Srbiji - navode u ovom pokretu.

Dodaju i da su odluka kuće "Klet" da zameni spornu pitalica iz lektire "Narodne umotvorine lake za đake trećake" i izvinjenje upućeno romskoj zajednici, minimum, i da će ga prihvatiti kada, kako kažu, politika izdavačke kuće bude inkluzivna i progresivna po romsku zajednicu.

Foto: Facebook/Opre Roma Srbija

 

Podsetimo, pokret "Opre Roma" saopštio je da je obrazovni sistem Srbije pokazao društvenu neodgovornost prema romskoj zajednici.

Naime, kako kažu, u lektiri "Narodne umotvorine lake za đake trećake" izdavačke kuće "Klett" pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, u 2022. godini deca čitaju: "Pitalo Ciganče majku: Koji je dan najdulji u godini? Oni kad se čeka večera bez ručka".

Foto: Facebook/Opre Roma Srbija

 

- Ovo je tragično za Srbiju iz više razloga. Pre svega, nepoštovanja prava nacionalne manjine jer je naziv Rom usvojen 1971. godine, a Romi su zvanično u Srbiji od 2002. godine nacionalna manjina. Zašto se u udžbenicima i dalje nazivamo "Ciganima"? Ovakvo podsticanje stereotipa i diskriminacije deci od devet godina je pokazatelj mnogo ozbiljnijeg problema. Etnička pristrasnost u udžbenicima i nastavnim planovima i programima protiv Roma je sistemski problem - ocenjuje pokret.

Najavili su da će podneti pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće "Klett".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading