SRPKINJA U VRHU FORBSOVE LISTE NAJMOĆNIJIH ŽENA: Fibi je radila za CIA i Pentagon, posle 30 sekundi odbijena za posao!

Autor: Republika

Vesti

16.08.2022

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Forbsovoj listi našlo se i jedno zanimljivo ime, sa još zanimljivijim prezimenom i to srpskim!

SRPKINJA U VRHU FORBSOVE LISTE NAJMOĆNIJIH ŽENA: Fibi je radila za CIA i Pentagon, posle 30 sekundi odbijena za posao!

Foto: Profimedia

Amerikanka srpskog porekla, "teška" 290 miliona dolara, jedna je od retkih žena na mestu izvršnog direktora u oblasti vojne industrije. Ona je na čelu moćne kompanije Macquarie Group koja je među najvećim proizvođačima odbrambene tehnologije za vladu SAD. Zove se Fibi Novaković, a verovatno niste čuli za nju. Najmoćnija je Srpkinja na svetu, milionerka sa Forbsove liste, bivša CIA agentkinja i žena koja je u oba braka zadržala devojačko prezime.

Na Forbsovoj listi žena koje su same stekle bogatstvo nalazi se na 88. mestu, sa 290 miliona dolara, dok je na 30. mestu liste najmoćnijih žena sveta, takođe prema Forbsu. Fibi se skoro nikada ne pojavljuje u javnosti i ne voli da govori za medije.U retkim intervjuima koje je davala, jer nije želela da se eksponira, pričala je da su je roditelji vaspitavali da bude skromna i da je najvažnije biti dobra osoba.

Otac srpski imigrant

Njen otac je bio srpski imigrant koji je došao u SAD sa samo 50 dolara u džepu. Imao je 17 godina. On je kasnije postao vojni pilot, a glavni je "krivac" što se ona zaposlila u vladi i u odbrambenoj tehnologiji. Znao je šest jezika, ali ne i engleski. Uspeo je da postane obaveštajac u američkom vazduhoplovstvu.

- Mogućnosti koje je ova zemlja pružila mom ocu zaista su mi bile usađene u ranom detinjstvu i zato zaista verujem u služenje naciji - rekla je Fibi.

Republika

Foto: Youtube/ David Rubenstein

Amerikanka milionerka srpskog porekla

Rođena 1958, Novaković je posle srednje škole na Smit koledžu studirala liberalne umetnosti, a odatle nakon 1979. otišla u CIA. Kada su je tokom intervjua pitali da li može da oda neke detalje o tome, ona je brzo odgovorila: "Nema šanse", ističući prisustvo ruskog ambasadora u publici, što je tada nasmejalo mnoge.

Odbili je za trudnu za posao

Fibi je 1989. godine diplomirala i na Univerzitetu u Pensilvaniji. Sa dve ćerke i trećom na putu, počela je da traži posao. Ali njen kasniji ogroman uspeh ne znači da su je svi oduvek dočekivali raširenih ruku. Ispričala je kako su je u jednoj čeličani u sedmom mesecu trudnoće odbili na razgovoru.

- Mislim da je to bio najbrži intervju na svetu. Za otprilike 30 sekundi su rekli da ne zapošljavaju. Ja sam to shvatila kao, ne zapošljavamo vas.

 Na kraju je dobila posao u Kancelariji za upravljanje i budžet tokom mandata predesedika Buša starijeg. Kasnije je radila za Pentagon, a u kompaniji General Dinamics je od 2001. godine. U međuvremenu je postala generalna direktoka te kompanija koja je među najvećim vojnim saradnicima vlade SAD.

Živi povučeno

Otkrila je i da voli operu, a ljubav joj je prenela baka tokom odrastanja u Nemačkoj.

- Živim u Vašingtonu već duže vreme i naučila sam da je najbolje leteti ispod radara - rekla je ona.

O njenom privatnom životu, očekivano, ne zna se mnogo. Pisalo se kako se udavala dvaput, za čoveka po imenu Majkl Vikers, a onda 1985. za Dejvida Morisona. U oba braka zadržala je svoje devojačko prezime. "Moj muž je moj oslonac. Ne bih mogla da radim sve ono što radim da nije bilo njega i podrške koju on pruža", kazala je jednom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading