OTAC BEBE KOJU JE BABICA ISPUSTILA NA POROĐAJU OGORČEN: Zašto su joj dali ocenu 10 i čekali da bi proverili njeno zdravstveno stanje?

Autor:

Vesti

04.09.2022

16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danijel Vesić, otac bebe koju je babica ispustila u Foči, priča o golgoti kroz koju je prošla njegova porodica. Otkrio inicijale nesavesnog medicinskog osoblja.

OTAC BEBE KOJU JE BABICA ISPUSTILA NA POROĐAJU OGORČEN: Zašto su joj dali ocenu 10 i čekali da bi proverili njeno zdravstveno stanje?

Foto: pixabay.com

Beba

Ginekologa V. Č., pedijatra V. T. i babicu B. K. Danije Vesić smatra odgovornim za nesavesno pružanje lekarske pomoći i upravo to su i imena osoba koje je Okružno javno tužilaštvo u Trebinju otvorilo istragu zbog sumnje da su počinili krivično delo.

Danijel kaže da je Jelena rođena 19. avgusta u 8.20 časova, i to unapred dogovorenim carskim rezom koji je radio V. Č. Pojašnjava da su se supruga i on odlučili za Foču, smatrajući da bolnica koja nosi epitet "Univerzitetska" ima bolje uslove od bolnice u Trebinju.

Nakon zakazanog carskog reza u UB Foča beba je babici ispala na pod. Nakon porođaja iz sale je izašao doktor i čestitao mi rođenje ćerke. Saopštio mi je da je porođaj protekao uredno i da su beba i supruga dobro. Posle pola sata na odeljenju ginekologije su mi pokazali bebu i dozvolili mi da je slikam i snimim. V. Č. mi je više puta ponovio da je sve prošlo uredno, da je beba odlična, pokazujući mi Apgar test na kome je pedijatar, bebi dao ocenu 10 - priča Danijel za portal UNA televizije.

Zajedno sa porodicom spremao je veliku proslavu rođenja ćerke, častio je doručkom osoblje Univerzitetske bolnice, koje je prisustvovalo porođaju, a onda je oko 17.30 časova od supruge dobio uznemirujuće vesti.

Nazvala me je uplakana supruga. Bila je uznemirena i saopštila mi je da joj je rečeno da je beba prilikom poroda ispala babici. Mislio sam da je Jovana u bunilu, zbog narkoze, pa sam pozvao doktora. Rekao mi je da nije siguran da je beba ispala, već da je “samo” iskliznula babici. Ponovio je da je ćerka dobro i da su mu pedijatri rekli da nema nikakvih povreda, jer su je, od 11 časova, dva puta pregledali, i radili ultrazvuk glave, te da beba nema nikakvih povreda – ističe Danijel Vesić, prenosi Telegraf.

Napominje da su pedijatri i V. Č. odlučili da bebu pošalju u KCU Sarajevo na pregled, jer kako mu je V. Č. rekao u telefonskom razgovoru, postoji mogućnost eventualnog udarca glavom.

ČEKALI NA ADEKVATAN PREGLED

Pitao sam zašto ide na pregled u Sarajevo, rekao mi je da je za Banjaluku kasno i da nema vremena. Pitao sam ga zašto se čekalo toliko dugo da se beba pregleda i adekvatno medicinski obradi, kada je ispuštena tokom porođaja. Već je bilo prošlo 10 sati od tada… Pitao sam i kako je moguće da je pedijatar, koji je bio prisutan tokom carskog reza i video pad, bebi dao ocenu 10 i zbog čega je sad kasno za Banjaluku? Pitao sam da li postoji još nešto što mi nisu rekli, a V. Č. je pravdao sebe time da je carski rez za koji je on bio zadužen prošao uredno i da briga oko deteta nije njegova, da su za to odgovorni babica i pedijatar – tvrdi Vesić.

Pojašnjava i da je pitao V. Č. zašto mu odmah nije rekao šta se desilo, a on mu je odgovorio da je za to saznao oko 11 časova, ali se, eto, nije "setio" da mu to javi. 

