NEVIĐENI SKANDAL! U udžbeniku umotvorina koja omalovažava Rome!

Autor:

Vesti

01.09.2022

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U lektiri "Narodne umotvorine lake za đake trećake", u izdanju kuće "Klett", objavljena je pitalica zbog koje je pokret Opra Srbija reagovao, ističući dikriminatorski jezik prema romskoj zajednici.

NEVIĐENI SKANDAL! U udžbeniku umotvorina koja omalovažava Rome!

Foto: Facebook/Opre Roma Srbija

Pitalica glasi: "Pitalo Ciganče majku: Koji je dan najdulji u godini? Oni kad se čeka večera bez ručka.“

Pokret Opre Roma najavljuje da će protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće "Klett" podneti tužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog ovog sadržaja.

Činjenica da se u planu i programu nalazi sadržaj koji koristi pogrdan naziv za Rome, ocenjuju u Opre Roma, govori da je obrazovni sistem Republike Srbije društveno neodgovoran prema romskoj zajednici.

Foto: Facebook/Opre Roma Srbija

Knjiga u kojoj se nalazi sporna umotvorina

- Ovo je tragično za Srbiju iz više razloga. Pre svega, nepoštovanja prava nacionalne manjine jer naziv Rom je usvojen 1971. godine, a Romi su zvanično u Srbiji od 2002. godine nacionalna manjina. Zašto se u udžbenicima i dalje nazivamo "Ciganima"? Ovakvo podsticanje stereotipa i diskriminacije deci od devet godina je pokazatelj mnogo ozbiljnijeg problema. Etnička pristrasnost u udžbenicima i nastavnim planovima i programima protiv Roma je sistemski problem - ocenjuju iz pokreta.

Naglašavaju da "iako izdavači tvrde da su multikulturalni i da poštuju različitost svih ljudi, nijedan od udžbenika ne istražuje ili uči o rasizmu protiv Roma u istoriji Srbije“, i dodaju  da nastavni planovi i programi često pristupaju temama o Romima na nepotpun i obmanjujući način, najčešće podstičući negativan narativ i posebno opravdavajući obespravljenost Roma.

Foto: Facebook/Opre Roma Srbija

Sporna umotvorina

ODGOVOR IZ "KLETTA": "Ciganče je hipokoristik, reč od milja"

Dr Ana Vukmanović, urednica za srpski jezik i književnost u IK "Klet“ u pisanom saopštenju objašnjava da se "romsko dete u pitalici ne pominje u negativnom kontekstu, i da je reč Ciganče hipokoristik, reč od milja, čime se ističe pozitivan emotivni stav prema onome na koga se reč odnosi."

Dalje navodi da se pitalicom skreće pažnja na važan problem siromaštva, pa se učenici u razgovoru "mogu podstaći da razmišljaju o teškom socijalnom položaju Roma – kako nekad, tako i danas".

- Budući da tekst narodne pitalice nismo mogli da menjamo, nameće se zaključak da je trebalo da ga izostavimo. Mi, naprotiv, mislimo da je važno govoriti o problemu siromaštva i da se ovom pitalicom ni na koji način ne iskazuje negativan odnos prema Romima, već se skreće pažnja na njihov težak položaj - kaže se u saopštenju, prenose Novosti.

Oglasila se državna sekretarka: Zašto baš ova narodna umotvorina?

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i član Predsedništva SNS prof. dr Marijana Dukić Mijatović oštro osuđuje svaki govor mržnje, sprovođenje bilo kog vida diskriminacije i nepoštovanja manjinskih i ljudskih prava, te multikulturalnosti i različitosti svih ljudi, što su osnovni postulati politike predsednika Aleksandra Vučića.

- Upravo je dijalog sa romskom zajednicom, koji predsednik Vučić aktivno vodi živ, svakodnevan i realan iznedrio niz mera podrške pripadnicima romske nacionalnosti, kao što su afirmativni upis u predškolske ustanove i osnove škole bez dokumenata, te osmišljavanje mnogobrojnih mere afirmativne akcije upisa romske dece u srednje škole, kao i stipendiranje i mentorsku podršku. Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kreirao je i Uputstvo za sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja sa preporukama i predlozima mera za prevenciju osipanja. Učenici romske nacionalnosti imaju i mogućnost da pohađaju izborni program Romski jezik sa elementima nacionalne kulture, a istraživanje Unicefa MICS (Multiple Indicator ClusterSurvey-MICS) ukazuje da su mere Vlade Srbije unapredile obrazovanje romske populacije.

Sve što je navedeno, a učinjeno u poslednjih 10 godina  dovelo je do značajnih pomaka, kojima se itekako dičimo: 20% više romske dece pohađa pripremni predškolski program, 15% više romske dece upiše osnovnu školu, odnosno 20% srednju, a 12% više nego ranije smo uključili devojčice u srednjoškolsko obrazovanje, dok nam je povećan broj studenata romske nacionalnosti - navodi Dukić Mijatović.

- Imajući u vidu sve istaknute aktivnosti, koje država sprovodi potpuno je nejasno kako je Republika Srbija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepoznato kao diskriminatorno, kada Ministarstvo niti propisuje niti odobrava sadržaj lektire, već propisuje oblasti za dodatno izučavanje i vrlo je jasno da je na izdavaču da, konkretno u ovoj temi „narodne umotvorine“ izvrši selekciju i pretvori u lektiru.

Pitanje, koje je ključno i postavljam ga Klettu je sledeće: Zašto ste se opredelili pored hiljada i hiljada priča, pripovetki i umotvorina baš za ovu diskriminatornu? Kojim ste se kriterijumima vodili, da li ste imali u vidu društvenu opasnost ovakvih odabira i ranjivost romske populacije? Najmanje što možete da uradite je da se javno izvinite svima, kojima ste naneli bol, javnosti, koju ste uznemirili i da otklonite u najkraćem roku iz svojih izdanja sve slične sadržaje. Bilo bi lepo i da u ime dobre volje svim pripadnicima romske populacije donirate besplatne udžbenike. Nije teško biti pristojan i human. Srbija je snažno uz Rome! -

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Nataša

02.09.2022 14:07

Da li taj udžbenik ima autora/autorku i kako se zove?!