SPISAK UREĐAJA KOJI JEDU STRUJU: 70.000 godišnje plaćate rad samo ovih aparata! ELEKTROINŽENJER objašnjava kako da UŠTEDITE

Autor:

Vesti

08.09.2022

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petnaest kućnih aparata su pravi energetski vampiri, koji jedu struju, u proseku 8.293 kWh godišnje ode samo na njih. Elektroinženjer za Republiku objašnjava na koji način možete da "ušparate" struju, ali i novac!

SPISAK UREĐAJA KOJI JEDU STRUJU: 70.000 godišnje plaćate rad samo ovih aparata! ELEKTROINŽENJER objašnjava kako da UŠTEDITE

Foto: Shutterstock

U doba energetskog luksuza, dok nismo morali da razmišljamo o uštedi električne energije radi uštede energije, već radi finansija, bojler nam je bio uključen konstantno, sa nekoliko štekera u kući visili su punjači koji se koriste za dopunu energije u mobilnim uređajima, frižidere se ne bismo setili da odledimo po nekoliko meseci, kao ni da stare sijalice zamenimo LED sijalicama...a sve to gutalo je struju u nenormalnim količina.

Budući da je nastupilo doba u kom se građani mole da što više prištede električnu struju, i gde nam prete restrikcije, ove stare navike, koje su i tada bile loše, trebalo bi promeniti.

Prema savetima stručnjaka nekoliko je rešenja, koji će nam pomoći da malo po malo, svoje navike korigujemo kako bismo doprineli u borbi sa energetskom krizom.

Foto: Shutterstock

 

Kako navodi elektroinženjer Radovan Radovanović, šef službe za prijem i kontrolu mernih mesta, ogranak Obrenovac nekim manjim ulaganjima i pažljivim održavanjem aparata moći ćemo da napravimo iskorak u štednji električne energije.

- Puno je aparata koji troše veliku količinu električne energije, među njima, onaj koji se najviše koristi, a puno troši je električni bojler (termički uređaj). Kod standardih električnih bojlera, koji su stalno uključeni na električnu mrežu, dosta se termičke energije izgubi, u odnosu kada se uključuje prema potrebi. Zato, ukoliko želimo da uštedimo struju, jedan od načina je da se bojleri pale po potrebi, organizovano, a ukoliko je moguće, isti uključivati u doba niže tarife  - priča Radovanović za Republiku.

Kako ovaj stručnjak kaže, malim ulaganjima, kao što su provere aparata može se na duge staze "ušparati".

- Bojleri u zavisnosti od vodenih mreža imaju problem sa stvaranjem kamenca, što je više kamenca to je umanjenija količina toplotne energije i bojleru je potrebno da više radi, samim tim troši i više struje, da bi ozbezbedio zadatu temperaturu. Zbog toga bi trebalo redovno održavati bojler i čistiti ga od kamenca - navodi Radovanović za Republiku i dodaje:

- Redovno čišćenje frižidera i zamrzivača je takođe neophodno, jer povećanje leda u vratima i unutar zamrzivača utiče na to da troši više električne energije. Takođe, termostat ne može biti isto postavljen zimi i leti, kada se frižider brže greje pa je potrebno podesiti temperaturu na nižu.

Naš sagovornik podseća na to da su jako bitne i instalacije, kao i njihovo redovno održavanje, budući da stare instalacije mogu biti oštećene, što dovodi do "curenja" električne energije.

- Gašenje Wi-Fija, televizora i punjača je takođe neophodno. halogene siljalice i klasične su veliki potrošači u odnosu na led sijalice. Veš mašina, kao i sudo mašina se ne puštaju na pola, za malo veša tj. dva, tri suda, već kada se napune. Takođe, ukoliko nije potrebna visoka temperatura uključiti na nižu, time se takođe vrši ušteda - zaključuje Radovanović za Republiku.

TABELA NAJVEĆIH KONZUMENATA STRUJE

1. Frižider sa zamrzivačem

Frižider I zamrzivač prosečno troši oko 2.500 kWh godišnje. Međutim, to je uređaj koji je teško isključiti iz napajanja. 

2. Električni šporet

Stalno priključeni električni šporet troši 1460 kwh godišnje.

3. Indukciona ploča

Indukciona ploča koja je uvek uključena u struju troši u proseku 1095 kWh

4. Tradicionalne obične sijalice

Tradicionalno osvetljenje troši čak 1051,2 kWh.

5. Bojleri

U proseku oko 2500 kWh za četvoročlanu porodicu.

6. Mašina za pranje sudova

U proseku, mašina za pranje sudova godišnje potroši oko  400 kWh,  ako se koristi svaki drugi dan.

Foto: pixabay.com

Mašina za sudove potroši 374,4 kWh

7. Desktop računar

Stacionarni računar godišnje troši u proseku 250 kWh.

8. Osvetljenje za uštedu energije

Rasveta koja štedi energiju troši 210,24 kwh godišnje

9. Televizor

Stalno priključeni televizor troši 197,10 kWh godišnje.

10. Usisivač

Stalno priključeni usisivač troši 176,8 kWh godišnje.

11. Rerna

Rerna u proseku troši 148,54 kwh.

12. Mašina za pranje veša

Tokom godine, veš mašina u proseku potroši 109,2 kWh

13. Pegla

U proseku pegla troši 103,83 kwh.

14. Laptop

Laptop priključen na utičnicu troši u proseku 87,6 kW godišnje.

15. Mikrotalasna

Stalno povezana mikrotalasna pećnica tokom godine troši približno 24,96 kWh.

CENA ELEKTRIČNE ENERGIJE U DINARIMA

Zelena zona do 350 kWh

*Viša tarifa 6,40                                                                                                                *Niža tarifa 1,602
*Jednotarifno 5,607

Plava zona od 351-1600 kWh

*Viša tarifa 9,162
*Niža tarifa 2,403
*Jednotarifno 8,41

Crvena zona preko 1600 kWh

*Viša tarifa 19,224
*Niža tarifa 4,806
*Jednotarifno 16,821

Republika

Foto: pixabay.com

Strujomer

GODIŠNJE 70.000 DINARA

Ako uzmemo u obzir da ovi aparati rade svakog dana tokom cele godine, dolazimo do zapanjujuće cifre od 8.293 kWh što je 69.751 dinara godišnje na plaćanje struje koju oni "pojedu".

* Cena je izračunata za plavu zonu, jednotarifno, što znači da je kWh 8.41 dinar.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Crni

08.09.2022 12:17

Moji racuni za struju i tv taksu su najcesce ispod 3500din, odnosno 40-45000 godisnje. Sve je ukljuceno nista ne iskljucujem ima nas cetvoro u stanu. Mislim da bi trebali ds pronadjete nekog sagovornika ii sagovornike koji su nesto ucili i nauculi tokom skolovanja ili kasnije. Samo citanje, recitovanje ili prepricavanje teksta nije svojstveno tehnickim naukama vec drustvnim smerovima na fakultetu. Prva greska inzenjera je ta sto bojler sporet, usisivac, frizider ne rade non stop vec po pottrebi i prosecna dnevna potrosnja bar kod mene u stanu oko 7,8 kwh dnevno ili oko 200kwh mesecno.