Na putu ka Sarajevu pozvao sam pedijatra, doktora V. T. i pitao ga o zdravstvenom stanju mog deteta. Rekao mi je da je oko 11 časova s još jednim pedijatrom pregledao bebu, da je urađen ultrazvuk glave na kome ništa nije primećeno, ali da nisu uspeli da urade CT ni do 18 časova, jer nisu imali osoblje koje bi to moglo odraditi. Kada sam ga upitao zašto dete nije praćeno nakon pada i kako je moguće da je dobilo desetku, on nije imao nikakve konkretne odgovore već je rekao da je beba lepo izgledala, odmah zaplakala i po njemu zaslužila ocenu 10, izbegavajući konkretan odgovor po pitanju pada bebe – priča Vesić.

CT pokazao obostranu frakturu lobanje i hematom

Na putu za KCUS razgovarao je i sa doktorkom iz Sarajeva koja mu je saopštila da je stanje hitno i da beba mora hitno da se operiše i da se nada da nije kasno dovezena jer je od pada prošlo previše sati.

Rekli su mi da se na CT-u glave vidi obostrana fraktura i hematom koji se mora operisati, te da im je potreban moj potpis za operaciju. Na KCUS beba je operisana i maksimalno zbrinuta, uz svu potrebnu medicinsku negu. Otpuštena je iz bolnice u Sarajevu 31. avgusta stabilnog zdravstvenog stanja – ističe Vesić i dodaje da o ostalim detaljima neće govoriti kako ne bi remetio istragu, ali da je razočaran u medicinski rad.

IZREČENA MERA "OBUKE"

Naglašava da ne može da shvati ljude koji ocu čestitaju rođenje deteta, gledajući ih u oči, a pritom mu prećute da mu je dete upravo palo na pod i možda zadobilo po život opasne povrede.

– Posebno me je razočarala mera, koja je podnesena protiv tog osoblja, a to je “obuka”. Zamislite ponovo će ići na “obuku”!? Pa zar oni nisu Univerzitetska bolnica, zar V. Č. nije predavač na medicinskom fakultetu, zar nisu prošli obuke i prakse tokom školovanja!? Bitno je da oni i dalje rade bez suspenzije, kao da se ništa nije dogodilo – govori ogorčeni Danijel Vesić.

Naglašava da je lično protiv V. Č. podneo prijavu, smatrajući ga direktno odgovornim kako za svoj, tako i za rad celog tima. Zatim protiv pedijatra V. T. , za koga smatra da nije smeo da prećuti pad bebe, te visokom ocenom i nepraćenjem ugroziti život deteta, kao i protiv babice B. K. koja je ispustila bebu, prenosi Telegraf.

Babica doživela šok

Babica B. K. za UNU ističe da još nije došla sebi od toga nemilog događaja, te da iskreno žali što je došlo do te situacije na koju, kako tvrdi, nije mogla da utiče.

– Ja sam još tada, u sali, doživela veliki šok, od koga se nisam oporavila. Taj posao radim 20 godina i radim ga s namerom da pomažem ljudima. Strašno mi je žao… Nema reči kojima to mogu da iskažem… Ništa nisam skrivala! Odmah sam u sali rekla da je beba skliznula sa stola… Bila sam potresena, plakala sam i sve sam prijavila nadležnima. Svaki dan se Bogu molim za to dete i tu porodicu. Molim se da dete bude dobro, da nema nikakvih posledica – rekla je B. K., dodajući da je nakon toga pisala izjavu i prijavu.

Ginekolog dr V. Č. nije želeo da komentariše ovaj slučaj navodeći da je sve što je imao da kaže, saopštio istražnim organima, prenosi Telegraf.

Ja sam zaposleni zdravstvene ustanove i samo sam jedan u čitavom lancu zaposlenih, tako da vas molim da se za sve komentare obratite u UB Foča – rekao je.

Pedijatar dr V. T. takođe kaže da, dok istraga traje, u javnost ne može da iznosi bilo kakve komentare.

Istraga će pokazati šta je i kako urađeno - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading